7 överraskande sätt att använda honung

Utöver att vara ett naturligt sötningsmedel har honung flera andra användningar – både internt och externt. Den kan hjälpa dig att lindra en rad olika åkommor utan att du ska behöva vända dig läkemedel.

Honung kan behandla sår, främja läkande, återfukta huden, rengöra håret, utgöra basen till hostmedicin och förbättra matsmältningen.

I dagens artikel kommer du att upptäcka några överraskande och effektiva sätt att använda honung.

Hur man väljer bra honung

bra-honung

All honung är inte likadan. Det finns flera olika varianter, smaker och nyanser.

För att dra så mycket nytta som möjligt av honungens medicinska egenskaper borde du välja en rå honung som inte har utsatts för höga temperaturer.

När du köpt honung ska du ställa den i hett vatten för att låta den anta sin flytande form.

Det är även starkt rekommenderat att du köper honung av högsta kvalitet, antingen naturlig eller ekologisk, för att försäkra att inga kemikalier har tillsatts för att konservera den.

Vänligen läs: Fantastiska fördelar med honung och kanel

1. Behandla och läk sår

Har du någonsin haft ett sår eller brännsår du velat läka naturligt?

Att applicera honung på såret dödar bakterier och mikrober eftersom honung innehåller antiinflammatoriska egenskaper som stimulerar immunförsvaret.

Vidare bekämpar honung även irritation, lindrar smärta och snabbar upp läkeprocessen.

Allt du behöver göra är att låta honungen torka på såret och fortsätta upprepa processen tills såret läker.

2. Ansiktsmasker

honungsmask

Honung är en utmärkt, naturlig ingrediens för att bibehålla hudens naturliga fukt.

Till skillnad från oljor förhindrar den att din hud torkar ut, men utan att ge den en flottig textur, vilket gör den till ett perfekt val för ansiktsmasker för alla hudtyper: torr, kombination eller fet.

Aknebenägen hud kan också gagnas av honung tack vare sina antibakteriella egenskaper.

Applicera ett tunt lager honung över ansiktet och låt sitta i 30 minuter. Efteråt sköljer du bara ansiktet med varmt vatten och torkar efteråt.

3. Ett naturligt schampo

Om du letar efter ett helt naturligt schampo för att tvätta håret kan du prova en matsked honung utspädd i 200 ml vatten. Detta 100% naturliga hårschampo hjälper till att reglera oljeproduktionen, bekämpar mjäll, håller håret återfuktat och tillför glans såväl som mjukhet.

Om du föredrar att använda ett vanligt schampo kan du även använda behandlingen som ett balsam eller en hårinpackning.

4. Som en bas för hostmedicin

Honung är den bästa naturliga kuren för hosta. Du kan lätt göra en hemgjord hostmedicin med honung, som är ett mycket bättre alternativ till socker.

Du kan även tillsätta citron- eller apelsinskal, ingefära, kanel och timjan till din hostmedicin.

5. Den reglerar tarmarna

Du kan använda honung som en utmärkt kur för tarmarna, och den agerar som ett milt laxermedel för att främja tarmtömning samtidigt som den bekämpar tarmparasiter.

För att förbättra dess effekter kan du varje morgon innan frukost hälla upp en kopp hett vatten och tillsätta en matsked honung och opastöriserad äppelcidervinäger.

6. Den förbättrar matsmältningen

honungste

Honung är en medicinsk kur för många matsmältningsproblem, såsom halsbränna och magsår. Den reglerar utsöndringen av magsafter samtidigt som dess antiinflammatoriska effekter hjälper till att ta hand om magslemhinnan.

Du kan konsumera honung innan dina måltider genom att tillsätta lite i potatismos. Det är en utmärkt kur för magsår och när du har för mycket magsyra.

Du kan även använda honung för att förebygga och behandla progressiva åkommor i lever och gallblåsa. Generellt är det ett utmärkt livsmedel för att förbättra matsmältningsprocessen.

Vill du veta mer? Läs: 5 naturliga antiinflammatoriska medel mot ledvärk

7. Den hjälper dig sova bättre

Har du problem med nervositet och sömnlöshet? Honung är lösningen. Utöver att vara rik på vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror innehåller den sockerarter som naturligt ökar insulinhalten och producerar serotonin.

Detta hormon är nära kopplat till ditt humör och låter dig slappna av.

Varje kväll kan du tillsätta en tesked honung i en kopp te eller ett glas havremjölk.

Spara

MER FÖR DIG