100% naturellt balsam för att stärka ditt hår

Äpplecidervinäger erbjuder många fördelar för din hälsa och skönhet. Utöver att återställa hårets hälsosamma glans bekämpar det också bakteriella och svampinfektioner, vilket gör det utmärkt för att bekämpa mjäll.
100% naturellt balsam för att stärka ditt hår

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Balsam har funnits i flera år och har tagit en viktig plats i många kvinnors skönhetsrutiner. Trots att schampo renar och gör håret fräscht måste det kompletteras med ett balsam för att skydda och återuppbygga det.

När du tvättar håret tar du bort överflödig talg, döda hudceller och avlagringar från vissa miljöföroreningar, men det lämnar folliklarna något inflammerade och håret blir därmed mottagligt för skada från fria radikaler och värme. Det är då balsamet kommer in i bilden för att ge håret de nödvändiga näringsämnena för att reparera skadan.

Lyckligtvis är det enkelt att hitta och finns i många olika varianter beroende på dina behov, men för de som föredrar att spara pengar och använda 100% naturliga produkter finns det en enkel och effektiv lösning som erbjuder samma fördelar.

Naturligt balsam med äppelcidervinäger

äppelcidervinäger i balsam

Det här balsamet använder äppelcidervinäger som bas och är ett ekonomisk alternativ för att stärka och återställa hårets glans.

Vi har flera gånger pratat om några av de medicinska egenskaperna i äppelcidervinäger, såväl som de många andra användningsområdena i hemmet. Men vad många inte vet är att det kan användas till håret istället för kommersiella balsamprodukter, som ofta innehåller kemikalier.

Det bästa, utöver att mjuka upp och trassla ut hår, är att äppelcidervinäger erbjuder ytterligare egenskaper som utan tvekan bevisar hur mycket bättre det är än andra produkter.

Bekämpa mjäll

Tack vare äppelcidervinägerns antisvamp och antibakteriella egenskaper är det ett utmärkt sätt att få bort svampen som orsakar mjäll. Dessutom ger det en lugnande känsla till en kliande, irriterad hårbotten.

Återställ hårets naturliga pH-värde

kamma håret

Förändringar i hårets naturliga pH-värde kan skapa problem som t.ex. en oljig eller torr hårbotten. Tyvärr finns det många faktorer som kan leda till denna obalans.

Vinäger återställer snabbt pH-värdet till naturliga nivåer mellan 4 och 5,5.

Behåll hårets naturliga oljor

Hårsäckarna hjälper till att bibehålla de naturliga oljorna som gör håret hälsosamt och glansigt. Föreningarna i äppelcidervinäger främjar hårsäckarnas förnyelse, vilket gör att de naturligt kan bibehålla hårets naturliga oljor utan att orsaka andra förändringar.

Stimulera hårväxt

skölj håret noggrant

Genom att applicera direkt i hårbotten stimulerar äppelcidervinäger blodflödet till hårrötterna, vilket snabbar upp den naturliga tillväxten. Den tar även bort mikroorganismer som negativt kan påverka hårsäckarna, något som är avgörande för långt, starkt hår.

Återställ kluvna toppar

Att använda vinäger förbättrar kontinuerligt hårkvaliteten och minskar förekomsten av kluvna hårtoppar.

Hur du gör ett naturligt balsam med äppelcidervinäger

Före och efter

Först och främst vill vi poängtera att du får bäst resultat med 100% ekologisk äppelcidervinäger, då det innehåller mer vitaminer, fibrer och spårämnen. Å andra sidan har det en tendens att lämna efter sig en svag doft som gradvis försvinner allteftersom håret torkar.

Ingredienser

 • 4 matskedar äppelcidervinäger
 • 2 dl vatten
 • 1 sprayflaska

Instruktioner

 • Blanda ut äppelcidervinägern i vattnet och sätt på låg värme i 20 minuter.
 • Låt sedan stå och svalna i 30 minuter.
 • Efter det häller du vätskan i sprayflaskan för att applicera.

Applicering

 • Tvätta håret med ditt vanliga schampo och spraya med balsamet.
 • Massera varsamt in i hårbotten med cirkulära rörelser.
 • Låt det verka i några minuter och skölj av.
 • Du kan använda det varje dag. Försök att använda det minst 3 gånger i veckan för bästa resultat.

Om ditt hår har en tendens att vara för oljigt kan du göra balsamet mer koncentrerat genom att ha i lite mer vinäger. Men det bör aldrig appliceras direkt i håret utan att ha blandats ut eftersom det då kan vara för starkt mot hårbotten.

Börja använda äppelcidervinäger som balsam och du kommer att märka hur ditt hår skiner. Varför inte testa?

Spara

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bunick CG, et al. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar DOI:
  dx.doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934
 • Dias MFRG, et al. (2014). The shampoo pH can affect the hair: Myth or reality? DOI:
  10.4103/0974-7753.139078
 • Liu F-Z, et al. (2011). Analysis of nutritional components of fruit vinegar.
  en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZGTW201106024.htm
 • Nilgün HB, et al. (2014). Functional properties of vinegar. DOI:
  10.1111/1750-3841.12434

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.