Naturliga hemgjorda myggmedel

En av de värsta sakerna med sommarens varma dagar är myggor. Dessa insekter är inte bara besvärande med sitt surrande nära dina öron utan de bits dessutom. De diskriminerar inte efter ålder – de biter alla. Även om det finns studier som säger att myggor biter en viss typ av människor (en del säger på grund av blodgrupp, medan andra säger på grund av svett) är det bäst att hindra dem från att komma in i ditt hem.

Hemgjorda myggmedel

Här kommer vi berätta om några av de mest effektiva recepten för att hålla dessa irriterande myggor borta så att de inte kan förstöra en lugn kväll eller en middag i trädgården. Det bästa är att du kan använda dem även om du har barn eller allergier, eftersom de är hemgjorda med naturliga ingredienser.

Myggmedel med kryddnejlika

Det sägs att detta är det mest effektiva naturliga myggmedlet. Du behöver barnschampo, en liter vatten, och 30 kryddnejlikor. Gör en infusion med kryddnejlika och vatten, sila det, och häll det i schampot tills du får en jämn blandning. Använd på huden som utsätts för myggor (armar, ansikte och fötter).

Myggmedel med eukalyptus (för hemmet)

För detta recept behöver du 250 gram eukalyptusblad och 1 liter vatten. Koka båda ingredienserna i 45 minuter så att oljan i bladen kan frigöras. Använd medan den fortfarande är varm. Häll medlet på fuktiga områden i ditt hem och på dörr- och fönsterkarmar. Myggorna kan då inte komma in.

mosquitoMyggmedel med kamomill

Du kommer behöva 250 gram kamomillblommor och vatten (valfritt). Tvätta kamomillen väl och gnid dem på din hud. Upprepa varannan timme.

Myggmedel med mandel

Detta är bäst för bebisar och barn eftersom det är mycket skonsamt och effektivt. Myggor kan verkligen skada spädbarn och barn eftersom de inte vet hur man försvarar sig. Ingredienserna är: 100 ml mandelolja, 20 droppar pelargonessens, och 20 droppar basilikaessens. Gör en blandning på alla tre och applicera på huden.

Myggmedel med lavendel

Du kommer behöva 100 ml lavendelolja och en återfuktande hudkräm. Blanda och applicera den direkt. Den ger en fräsch känsla och skyddar dig mot mygg.

Myggmedel med citronella

De säger att detta är ett av de ämnen som bäst motverkar myggor och andra insekter. Du kan köpa oljan som en spray, lotion, eller servetter för att förhindra att insekter stör dig eller din familj.

mosquito3

Myggmedel med eucalyptus (för huden)

Eucalyptusolja har en behaglig doft och är effektiv för att hålla myggen borta. Smörj den på din hud och upprepa var sjätte timme. Du kan blanda den med timjan, vinruta, basilika och citronolja för att stärka dess fördelar.

Myggmedel med olja och alkohol

Kemiska produkter kan vara skadliga för dig och din familjs hälsa. Det är därför naturliga insektsmedel är det bästa alternativet. Det har också visat sig att de är de mest effektiva och även mest ekonomiska. Nedan har vi ett mycket bra och populärt recept för att hålla mygg, flugor, loppor och fästingar borta, som består av:

  • mellan 10 och 25 droppar eterisk olja (kanel, citron, eukalyptus, citronella, ricinolja)
  • 2 msk olja (olivolja, solrosolja eller majsolja) eller 2 matskedar alkohol (96 procent, vodka)

Blanda båda oljorna, eller blanda en typ av olja med alkohol. Gnid in direkt på huden och på kläderna om du vill. Var noga med att det inte kommer i kontakt med dina ögon, näsa eller mun. Smörj in dig igen varje timme om du badar eller motionerar, eller om du har svettats i värmen från solen. Förvara en flaska med myggmedel på en mörk och sval plats. För att få en krämigare konsistens kan du lägga till aloe vera-gel.

mosquito4

Andra sätt att bekämpa myggor

  • Lägg några myntablad på uteplatsen, gården, eller inne i ditt hem. Du kan krossa dem tillsammans med några droppar vatten så att de släpper ifrån sig mer lukt.
  • Ha alltid en färsk basilikaväxt hemma (du kan odla den i kruka utan problem) och placera den i ditt sovrum så att myggor inte kommer in. Insekter tycker inte om denna aromatiska växt och det är därför den också används i trädgårdar som ett ”levande staket”.
  • Ha lite vatten och några skivade vitlöksklyftor i en skål. Låt dem ligga och dra några timmar och häll sedan blandningen i en sprayflaska. Spraya i hela huset, särskilt på gardiner och hörn av dörrar och fönster. Svavlet i vitlök skyddar mot myggor, flugor, fästingar och loppor.
  • Ät mycket C-vitamin varje dag, särskilt om du vistas mycket utomhus. Det är lösligt och ansamlas inte i kroppen, vilket leder till att du utsöndrar det som svett, vilket motverkar myggor.
  • Sätt ett glas med vinäger vid fönstret. Den starka lukten kommer göra att insekter inte vill komma i närheten, än mindre komma in.
  • Ät livsmedel rika på vitamin B, som linser, mandel och svamp.
  • Använd basilikakvistar för att skrämma bort myggorna.
  • Andra intressanta oljor som fungerar som myggmedel är ricinolja, rosmarin, tall, verbena, timjan, nejlika, pelargon och cederträ.

Bilder med tack till Dr Relling, Eli Christman, Luksa Hofstetter, John Tann.

MER FÖR DIG