8 medicinska orsaker till ryggsmärta

Lider du av smärta i ländryggen? Om du har god hälsa och hållning och tror att det kan finnas en annan anledning till det ska du tala med din läkare för att få rätt diagnos.
8 medicinska orsaker till ryggsmärta
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Smärta i ländryggen är ett av de hälsoproblem som leder till flest medicinska konsultationer varje år. Även om dålig hållning är en av de orsaker till ryggsmärta som är vanligast kan irritation eller försämring av vissa strukturer i den lägre delen av ryggraden också vara anledningen.

Ländryggssmärta är en känsla av stelhet och spänning i den lägre delen av ryggen som kan komma med små blixtar av smärta eller en stickande känsla. Personer som lider av det kan få svårt att utföra vissa sysslor som kräver fysisk ansträngning. Ofta kan tillståndet bli värre och kraftigt begränsa den drabbades rörelser.

Även om smärtan vanligtvis är mild och sporadisk är det viktigt att ta reda på vad orsaken är för att hitta en behandling och förebygga vidare komplikationer.

Idag ska vi diskutera åtta medicinska orsaker till ryggsmärta som du inte ska ignorera.

1. Osteoartrit i ländryggen

Problem med ryggradsdiskar

Den här degenerativa sjukdomen drabbar diskarna i ryggkotorna, som stabiliserar ryggraden. Det utlöser ett inflammatoriskt svar som orsakar smärta, stelhet och svårighet att genomföra vissa rörelser. Det utvecklas vanligtvis på grund av slitage på leder i takt med att man blir äldre. Men det kan även vara resultatet av ett trauma eller en överansträngning.

2. Muskelspänning

Att sträcka en muskel eller ett ligament i ländryggen kan också vara en källa till smärta. Det leder till instabilitet i ryggraden och svårigheter att hålla vissa ställningar. Vanligtvis beror det på intensiva fysiska aktiviteter eller plötsliga samt repetitiva rörelser i vissa delar. Det kan även bero på övervikt och vissa andra tillstånd.

3. Orsaker till ryggsmärta – muskelkramper

Muskelkramper kan orsaka ryggsmärta

De flesta fall av smärta i den nedre delen av ryggen beror på muskulära problem. Kramp i en muskel kan få den att bli orörlig, vilket till slut leder till inflammation och smärta. Det kan orsakas av vissa rörelser eller dålig hållning.

4. Problem med ländryggsdisken

Problem diskbråck och osteofyter kan orsaka återkommande smärta i ländryggen. Dessa degenerativa åkommor leder till irritation, smärta och svårigheter att ägna sig åt sporter med hög påfrestning. Generellt försämras symptomen när du vaknar eller förblir sittande under långa perioder.

Vidare kan smärtan sträcka sig ut i benen, speciellt om en nerv är i kläm.

5. Muskulär svaghet

Kvinna med ont i ryggen

Muskelsvaghet kan uppstå på grund av brist på fysisk träning, dålig kost eller andra ohälsosamma vanor. Det får ryggraden och lederna att förlora sin stabilitet och stödkapacitet. Som ett resultat belastas ryggområdet och smärta kan stråla ut från den nedre delen av ryggen till armar och ben.

6. Åkommor i det kvinnliga fortplantningssystemet

Vissa tillstånd som drabbar det kvinnliga fortplantningssystemet kan kopplas till sporadisk ryggsmärta. Det händer ofta vid livmodersammandragningar eller mensvärk. Det kan även vara resultatet av åkommor såsom endometrios eller blåsinfektioner.

Om smärtan är återkommande och sträcker sig från bäckenet till ländryggen är det bäst att tala med en läkare.

7. Mag- och tarmproblem

Problem med tarmarna

Orsaker till ryggsmärta behöver inte nödvändigtvis vara kopplade till just ryggen, även om många tror det. I vissa fall kan det vara ett varningstecken på en sjukdom i matsmältningssystemet. Magsår, rektal smärta och förstoppning är tillstånd som kan ge upphov till ländryggssmärta.

8. Njursjukdom

Det är väldigt viktigt att tänka på njursjukdomar när man letar möjliga orsaker till sin ryggsmärta. Det lär inte vara det enda symptomet och inträffar vanligtvis när problemet börjar bli värre.

Smärtan kommer vara märkbar på sidorna och i den lägre delen av ryggen. Det inträffar vanligtvis när man har njursten eller infektioner i urinvägarna. Andra symptom inkluderar förändringar i färg och lukt på urinen, måttlig feber eller en svidande känsla vid urinering.

Lider du av smärta i ländryggen? Om du har bra hälsa och hållning och tror att det kan finnas en annan anledning till det ska du tala med din läkare för att få rätt diagnos.

Även om det inte alltid är allvarligt är det viktigt att slå fast orsaken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.