10 livsmedel för att få ung och hälsosam hy

10 livsmedel för att få ung och hälsosam hy

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att se ung och hälsosam ut kräver inte bara externa behandlingar – maten du äter är också viktig för att hålla din hy ung och smidig.

Det finns nu för tiden mycket som kan orsaka för tidigt åldrande av huden och kroppen. Dålig kost, föroreningar, solexponering, dåliga vanor och en stillasittande livsstil kan alla påskynda åldrandet såväl externt som internt.

Experter är överens om att man måste ha en hälsosam livsstil för att få ett mer ungdomligt utseende. Motion, vatten och en balanserad kost är grunden till detta.

Vill du läsa om våra 8 bästa livsmedel för ett yngre och friskare utseende?

Fullkorn

Varje bra kost bör innehålla flera portioner av fullkorn per dag. Det är rikt på vitaminer och fibrer, som är viktiga ämnen för att förhindra problem med hjärtat, cancer samt matsmältningsproblem. Det är också rikt på antioxidanter som bidrar till cellförnyelsen och förbättrar hudens hälsa.

Olivolja för bättre hy

olivolja i burk

En produkt som olivolja kan också bidra till att få dig att se yngre ut, samtidigt som den håller dig frisk. Det beror på den höga halten av polyfenoler, som är antioxidanter som minskar de kardiovaskulära riskerna.

Oljan innehåller även vitamin A och E, som hjälper huden att hålla sig mjuk och se ungdomlig ut.

Blåbär

Blåbär är kända för sina antioxiderande egenskaper som gynnar både kroppen och huden. De innehåller stora mängder C-vitamin och E-vitamin, järn och magnesium, samt antioxidanter som motverkar sjukdomar och bibehåller en frisk hy.

Mörk choklad

Mörk choklad är också en hemlighet för att hålla sig ung. Det innehåller mycket antioxidanter som exempelvis katekiner, epikatekin och procyanider. Måttlig konsumtion av mörk choklad kan bidra till att förbättra blodcirkulationen, skydda nerverna, förbättra den kardiovaskulära hälsan och bibehålla en fin hy.

Broccoli

broccoli

Broccoli borde ätas ofta. Det är rikt på vitaminer och mineraler som motverkar fria radikaler och förhindrar skador på kroppen och huden.

Rödvin

Rödvin är ännu en hemlighet för att hålla huden ung. Ett glas vin om dagen har flera fördelar för hälsan, som skydd för hjärtat, sänkt blodtryck och minskad risk för diabetes. Fördelarna beror på den höga halten av resveratrol, ett ämne som kan förhindra tidigt åldrande av huden.

Tomat

Tomat är ett av de livsmedel som innehåller mest antioxidanter. De innehåller lykopen, som är ett ämne som ger dem sin karakteristiska röda färg och som motverkar hjärtsjukdomar, cancer och högt kolesterol.

Utöver att användas i maten fungerar tomat även som solkräm och stimulerar cellförnyelsen i huden.

Grönt te

Grönt te

Grönt te är väldigt populärt och har spridit sig över hela världen. Det innehåller substanser som rensar ut gifter från kroppen, förbättrar hälsan och skyddar huden från ultraviolett strålning.

Avokado

Avokadon är god och näringsrik, utöver att ha egenskaper som tar hand om huden och kroppen. Den är rik på viktiga oljor som återfuktar huden och stimulerar kollagenbildning, och tack vare sitt höga innehåll av E-vitamin motverkar den tidigt åldrande.

Lax

Lax är en naturlig källa till omega 3, som är en essentiell fettsyra som hjälper huden att hålla sig ung och återfuktad.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.