De otroliga hälsofördelarna med myntate

juni 18, 2018
Mynta tillhör samma familj som timjan och rosmarin. Den är speciell för sina goda egenskaper för matsmältningen och sitt innehåll av vitaminer och mineraler.

Myntans goda egenskaper har varit kända i många år, och myntate är ett av de bästa och enklaste sätten att ta del av dessa. Tro det eller ej, men det är många av kroppens olika delar som kan gynnas av det.

Mynta är en växt som växer världen över men härstammar ursprungligen från medelhavsområdet. Faktum är att det är en växt med många olika underarter, under familjenamnet mentha.

Trots sin artrikedom finns gemensamma egenskaper hos alla olika myntavarianter, såsom den starka doften, bladen som oftast är gröna, den blekrosa blomman och att de växer i fuktig jord.

Vad är mynta?

Upptäck myntateets goda egenskaper

Vi ska nu berätta lite om vad det är för typ av växt och vad människan har använt den till under årens lopp.

 • Det är en mycket snabbväxande ört och kan bli så hög som en halvmeter.
 • Myntans blommor kan vara violetta eller vita. De växer fram under tiden som växten växer till sig.
 • Det finns cirka 25 andra i samma familj som myntan, som rosmarin, timjan och oregano. Alla dessa kallas för aromatiska örter.
 • Bladen från myntan används för att göra infusioner, men vi kan även dra nytta av de eteriska oljorna för externt bruk.
 • Den underbara växten innehåller A- och C-vitamin, omega 3-fettsyror och mineraler av alla sorter.
 • För att myntan ska kunna växa ska den inte stå i direkt solljus, och den behöver en hel del vatten. När den väl trivs i sin miljö växer den som ogräs.
 • Bladen kan skördas under hela året, genom att man bara klipper av det man vill ha. Den kommer snabbt att få nya kvistar och blad.
 • Det vetenskapliga namnet är ”mentha”, vilket kommer från den grekiska nymfen, Plutos älskarinna. Eftersom hon var så svartsjuk förvandlade han henne till en växt.

Myntans goda egenskaper

Vi ska här lära dig om myntans goda egenskaper; den innehåller många ämnen som gynnar kroppen på olika sätt.

Mynta hjälper till med matsmältningen

Myntate gynnar matsmältningen

Tar man mynta efter måltider gör den så att magen ”kommer till ro”. Myntans goda egenskaper minskar även gaser och förbättrar matsmältningen. Mynta rekommenderas när man har buksmärtor eftersom den motverkar spasmer och illamående.

Känner du dig för mätt, gör myntate och drick.

 • Det ökar utsöndringen av magsafter och hjälper till att minska illamående.
 • Drick det dock inte under alltför lång tid, eftersom det kan leda till gastrit och irritation i tarmväggarna.

Mynta hjälper luftorganen

Eftersom mynta innehåller mentol motverkar växten förstoppning. Den kan även underlätta för svettning och avlägsna nästäppa. Den används därför för att behandla influensa och förkylning, och kan även minska feber. Dessutom har mynta antivirala egenskaper vilket gör den effektiv mot sjukdomar i andningsorganen.

Vissa använder mynta för att behandla bronkit, faryngit och astma. De som har slutat röka eller som lider av mycket rökhosta kan uppleva att det river mindre i halsen.

Mynta hjälper levern och tarmarna

Myntan stimulerar leverfunktionerna och ökar utsöndringen av magsyra. Man kan använda mynta för att behandla bukkramper och förbättra matsmältningen om levern har nedsatt funktion. Växten är dessutom bra som behandling mot diarré, IBS och Crohns sjukdom, samt hjälper till att lätta tarmen från gaser och förhindrar att slaggprodukter ruttnar eller ansamlas.

Mynta hjälper till med blodcirkulationen

Mynta har antikoagulerande egenskaper tack vare sitt innehåll av eugenol och rosmarinsyra. Den förbättrar blodcirkulationen och behandlar vissa besvär som uppkommer av dålig cirkulation, som till exempel huvudvärk. Den kan även användas för att minska symptom som höjdsjuka eftersom den ökar syreupptagningen hos cellerna och samtidigt rensar ut gifter.

Extern användning

 

Mynta är bra för andedräkten

Myntans goda egenskaperna tar inte slut där. Utöver det vi hittills har berättat hjälper mynta oss även med:

Hur tillagar man myntate?

Så här gör du i ordning ett myntate för att lätta på de symptom som besvärar dig. Det är otroligt lätt.

Ingredienser

 • 6 myntablad
 • 1 1/4 dl vatten

Tillagning

 • Hetta upp vattnet i en kastrull och lägg i myntabladen.
 • När det har kokat upp, ställ kastrullen åt sidan och låt dra.
 • Det är bäst att dricka teet medan det fortfarande är varmt.