Naturliga och effektiva hemgjorda myggmedel

Naturliga och effektiva hemgjorda myggmedel

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

En av de värsta sakerna med sommarens varma dagar är myggor. Dessa insekter är inte bara besvärande med sitt surrande kring öronen, utan de sticks ju dessutom. Här finns det ingen åldersdiskriminering – alla blir myggbitna. Även om det finns studier som säger att myggor biter en viss typ av människor (en del säger på grund av blodgrupp, medan andra säger på grund av svett), kan det vara bra med några myggmedel som hindrar dem från att komma in i huset.

Hemgjorda myggmedel

Vi ska berätta om några av de mest effektiva recepten för att hålla dessa irriterande myggor borta så att de inte förstör dina lugna kvällar eller middagar i trädgården. Det bästa är att du kan använda dem även om du har allergier, och också på barn, eftersom de endast innehåller naturliga ingredienser.

Myggmedel med kryddnejlika

Det sägs att detta är det mest effektiva naturliga myggmedlet. Du behöver barnschampo, en liter vatten och 30 kryddnejlikor. Gör en infusion med kryddnejlika och vatten, sila det och häll det i schampot till en jämn blandning. Använd på huden så kommer det att skrämma bort myggorna (armar, ansikte och fötter).

Myggmedel med eukalyptus (för hemmet)

För detta recept behöver du 250 gram eukalyptusblad och 1 liter vatten. Koka båda ingredienserna i 45 minuter så att oljan i bladen kan frigöras. Använd den sedan medan den fortfarande är varm. Häll medlet på fuktiga områden i ditt hem och på dörr- och fönsterkarmar. Då vill myggorna inte komma in.

Gör dina egna myggmedel

Myggmedel med kamomill

Här behöver du 250 gram kamomillblommor och vatten (valfritt). Tvätta kamomillen väl och gnid den över din hud. Upprepa varannan timme.

Myggmedel med mandel

Detta är bäst för bebisar och barn eftersom det är mycket skonsamt men ändå effektivt. Myggor kan verkligen komma åt att sticka spädbarn och barn eftersom de inte vet hur man försvarar sig. Ingredienserna är: 100 ml mandelolja, 20 droppar pelargonessens och 20 droppar basilikaessens. Gör en blandning på alla tre och applicera på huden.

Myggmedel med lavendel

Du behöver 100 ml lavendelolja och en återfuktande hudkräm. Blanda och applicera den direkt. Förutom att detta skyddar mot myggstick, ger den också en fräsch känsla.

Myggmedel med citronella

Det sägs att detta är ett av de ämnen som bäst stöter bort myggor och andra insekter. Du kan köpa oljan som en spray, lotion eller servetter för att stoppa insekter från att störa dig eller din familj.

mosquito3

Myggmedel med eucalyptus (för huden)

Denna gång använder vi eucalyptusen på huden. Eucalyptusolja har en behaglig doft och är effektiv för att hålla myggen borta. Smörj den över huden och upprepa var sjätte timme. Du kan blanda den med timjan, vinruta, basilika och citronolja för att stärka dess krafter.

Myggmedel med olja och alkohol

Kemiska produkter kan vara skadliga för dig och din familjs hälsa. Det är därför naturliga insektsmedel är det bästa alternativet. Det har också visat sig att de är de mest effektiva och även mest ekonomiska. Nedan har vi ett mycket bra och populärt recept för att hålla mygg, flugor, loppor och fästingar borta, som består av:

 • mellan 10 till 25 droppar eterisk olja (kanel, citron, eukalyptus, citronella, ricinolja)
 • 2 msk olja (olivolja, solrosolja eller majsolja) eller 2 matskedar alkohol (96 procent vodka)

Blanda båda oljorna, eller blanda en typ av olja med alkohol. Gnid in direkt på huden och på kläderna om du vill. Var noga med att det inte kommer i kontakt med dina ögon, näsa eller mun. Smörj in dig igen varje timme om du badar eller motionerar, eller om du har svettats i värmen från solen. Förvara myggmedlet i en flaska på en mörk och sval plats. För att få en krämigare konsistens kan du tillsätta aloe veragele.

mosquito4

Andra sätt att bekämpa myggor

 • Lägg några myntablad på uteplatsen, gården eller inne i ditt hem. Du kan krossa dem tillsammans med några droppar vatten så att de släpper ifrån sig mer lukt.
 • Ha alltid en färsk basilikaväxt hemma (du kan lätt odla den i en kruka) och placera den i ditt sovrum så att myggor inte kommer in. Insekter tycker inte om denna aromatiska växt och det är därför den också används i trädgårdar som ett “levande staket”.
 • Ha lite vatten och några skivade vitlöksklyftor i en skål. Låt dem ligga och dra några timmar och häll sedan blandningen i en sprayflaska. Spraya i hela huset, särskilt på gardiner och hörn av dörrar och fönster. Svavlet i vitlöken skyddar mot myggor, flugor, fästingar och loppor.
 • Ät mycket C-vitamin varje dag, särskilt om du vistas mycket utomhus. Det är lösligt och ansamlas inte i kroppen, vilket leder till att du utsöndrar det som svett, vilket motverkar myggor.
 • Ställ ett glas med vinäger vid fönstret. Den starka lukten kommer göra att insekter inte vill komma i närheten, än mindre komma in.
 • Ät livsmedel rika på B-vitamin, som linser, mandel och svamp.
 • Använd basilikakvistar för att skrämma bort myggorna.
 • Andra intressanta oljor som fungerar som myggmedel är ricinolja, rosmarin, tall, verbena, timjan, nejlika, pelargon och cederträ.

Bilder med tack till Dr Relling, Eli Christman, Luksa Hofstetter, John Tann.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Asadollahi A, Khoobdel M, Zahraei-Ramazani A, Azarmi S, Mosawi SH. Effectiveness of plant-based repellents against different Anopheles species: a systematic review. Malar J. 2019 Dec 21;18(1):436.
 • Caraballo AJ. Mosquito repellent action of Neemos. J Am Mosq Control Assoc. 2000 Mar;16(1):45-6.
 • García R, González V, Madrid A, et al. Extracción de zumo de cítricos para la elaboración de repelentes naturales. Revista de Iniciación Científica. 2017; 3, 27-31.
 • Gould F, Magori K, Huang Y. Enfermedades transmitidas por mosquitos. Investigación Ciencia. 2006 (agosto): 62-71.
 • Fernández-Grandon GM, Gezan SA, Armour JA, Pickett JA, Logan JG. Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS One. 2015 Apr 22;10(4):e0122716.
 • Jaenson TG, Garboui S, Palsson K. Repellency of oils of lemon eucalyptus, geranium, and lavender and the mosquito repellent MyggA natural to Ixodes ricinus (Acari: Ixodidae) in the laboratory and field. J Med Entomol. 2006 Jul;43(4):731-6.
 • Lee MY. Essential Oils as Repellents against Arthropods. Biomed Res Int. 2018 Oct 2;2018:6860271.
 • Leyva M, Castex M, Montada D, et al. Actividad repelente de formulaciones del aceite esencial de Melaleuca quinquenervia (Cav.) S.T. Blake (Myrtales: Myrtaceae) en mosquitos. Anales de Biología. 2017; 34: 49–58.
 • Maia MF, Moore SJ. Plant-based insect repellents: a review of their efficacy, development and testing. Malar J. 2011 Mar 15;10 Suppl 1(Suppl 1):S11.
 • Pizarro Daniel. Dengue, Dengue hemorrágico. Acta pediátr. costarric. 2009;  21(1): 08-17.
 • Ramírez-Galván G, Palacios-López C. ¿Son realmente útiles los repelentes de insectos? Dermatol Rev Mex. 2019; 63(2): 160-173.
 • Verhulst N, Qiu Y, Beijleveld H, et al. Composition of human skin microbiota affects attractiveness to malaria mosquitoes. Plos one. 2011. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0028991

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.