Hur man tar bort löss på ett naturligt sätt

maj 22, 2015

Alla barn i skolan eller dagis behöver förebyggande behandling mot löss. Om det är för sent och ditt barn redan har löss, finns det möjlighet att ta bort dem på ett naturligt sätt. Ingen vill ens tänka tanken men även det renaste barn kan föra dem till ditt hem. 

Skola, lekplats, lek och dagis är bara några av de platser där barn kan få löss. Ta reda på hur man tar bort löss naturligt och dödar dem på ett säkert sätt och utan gifter. Det är illa nog att ditt barn kommer hem från skolan med löss, du ska inte behöver använda gift på barnets huvud också.

En del behandlingsprodukter tillverkas fortfarande med gifter som är förbjudna att användas inom jordbruket. Majoriteten av produkterna är också brandfarliga. Nästan alla dessa produkter kan orsaka fruktansvärda problem om du använder dem för länge, alltför ofta eller på barn som är för unga.

Om du använder någon av dessa produker, läs åtminstone varje ord i instruktionerna och följ dem till pricka. Annars kan du behandla löss på ett naturligt sätt. Läs hela artikeln innan du påbörjar någon naturlig behandlig mot löss.

Döda insekterna

Löss kan dödas snabbt, enkelt, billigt och säkert med majonnäs. Ta bara en ny burk majonnäs från ditt skafferi eller livsmedelsbutik. Ta en handfull (eller flera) majonnäs och applicera den på hela ditt barns huvud.  Se också till att applicera den bakom öronen och bak på nacken.

Du kan täcka huvudet med en duschmössa av plast för att hindra majonnäsen från att droppa på golv och möbler. Låt det sitta kvar i två timmar så att lössen kvävs och att deras ägg förstörs. Ta sedan av duschmössan och kasta bort den. Tvätta händerna noggrant med tvål och barnets huvud med schampo. Tvätta gärna håret med schampo två gånger eller mer för att få barnets hår helt rent.

Om du inte har någon majonnäs kan du använda vaselin och följa samma procedur. Men kom ihåg att enda sättet att bli av med vaselin från håret i det här fallet är att använda babyolja och skrubba håret helt för att pressa ur allt du kan. Tvätta håret därefter tre gånger med schampo och varmt vatten.

Du kan låta vaselinet vara kvar under natten om du vill, men det är inte lika säkert att göra samma sak med majonnäs eftersom den blir giftig när den inte bevaras kall. Barnet kan riva sig i huvudet under natten och sedan stoppa fingrarna i munnen.

Om du inte tror att majonnäs eller vaselin kan kväva lössen kan du gärna göra ett naturligt schampo som dödar lössen. Tillsätt fem droppar eterisk tea tree-olja, fem droppar eterisk rosmarinolja, fem droppar eterisk lavendelolja, fem droppar eterisk myntaolja och fem droppar eterisk eukalyptusolja till en bas av fem teskedar olivolja eller kokosolja.

Tillsätt en liten mängd vanligt schampo i blandningen och massera in i håret. Låt det sitta i en timme under en handduk eller duschmössa som sitter tillräckligt stramt åt för att undvika att det droppar. Skölj sedan håret utan att använda balsam efteråt. Du kommer att märka att håret fortfarande är mycket lätt att kamma efter användningen av denna oljehaltiga blandning.

Notering:

  • 1) En baby eller ett barn som är yngre än fem år kan uppleva långsammare andning eller sluta andas om myntaolja eller eukalyptusolja är för nära.
  • 2) Hypertoni (högt blodtryck) kan förvärras på grund av eterisk mytnaolja.
  • 3) Mynta eller rosmarin kan vara skadligt under graviditeten. Använd bara receptet utan dessa skadliga oljor.

Ta bort äggen

Skölj håret och hårbotten med ättika efter schamponeringen. Detta kommer att lossa det limliknande sekret som håller lössens ägg på hårstråna. Skölj med varmt vatten men inte så varmt att det bränner barnet.

äppelcidervinäger
Många av äggen kommer elimineras när du har sköljt bort ättikan. Men du måste fortfarande ta itu med de ägg som finns kvar. Majonnäs kan inte döda mycket unga ägg eftersom lössen inte har fötts och kan ännu inte utvecklas tillräckligt för att behöva luft. Även om majonnäsen dödade dem så tillåter inte skolor eller dagis att barn återvänder förrän äggen eliminerats också.

Kamma håret med en vanlig kam. Använd sedan en kam som är speciellt avsedd för att ta bort löss och ägg. Du kan köpa den på apoteket i avdelningen där lusschampo finns.

Kontrollera håret

När du är klar med behandlingen, använd en bra belysning för att kontrollera hela huvudet när håret är torrt (det är lättare att se äggen när håret är torrt). Äggen är mycket små och glänser på ett visst sätt vid en viss vinkel. Äggen brukar vara på själva hårstrået, men de nyaste är precis vid hårbotten och de äldre ca 2 – 2,5 cm från hårbotten.

Du kommer behöva kontrollera håret i små sektioner, särskilt runt hårkanten, vid nacken och bakom öronen. De kan dock finnas var som helst. Om du hittar några ägg kan du ta bort dem med fingrarna, kamma bort dem med en kam eller klippa bort de hårstrån som har ägg på dem. Se till att lägga alla ägg och bortklippta hårstrån i en skål med ättika eller varmt tvålvatten med en tillsats av ammoniak.

Skölj igen

Om du ser fler än ett par ägg, kan du täcka håret med en handduk med ättika för att rensa håret ännu mer. Blötlägg en handduk i en blandning som består av hälften ättika och hälften vatten, linda in barnets huvud med handduken och låt det sitta i en timme. Låt håret torka och kontrollera det sedan igen för att se om det finns några ägg kvar.

Ögonbryn och ögonfransar

Om det finns ägg på barnets ögonfransar eller ögonbryn, kan du smörja och täcka dem med vaselin som inte skadar barnet. Upprepa applicering fyra gånger per dag.

Kontrollera igen

Du kommer behöva kontrollera barnets hår varje dag för att se om äggen har tagits bort eller om det finns ägg kvar som har blivit stora nog att se. Om ett ägg finns kvar kommer en annan lus att kläckas och du kommer behöva upprepa hela processen från början igen eftersom en enda lus kan lägga fem till åtta nya ägg per dag.

MER FÖR DIG