Det bästa sättet att äta broccoli, kände du till det?

Trots att vi är vana vid att äta broccolibuketter är bladen och stjälkarna någonting vi ofta förbiser. Men även dessa är en koncentrerad källa till näringsämnen vi inte bör ignorera.
Det bästa sättet att äta broccoli, kände du till det?
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att äta broccoli ger många riktigt bra fördelar för kroppen; framförallt när det kommer till dess antiinflammatoriska funktion, anticancerogena egenskaper och kraftigt alkaliserande kraft.

Broccoli anses vara ett av de mest kompletta och näringsrika livsmedlen. Det är en utmärkt källa till vitamin C och E, betakaroten, flavonoider, isotiocyanater, svavelföreningar, kostfibrer samt lutein, men innehåller ändå endast få kalorier.

De flesta är dock inte medvetna om det bästa sättet att bereda broccoli och äter bara buketten, den övre delen av grönsaken.

För att du ska kunna börja äta broccoli på rätt sätt och dra maximal nytta av alla dess näringsämnen ska vi dela med oss av mer information om denna grönsak och det rätta sättet att äta den.

Jag vill självklart äta broccoli! Vilka delar bör jag äta?

Det är vanligt att när man ska äta broccoli, tillagar man oftast bara buketten, medan blad och stjälkar kastas i soporna. Vad många inte vet är att dessa delar av broccolin innehåller höga koncentrationer av näringsämnen som inte bör gå till spillo.

Till exempel innehåller broccolistjälkar stora mängder fibrer – ännu mer än buketterna. Vidare innehåller dess blad betakaroten i högre mängder än både stjälkarna och buketterna.

Hur äter man broccolistjälkar?

Broccolistjälkarnas smak är något söt och mycket god. Du tillaga dem genom att ta bort det yttre lagret och skära dem i bitar. Du bör börja koka dem innan buketterna eftersom de tar några extra minuter på sig att bli klara.

Broccolistjälk

Hur tillagar man bladen för att äta dem?

Broccoliblad blir ofta förbisedda, men de är en viktig del av växten och rika på näringsämnen. Bladen innehåller höga kvantiteter betakaroten, som är en antioxidant som bidrar till minskad risk för bröstcancer och åldersrelaterad makuladegeneration.

De är även en källa till A-vitamin, som är viktig för att stärka immunförsvaret och skydda din syn. En portion på endast 30 g kan tillhandahålla dig med 44% av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin.

Broccoliblad kan beredas och ätas på samma sätt som buketterna. Det bästa sättet att äta dem är dock rostade, sauterade eller ångkokta.

Broccolibukett

Vilket är det bästa sättet att ångkoka broccoli?

Många inser inte på vilket sätt tillagning av mat är viktig i bevaringen av matens näringsämnen. Det är viktigt att veta hur man ångkokar broccoli på rätt sätt för att dra nytta av alla dess egenskaper.

En studie från 2008 som publicerades i Agriculture and Chemistry Journal fann faktiskt att ångkokning av broccoli är det bästa sättet att tillaga grönsaken eftersom det bevarar flest näringsämnen och därför ger det nyttigaste resultatet.

Hur tillagar jag den?

Du kan ångkoka broccoli för sig själv eller med andra grönsaker. Det är bäst att använda en kastrull som designats för ångkokning. Låt broccolin ångkoka i runt 15 minuter.

Broccoli

Vad passar bra med broccoli?

En av fördelarna med broccoli är att det är ett allsidigt livsmedel som fungerar bra med andra livsmedel och smaker. Den fungerar speciellt bra med livsmedel rika på B-vitaminer, såsom tomat och spenat. Den kan även ätas ensamt, med lite olivolja och citronsaft.

Hur gör man en nyttig broccolisallad?

Broccolisallad

Denna grönsak kan utgöra huvudingrediensen i nyttiga sallader eller som en del av en balanserad diet.

Ingredienser

 • 900 g broccoli
 • 2 tomater
 • 1 grön paprika
 • 1/2 lök
 • 140 g tillagade räkor
 • Olivolja
 • Lite peppar
 • En nypa salt

Tillredning

 • Tvätta och separera broccoliknippena. Koka i saltat vatten.
 • Sila bort vattnet när de är klara och lägg broccolin i en skål.
 • Tärna tomaterna, skiva paprikan och hacka löken i tunna strimlor.
 • Blanda allt med räkorna och tillsätt sedan i skålen med broccoli.
 • Servera salladen kall.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry9(6), 749–759. https://doi.org/10.2174/138955709788452685
 • Renaud EN, Lammerts van Bueren ET, Myers JR, et al. Variation in broccoli cultivar phytochemical content under organic and conventional management systems: implications in breeding for nutrition. PLoS One. 2014;9(7):e95683. Published 2014 Jul 16. doi:10.1371/journal.pone.0095683
 • Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
 • Miglio, C., Chiavaro, E., Visconti, A., Fogliano, V., & Pellegrini, N. (2008). Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry56(1), 139–147. https://doi.org/10.1021/jf072304b

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.