Hur man tar bort löss på ett naturligt sätt

Alla barn i skolan eller dagis behöver förebyggande behandling mot löss. Men om man redan är drabbad; vilka metoder finns det som tar bort löss?
Hur man tar bort löss på ett naturligt sätt
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 11 december, 2023

Alla barn i skolan eller dagis behöver förebyggande behandling mot löss. Om det är för sent och ditt barn redan har löss, finns det möjlighet att ta bort dem på ett naturligt sätt. Ingen vill ens tänka tanken, men även de renaste av barn kan föra in dem i ditt hem. Nedan listar vi flera metoder som tar bort löss naturligt.

Skola, lekplats, lek och dagis är bara några av de platser där barn kan få löss. Därför är det viktigt att lära sig hur man tar bort löss naturligt och dödar dem på ett säkert sätt utan gifter. Det är illa nog att ditt barn kommer hem från skolan med löss, du ska inte behöver använda gift på dess huvud också.

En del behandlingsprodukter tillverkas fortfarande med gifter som är förbjudna att användas inom jordbruket. Majoriteten av produkterna är dessutom brandfarliga. Nästan alla dessa produkter kan orsaka fruktansvärda problem om du använder dem för länge, alltför ofta eller på barn som är för unga.

Om du använder någon av dessa produkter, läs åtminstone varje ord i instruktionerna och följ dem till pricka. Det bästa är dock att använda produkter som tar bort löss på ett naturligt. Läs hela artikeln innan du sätter igång.

Döda insekterna

Löss kan dödas snabbt, enkelt, billigt och säkert med majonnäs. Ta bara en ny burk majonnäs från ditt skafferi eller köp en. Ta en handfull (eller flera) majonnäs och applicera den på hela ditt barns huvud. Se även till att applicera den bakom öronen och i nacken.

Du kan täcka huvudet med en duschmössa av plast för att hindra majonnäsen från att droppa på golv och möbler. Låt det sitta kvar i två timmar så att lössen kvävs och att deras ägg förstörs. Ta sedan av duschmössan och kasta bort den. Tvätta händerna noggrant med tvål och barnets huvud med schampo. Tvätta gärna håret med schampo två gånger eller mer för att få barnets hår helt rent.

Om du inte har någon majonnäs kan du använda vaselin och följa samma procedur. Men kom ihåg att enda sättet att bli av med vaselin från håret i det här fallet är att använda babyolja och skrubba håret rejält för att pressa ur allt du kan. Tvätta håret därefter tre gånger med schampo och varmt vatten.

Du kan låta vaselinet vara kvar under natten om du vill, men det är inte lika säkert att göra samma sak med majonnäs eftersom den blir giftig när den inte förvaras kallt. Barnet kan klia sig i huvudet under natten och sedan stoppa fingrarna i munnen.

Du kan även göra ett naturligt schampo som tar bort löss

Om du inte tror att majonnäs eller vaselin kan kväva lössen kan du gärna göra ett naturligt schampo som dödar lössen. Tillsätt fem droppar eterisk teträdolja, fem droppar eterisk rosmarinolja, fem droppar eterisk lavendelolja, fem droppar eterisk myntaolja och fem droppar eterisk eukalyptusolja till en bas av fem teskedar olivolja eller kokosolja.

Tillsätt en liten mängd vanligt schampo i blandningen och massera in i håret. Låt det sitta i en timme under en handduk eller duschmössa som sitter tillräckligt stramt åt för att undvika att det droppar. Skölj sedan håret utan att använda balsam efteråt. Du kommer att märka att håret fortfarande är mycket lätt att kamma efter användningen av denna oljehaltiga blandning.

OBS:

  • 1) Ett barn som är yngre än fem år kan uppleva långsammare andning eller sluta andas om myntaolja eller eukalyptusolja är för nära.
  • 2) Hypertoni (högt blodtryck) kan förvärras på grund av eterisk myntaolja.
  • 3) Mynta eller rosmarin kan vara skadligt under graviditeten. Använd bara receptet utan dessa oljor.

Glöm inte att eliminera äggen när du tar bort löss

Skölj håret och hårbotten med ättika efter schamponeringen. Detta kommer att lossa det limliknande sekret som håller lössens ägg på hårstråna. Skölj med varmt vatten men inte så varmt att det bränner barnet.

äppelcidervinäger mot löss

Många av äggen kommer elimineras när du har sköljt bort ättikan. Men du måste fortfarande ta itu med de ägg som finns kvar. Majonnäs kan inte döda mycket unga ägg eftersom lössen inte har fötts och ännu inte utvecklats tillräckligt för att behöva luft. Även om majonnäsen dödar dem så tillåter inte skolor eller dagis att barn återvänder förrän äggen eliminerats också.

Kamma håret med en vanlig kam. Använd sedan en kam som är speciellt avsedd för att ta bort löss och ägg. Du kan köpa den på apoteket i avdelningen där lusschampo finns.

Kontrollera håret

När du är klar med behandlingen använder du bra belysning för att kontrollera hela huvudet när håret är torrt (det är lättare att se äggen när håret är torrt). Äggen är mycket små och glänser på ett specifikt sätt i en viss vinkel. Äggen brukar vara på själva hårstrået, men de nyaste är precis vid hårbotten och de äldre ca 2-2,5 cm från hårbotten.

Du kommer behöva kontrollera håret i små sektioner, särskilt runt hårlinjen, vid nacken och bakom öronen. De kan dock finnas var som helst. Om du hittar några ägg kan du ta bort dem med fingrarna, kamma bort dem med en kam eller klippa bort de hårstrån som har ägg på dem. Se till att lägga alla ägg och bortklippta hårstrån i en skål med ättika eller varmt tvålvatten med en tillsats av ammoniak.

Skölj igen

Om du ser fler än ett par ägg, kan du täcka håret med en handduk med ättika för att rensa håret ännu mer. Blötlägg en handduk i en blandning som består av hälften ättika och hälften vatten, linda in barnets huvud med handduken och låt det sitta i en timme. Låt håret torka och kontrollera det sedan igen för att se om det finns några ägg kvar.

Ögonbryn och ögonfransar

Om det finns ägg på barnets ögonfransar eller ögonbryn kan du smörja och täcka dem med vaselin, som inte skadar barnet. Upprepa applicering fyra gånger per dag.

Kontrollera igen

Du kommer behöva kontrollera barnets hår varje dag för att se om äggen har tagits bort eller om det finns ägg kvar som har blivit stora nog att se. Om ett ägg finns kvar kommer en annan lus att kläckas och du kommer behöva upprepa hela processen från början igen eftersom en enda lus kan lägga fem till åtta nya ägg per dag.

Dessa behandlingar tar bort löss naturligt, men kom ihåg att ha allergier och dylika tillstånd i åtanke när du använder dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.