Huskurer mot mjäll

Mjäll är ett mycket vanligt problem. Det är mycket besvärligt eftersom det kan klia och i många fall är det ett allvarligt problem som sänker självkänslan hos dem som lider av det.

Vad orsakar mjäll?

Det finns många faktorer som kan orsaka det, men mjäll uppstår främst på grund av svamp, stress eller dermatit, samt hormonella förändringar. Lyckligtvis finns det effektiva hemmagjorda lösningar som kan göra att detta problem försvinner snabbt.

I den här artikeln kommer vi ge dig några viktiga rekommendationer som du kan följa för att bekämpa mjäll, eller i bästa fall få det att försvinna för alltid.

Citronsköljning

citron5

Lägg skalen från tre citroner i en liter kokande vatten. Låt det kallna och använd sedan detta direkt på hela huvudet och hårbotten. Låt det sitta i tio minuter och skölj sedan med vatten. Upprepa denna process åtminstone två gånger i veckan för att få det bästa resultatet.

Behandling med bockhornsklöver

Lägg bockhornsklöverfrön i blöt och låt dem ligga över natten (250 ml räcker). Nästa dag har det blivit en pasta som du kan massera in i hela hårbotten. Låt det sitta i tjugo minuter och skölj sedan av med vatten. Du kan upprepa detta så många gånger som behövs. Denna behandling kan även användas för akneproblem och för att kontrollera håravfall.

Behandling med aloe vera-gel

aloe-juice

Aloe vera har antibakteriella och svampbekämpande egenskaper som gör att du kan bota mjäll snabbt. Du applicerar aloe vera-gel direkt i din hårbotten och låter det sitta i en halvtimme. Tvätta sedan håret med milt schampo. Om du vill kan du göra denna behandling två gånger i veckan.

Behandling med rödbetor och ingefära

Detta är en mycket effektiv och enkel mjällbehandling. Allt du behöver är lite ingefära och en rödbeta. Blanda ingefäran och rödbetan i en mixer med lite vatten tills du får en slät smet. Applicera denna i hårbotten och låt den sitta kvar (med till exempel en badmössa) hela natten. Tvätta håret som vanligt nästa dag.

Behandling med neemblad

Denna behandling använder tio neemblad. Koka dem i trettio minuter. Häll ur vattnet och krossa bladen. Applicera dem i hårbotten och låt verka i en timme. Skölj sedan försiktigt.

Behandling med basilika och amalaki

basilika

Basilikan är känd världen över och har använts som medicinalväxt i århundraden eftersom den har många egenskaper och ger otaliga fördelar för din hälsa.

För att göra denna mjällbehandling tar du några basilikablad och krossar eller mixar dem så att de bildar en smet. Lägg till lite pulver gjort på amalaki (även kallade indiska krusbär) och applicera detta på din hårbotten. Låt verka i en halvtimme och tvätta sedan håret väl.

Kom ihåg…

Dessa hemgjorda mjällbehandlingar är mycket effektiva. Du kan prova en, och om det inte fungerar, prova en annan. Men prova dem inte alla på samma gång! Du kan få en dålig reaktion och du kan gå miste om önskat resultat.

Du bör uppsöka en specialist om du trots att ha testat olika behandlingar inte får önskat resultat, eftersom det ofta kan handla om ett allvarligare problem som kräver medicinering.

MER FÖR DIG