Naturläkemedel som bekämpar mjäll

Mjäll är otvivelaktigt ett av de vanligaste problemen för skalpen. Även om det ofta förknippas med dålig hygien är sanningen att det kan orsakas av flera olika faktorer: överdriven oljeproduktion, stress, allergier samt jästsvamp. Därför vill vi dela med oss av några naturliga hjälpmedel mot mjäll.

Det är viktigt att nämna att inte alla dessa åtgärder fungerar för alla, beroende på vilken typ av mjäll du har. Dessa åtgärder fungerar om mjället är ett resultat av överdriven oljeproduktion i hårbotten, men om det orsakas av svamp behöver du träffa en specialist som kan rekommendera eller skriva ut ett medicinskt mjällschampo.

Vad är mjäll?

Mjäll är ett tillstånd som kännetecknas av bildandet av överflödiga döda hudflagor i hårbotten. Denna process är allmänt känd som fjällning. Döda hudceller ersätts vanligtvis av ny hud, men hos individer som lider av mjäll producerar hårbotten en onormal mängd döda hudceller.

Det kännetecknas, förutom av små hudflagor, också av rodnad och klåda i hårbotten. Problemet beror oftast på en jästsvamp, eller seborré. I motsats till vad många tror orsakas mjäll egentligen inte av torrhet.

Selleri

Selleri

Selleri är ett av de mest effektiva kurerna som naturligt bekämpar mjäll. Allt du behöver göra är att koka en liter vatten. När det kokat upp, lägg i två eller tre selleristjälkar med alla blad. Låt koka i åtminstone fem minuter efter att du lagt i stjälkarna. Slutligen låter du det svalna och applicerar det sedan i hårbotten innan schamponering.

Citron

Citroner kan också användas för att bekämpa mjäll. Allt du behöver göra är att applicera saften från en citron i hårbotten i ca två minuter innan schamponering. På detta sätt drar du nytta av fruktens sammandragande egenskaper. Behandlingen förhindrar mjäll och ger även håret lyster.

Betor

rödbeta

Rödbetor, men även vitbetor, är ett annat utmärkt alternativ för att bekämpa mjäll naturligt. Koka rötterna i tre gånger så mycket vatten som betor. Använd detta vatten varje kväll genom att försiktigt massera in det i hårbotten med fingertopparna.

Äppelcidervinäger

Du kan även använda äppelcidervinäger för att förhindra eller motverka mjäll. Allt du behöver göra är att blanda en deciliter vinäger med lika mycket vatten. Applicera i hårbotten efter schamponering och balsam, och lämna i hårbotten i högst tre minuter. Skölj noggrant.

Timjan

timjan

Gör en sköljning med tre teskedar torkad timjan tillsammans med en kopp vatten. Koka ungefär 10 minuter. Låt svalna lite och applicera på ren hårbotten. Det är viktigt att du inte sköljer ur, och applicerar efter varje hårtvätt.

Sol

Solen kan faktiskt hjälpa till att förebygga och bekämpa mjäll, hur otroligt det än kan verka. Vissa experter menar att om du exponerar din hårbotten för solen i 30 eller 40 minuter om dagen bidrar det till att minska inflammation, om din hårbotten flagnar på grund av inflammation. Det är dock viktigt att du inte utsätter dig för solen mitt på dagen, eftersom det kan vara farligt. 

Det är bäst att sola på morgonen eller på eftermiddagen efter 16:00. Solens styrka minskar kraftigt vid dessa tider.  Vi rekommenderar att du går på en promenad så att solen inte orsakar några allvarliga problem.

MER FÖR DIG