Använd äppelcidervinäger som ansiktstvätt

För att undvika en allergisk reaktion är det viktigt att spä ut äppelcidervinägern med vatten. Se till att endast använda den nattetid eftersom utsättning för solen kan orsaka fläckar.
Använd äppelcidervinäger som ansiktstvätt

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Bortom dess användning i sallader är äppelcidervinäger även otroligt användbar i skönhetsbehandlingar. Är du redo att få veta fördelarna med att använda äppelcidervinäger som ansiktstvätt?

Vad är fördelarna med äppelcidervinäger som ansiktstvätt?

Att använda äppelcidervinäger som ansiktstvätt är utmärkt för din hud. Några av fördelarna med denna naturliga produkt är:

Den bleker åldersfläckar

Detta eftersom äppelcidervinäger innehåller kraftfulla ingredienser som ansvarar för att ta bort döda hudceller och göra din hud fräsch och mer ungdomlig. Istället för att köpa dyra ansiktsprodukter som endast har kortsiktiga effekter kan du prova en ansiktstvätt med äppelcidervinäger.

Späd bara ut en matsked äppelcidervinäger i 13 cl vatten och använd en bomullstuss för att applicera blandningen på ditt nytvättade ansikte. Låt sitta i 30 minuter och upprepa behandlingen varje dag i sex veckor.

Den bekämpar akne och finnar

Akne i ansiktet

Äppelcidervinäger hjälper till att minska oljorna i ansiktet, vilket minskar synbarheten hos akne och finnar. Dess innehåll av äppelsyra kan även förebygga infektioner från akne eller när du irriterar en av dina finnar genom att klämma den.

Den rensar även igentäppta porer, vilket låter din hur andas ordentligt. Den kan dessutom balansera pH-värdet hos hud som är för oljig (ytterligare en orsak till akne).

Det är en utmärkt toner för ansiktet

Fukta en bomullstuss med en blandning av en matsked äppelcidervinäger och 45 cl vatten. Applicera detta på ett rent och torrt ansikte varje kväll innan du går sängs. Du behöver inte skölja. Och oroa dig heller inte över lukten eftersom den snabbt försvinner (så du inte luktar som en salladsbar när du vaknar).

Det gör din hud tajtare och stimulerar bättre cirkulation i ansiktet.

Tips och varningar gällande äppelcidervinäger på huden

Först och främst måste du vara medveten om att du inte kan applicera ren äppelcidervinäger på din hud – den måste spädas ut i vatten. Om du inte följer denna viktiga regel kan du få en allergisk reaktion eller drabbas av fläckar.

Du måste späda ut en del äppelcidervinäger med åtminstone tre delar vatten, så om du vill göra en liter tonic använder du 2 1/2 dl äppelcidervinäger och 7 1/2 dl vatten.

Med tiden kan du gradvis öka mängden äppelcidervinäger, men använd den aldrig helt ren. Innan du använder en i förväg blandad toner eller rengörare ska du dessutom skaka den väl eftersom ingredienserna har en tendens att separera. Du kan även tillsätta andra ingredienser, såsom:

  • Grönt te
  • Eterisk trollhasselolja
  • Aloe vera-gel

Innan du applicerar denna ansiktstvätt på känsliga områden bör du kolla så att du inte får en allergisk reaktion eller allvarlig klåda. Testa på hakan eller baksidan av handen. Låt sitta i några minuter, och om inget händer är du redo att applicera i ansiktet.

Använd en bomullstuss för enklast applicering. Vissa använder äppelcidervinäger för att ta bort smink i slutet av dagen, vilket drar full nytta av en produkt som annars endast hittas på middagsbordet. Första gången du använder denna ansiktstvätt är det bra att skölja ansiktet väl med varmt vatten efter fem minuter. Efteråt kan du applicera äppelcidervinägern under längre perioder och utan att skölja.

Det är även viktigt att komma ihåg att du endast bör använda behandlingar med äppelcidervinäger på kvällen eftersom din hud kan drabbas av fläckar eller känslighet för solen om den kommer i kontakt med solljus.

Om du häller blandningen i en sprejflaska kan det vara en uppfriskande applicering så länge du undviker ögonen. Du kan även tillsätta lite äppelcidervinäger i din dagliga fuktgivare.

Varför inte dra nytta av den för resten av kroppen?

Äppelcidervinäger är inte bara en fantastiskt produkt för ansiktet – du kan även använda den för att minska närvaron av finnar och pormaskar på andra delar av kroppen, till exempel.

Andra topiska användningar för äppelcidervinäger inkluderar:

Skyddar mot solskador

Äppelcidervinäger som ansiktstvätt efter solande

Tekniskt sett kan den minska blåsor och främja läkande om du bränt dig i solen.

Underlättar borttagning av inväxta hårstrån

Om du drabbats av inväxta hårstrån kan du doppa en bomullstuss i ren äppelcidervinäger och varsamt skrubba det drabbade området. Eftersom produkten bekämpar inflammation och innehåller äppelsyra mjukar den upp hårstrået och gör det lättare att ta bort.

Bekämpar mjäll

Massera din skalp innan du duschar för att ta bort döda hudceller som har ansamlats. Du kan även tillsätta lite äppelcidervinäger till ditt vanliga schampo. Glöm inte att skrubba ordentligt med fingertopparna (ej naglarna).

Blek blåmärken

Eftersom äppelcidervinäger bekämpar inflammation och lugnar skadad hud kan den främja läkande när du har ett blåmärke och förbättrar cirkulationen. Doppa en bomullstuss i ren äppelcidervinäger och applicera den på blåmärket. Låt sitta i en timme innan du applicerar en varsam lotion.

Behandlar myggbett

Myggbett

Det är vanligt att ha kliande bett från myggor och andra insekter på sommaren. Det sura innehållet i äppelcidervinäger neutraliserar effektivt kliandet. Dess antiinflammatoriska egenskaper minskar även svullnad och snabbar upp läkeprocessen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.