6 hälsoproblem som orsakar ryggsmärta

Ryggsmärta kan vara ett symptom på vissa åkommor och krämpor som för oss inte tycks ha något att göra med ryggen.
6 hälsoproblem som orsakar ryggsmärta
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Har du konstant ryggsmärta? Det finns de som upplever det regelbundet, tills de börjar acceptera det som normalt. Men det är inte normalt, och du ska inte vänja dig vid det. Problemet är att det finns hälsoproblem som orsakar ryggsmärta, trots att de för oss inte verkar vara kopplade.

Din rygg är en del av det största stödsystemet i kroppen: ryggraden. Om du inte tar hand om din hälsa ordentligt kan du få ont i ryggen. Bland orsakerna till ryggsmärta hittar vi att lyfta för tunga saker samt allvarligare problem. Idag ska vi tala om några av de sistnämnda.

Fortsätt läsa för att få reda på vad din ryggsmärta kan varna dig om. Var uppmärksam och agera i linje med tecknen för att förebygga negativa konsekvenser för din hälsa.

1. Slit på ryggradsdiskarna

Slitage på ryggdiskarna

Som du säkert vet består din ryggrad av ryggkotor som separeras av små diskar. Uppgiften för dessa diskar är att möjliggöra rörelse och agera dämpande på ryggraden så att benen fortsätter att fungera som de ska.

Över tid och på grund av din hållning och dina rörelser kan dock dessa diskar bli tunnare. Det är vanligt hos äldre, men kan även dyka upp hos yngre kvinnor som fått epiduralbedövning vid en förlossning.

Om du upptäcker problemet är det viktigt att träffa en läkare för att få smärtstillande medel. Du bör även börja använda ett ryggstöd som håller din ryggrad på plats. Vidare kan massage vara en utmärkt behandling, och du bör kombinera det med kalciumtillskott för att undvika att problemet blir värre.

2. Smärta i ländryggen

Ländryggssmärta kan kännas från revbenen till rumpan. Det är ett tillstånd som alla kan drabbas av under sin livstid. Eftersom det är så vanligt tror många att det inte finns någon egentlig orsak. Det stämmer dock inte, och i de flesta fall krävs tester för att fastslå orsaken.

Om du endast upplever det då och då ska du vara uppmärksam på vilka aktiviteter du ägnar dig åt. Det är möjligt att du har dålig hållning när du sitter vid skrivbordet eller har ett jobb som orsakar smärta.

Det bästa är att träffa en läkare för att utesluta allvarligare problem.

3. Osteoporos orsakar ryggsmärta

Osteoporos kan orsaka smärta

Osteoporos är en sjukdom i benen. Den dyker upp när benen förlorar sin densitet och blir mer porösa. Därför är det ett hälsoproblem som kan orsaka ryggsmärta

Sjukdomen får dina ben att bli ömtåliga och mer benägna att drabbas av allvarliga skador, även vid små smällar. I de flesta fall finns inga tydliga symptom, men ryggsmärta kan inträffa.

 • Om du är över 40 och din kost inte är rik på kalcium är det bra att träffa din läkare regelbundet för att utesluta detta problem.
 • Du ska även träffa din läkare om ryggen gör ont mitt på ryggraden och du hör ett klickande ljud när du rör dig. Det är inte normalt.

4. Fibromyalgi

Fibromyalgi är en kronisk sjukdom. Långsiktig smärta är ett av dess mest karaktäristiska drag, och på senare år har forskning kopplat den till inflammation i kroppen. Det betyder att du inte bara kommer ha ont i ryggen, utan även drabbas av led- och muskelsmärta.

Följande symptom är ofta associerade med fibromyalgi:

 • Sömnproblem
 • Trötthet
 • En känsla av svullnad
 • Stelhet
 • Tarmproblem
 • Avdomnad i lederna
 • Halsbränna

Om du upplever det kan din läkare skriva ut flera läkemedel för att behandla varje åkomma separat. Även om fibromyalgi inte kan botas finns det alternativ för att kontrollera smärtan, men du måste ta reda på vad som fungerar bäst just för dig.

5. Skolios – ett hälsoproblem som orsakar ryggsmärta

Kvinna med skolios

Ett annat hälsoproblem som orsakar ryggsmärta är skolios. Det är en lateral avvikning i ryggraden bortom dess normala spann. Det är en deformering som kan dyka upp på grund av medfödda eller neuromuskulära anledningar – eller helt utan påtaglig anledning.

När skolios är långt gången orsakar den vanligtvis sammantryckning eller kramp i ryggraden, vilket leder till smärta. För att minska denna smärta måste man följa en medicinsk behandling. Det inkluderar vanligtvis:

 • Sjukgymnastik
 • Ryggstöd
 • Regelbundna undersökningar för att se om problemet förvärrats

6. Endometrios

Endometrios är en av de vanligaste sjukdomarna för kvinnor. I det här fallet orsakas smärtan av ovanlig celltillväxt som dyker upp i livmoderslemhinnan. Smärtan är vanligtvis akut och dyker upp oftare under menstruationen. Även om receptfria smärtlindrande medel är fördelaktiga är det bäst att träffa en gynekolog för att få rätt behandling.

Allmänna rekommendationer för att hantera ryggsmärta

Träffa en specialist för att få rätt behandling baserad på vilken åkomma du har. Utöva yoga – det är ett perfekt sätt att göra kroppen avslappnad och bekämpa smärta såväl som inflammation.

Om du upptäcker att hälsoproblem som orsakar ryggsmärta ska du alltid tala med en läkare för att få ett expertutlåtande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fontecha, C. García, M. Aguirre, and F. Soldado. “Dolor de espalda.” Pediatr Integral 10.7 (2006): 485-494.
 • Guevara-López, Uría, et al. “Parámetros de práctica para el manejo del dolor de espalda baja.” Cirugía y Cirujanos 79.3 (2011): 286-302.
 • Rull, M. “Abordaje multidisciplinar del dolor de espalda.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.3 (2004): 119-121.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.