Äppelcidervinäger för håret

oktober 2, 2018
Oroa dig inte för den starka lukten. När det har torkat kommer ditt hår sluta lukta.

Äppelcidervinäger är mycket populär i hela världen och är berömd för sina användningsområden både i hemmet och på medicinsk nivå. Visste du att du kan använda äppelcidervinäger för håret?

Många vet att denna naturliga produkt är bra för att motverka kolesterol, kontrollera blodsockernivåerna, avgifta kroppen, motverka hudförändringar, infektioner, mm. Men många vet inte att äppelcidervinäger även är bra som skönhetsbehandling, speciellt för att ta hand om håret.

Det finns många produkter som kan ta hand om håret. Många av dessa kan dock vara skadliga och ge problem med håravfall och mjäll. Å andra sidan gör en så godartad produkt som äppelcidervinäger håret mjukt, och har flera fördelar.

Fördelar med äppelcidervinäger för håret

äppelcidervinäger för håret

Hjälper till att återställa hårets pH samt hårbotten

Det finns många produkter i affären som behandlar håret och hårbottnen illa och som kan påverka hårets pH. Det bör ligga på ett värde mellan 4 och 5, och därför är syran i äppelcidervinäger till stor hjälp. Den återställer det naturliga pH-värdet utan att skada hårets naturliga oljor.

Motverkar mjäll

äppelcidervinäger för håret - bra mot mjäll

Äppelcidervinäger har egenskaper som motverkar bakterier och svamp samt mjäll och torrhet i hårbottnen. Mjäll kan orsakas av flera anledningar, men det har för det mesta att göra med svampen Malassezia, som kan resultera i en infektion.

Äppelcidervinäger motverkar infektionen och svampen som orsakar problemet.

Fungerar som ett naturligt balsam

Vinägern hjälper till att göra håret mjukare och mer lätthanterligt. Produkten fungerar bra som ett substitut för kommersiella balsam.

Stimulerar hårväxt

Äppelcidervinäger har antiseptiska och desinfekterande egenskaper som kan behandla infekterade hårsäckar. Den stimulerar cirkulationen i dessa hårsäckar, stärker rötterna och främjar en hälsosam tillväxt.

Hur använder man äppelcidervinäger för håret?

Först och främst är det viktigt att du väljer rätt typ, för det finns vissa i affären som inte är 100% ren vinäger. Försök att välja en som är organisk, då den bättre bibehåller dess egenskaper.

Äppelcidervinäger konserverar fördelaktiga enzymer, bakterier, pektin och spårämnen som har stora fördelar för hälsan och håret.

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 2 msk organisk äppelcidervinäger

Instruktioner

  • Ta fram en sprayflaska med vatten och ha i två matskedar av vinägern. Använd denna blandning efter ditt vanliga schampo.
  • Fördela det i hela håret och hårbottnen med en lätt massage för att det ska nå överallt.
  • Låt verka i några minuter innan du sköljer. Du behöver inte använda balsam.

Om du har fett hår rekommenderas att du använder en större mängd äppelcidervinäger då den tar bort överflödigt fett och får håret att bli mjukare och fräschare. För att veta vilken mängd du behöver kan du börja med den rekommenderade dosen och sedan sakta men säkert ha i mer tills du får den mängd som passar ditt hår.

I början kan produkten har en viss lukt, men efter att håret torkar försvinner den. Upprepa behandlingen två gånger per vecka.