5 sällsynta tecken på bröstcancer att vara uppmärksam på

Cancer hos unga personer är ofta mer aggressiv, vilket gör tidig upptäckt vitalt.
5 sällsynta tecken på bröstcancer att vara uppmärksam på

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Bröstcancer är en av de vanligaste cancertyperna i världen och drabbar huvudsakligen kvinnor, men ibland även män. Risken att utveckla denna sjukdom ökar med åldern, men tidig upptäckt ökar avsevärt chanserna för överlevnad. Därför bör du utöver de vanliga symtomen också känna till några mer sällsynta tecken på bröstcancer. Vi listar fem av dem här.

Data visar att majoriteten av fallen inträffar efter 40 års ålder, vilket är anledningen till att du bör gå och bli testad regelbundet. Det finns dock rapporterade fall i mycket yngre åldrar, och dessvärre tenderar dessa fall att vara mer aggressiva.

Oavsett ålder är tidig upptäckt nyckeln till tidig behandling. Det är därför hälsoexperter rekommenderar att du lär dig att identifiera vanliga och mindre vanliga symtom som inträffar i denna sjukdoms tidiga stadium, så att du kan upptäcka den tidigt.

De vanligaste symtomen för bröstcancer inkluderar klumpar i brösten, ändringar av strukturen, hudförändringar, illaluktande flytningar från bröstvårtan, med flera.

American Cancer Society säger dock att det även finns ovanliga symtom som noggrant bör analyseras av en specialist eftersom de utöver bröstcancer även kan vara symtom på andra hälsoproblem.

Så vilka sällsynta tecken på bröstcancer bör du hålla utkik efter? Läs vidare för att få reda på vilka de är.

Sällsynta tecken på bröstcancer du bör känna till

Klåda, rodnad och smärta

Det är normalt att uppleva smärta och känslighet i brösten såväl som mindre klåda innan och under menstruationen. Om dessa symtom dock håller i sig bör du tala med en läkare eftersom det kan vara tecken på bröstcancer.

Generellt sett inträffar dessa symtom med inflammatorisk cancer, vilken producerar svullnad, klåda och smärta i bröstområdet, samt andra mer påtagliga symtom som fjällig hud, celluliter eller små blå prickar på huden.

I detta fall är det viktigt att agera omedelbart eftersom det är ett tecken på en typ av cancer som snabbt avancerar.

Ryggsmärta

Ryggsmärta kan orsakas av en rad olika faktorer, och det sista vi vill tro är att det kan röra sig om bröstcancer. Experter noterar dock att patienter som diagnostiserats med bröstcancer ofta upplever smärta i den övre delen av ryggen, mellan skulderbladen, innan andra symtom på sjukdomen visar sig.

Det är väldigt viktigt att vara medveten om att vissa typer av cancertumörer ofta utvecklas djupt inne i bröstvävnaden, vilket orsakar smärta i rygg eller revben. Detta rapporteras även under metastas, vilket är när sjukdomen sprider sig.

Smärta och känslighet i armhålorna

Armhåla

Ett av de första områdena av kroppen att visa tecken på bröstcancer är armhålorna. Många studier visar att lymfkörtlarna i armhålan kan indikera cancer, precis som lymfkörtlarna i nacke och hals kan indikera influensa.

Svullna och smärtande lymfkörtlar i armhålan kan vara ett tidigt tecken på bröstcancer långt innan symtomen visar sig i bröstregionen.

Det första du bör göra är att jämföra dina armhålor och slå fast huruvida det finns någon skillnad eller obehag. Om du upplever uppenbara skillnader är det viktigt att tala med en läkare. Självklart betyder dessa tecken inte alltid att du har bröstcancer.

Förändringar av bröstvårtan och flytningar

Ett av de områden där de mest uppenbara tecknen på bröstcancer visar sig är bröstvårtan. Närvaron av cancer i bröstvävnaden kan orsaka förändringar i utseendet och känsligheten. Bröstvårtan kan även få en ovanlig textur och kännas mer öm.

Ett annat uppenbart tecken är utsöndring av illaluktande vätska, blod eller mjölk när man inte ammar. Detta händer när tumören bildas i eller bakom en mjölkledning. I alla fallen är det viktigt med en medicinsk undersökning för att påbörja behandling i tid.

Förändringar av form

Många kvinnor som har blivit diagnostiserade med bröstcancer lägger märke till uppenbara förändringar i formen på sina bröst. Till exempel förblir ett runt medan det andra antar en oval form. Det finns även fall där kvinnor lagt märke till förändringar på bara en sida av bröstet, vilket gör att det ser ojämnt ut.

Dessa oegentligheter i brösten är vanligtvis mer uppenbara när man bär BH. I dessa fall bör du genomföra en självundersökning av brösten och rådfråga en specialist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.