Hur man gör vegansk majonnäs: vi har receptet

Prova det här läckra alternativet till majonnäs och dra nytta av fördelarna. Vegansk mat kan ju faktiskt även ätas av icke-veganer!
Hur man gör vegansk majonnäs: vi har receptet

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vet du hur man gör vegansk majonnäs? Det är lättare än du tror!

Vegansk majonnäs passar perfekt som dressing, inte bara på grund av den lätta konsistensen, utan också för att den har ett bra näringsvärde. Den ökar heller inte det dåliga kolesterolet och får dig inte att gå upp i vikt.

Normal majonnäs har en roll i många olika recept, som friterade kycklingvingar eller bakad potatis. Men istället för att använda normal majonnäs kan man göra en väldigt god vegansk version!

Majonnäsens ursprung

Vegansk majonnäs i glasburk

Det sägs att majonnäsen kommer från ön Menorca, mer specifikt staden Mahon, och det är här man tror att namnet kommer från – mahonesa. Majonnäsen beräknas ha kommit till under mitten av 1800-talet, och sedan dess har den ofta använts som sidorätt till olika rätter.

En emulsion?

Majonnäs i glasskål

Ja, majonnäs är en emulsion. Emulsioner är homogena och stabila blandningar av två vätskor som normalt inte lätt blandar sig. Det innebär att en av de två vätskorna sprids i den andra med små droppar. Det är så den får sin stabila struktur.

Majonnäs skapas genom att olja sprids ut i en vattnig vätska. Majonnäs innehåller äggula, som i sin tur innehåller ett emulgerande ämne som kallas lecitin. Lecitinet i äggulan omringar de små dropparna som separeras när de vispas. På så sätt gör lecitinet att oljan kan återförenas. Med det sagt, hur gör man en vegansk majonnäs om majonnäs innehåller ägg?

Hur man gör vegansk majonnäs

Majonnäs i liten skål och sked

Veganism är en filosofi som baseras på respekt för djurlivet. Därför äter inte veganer någon form av animalisk produkt eller produkt som görs från djur. Vilka livsmedel är då förbjudna? Kött, fisk, skaldjur, mjölk, ägg, honung och andra produkter som kommer från djur.

Av den anledningen väljer veganer att inte heller äta saker som majonnäs. De tar istället receptet och byter ut ingredienserna mot vegetariska versioner.

Hur man gör vegansk majonnäs

Majonnäs i glasskål och sallad

Att göra vegansk majonnäs skiljer sig inte så mycket från traditionell majonnäs. Det kan till och med smaka ännu godare. För att göra vegansk majonnäs behöver du dessa grundläggande ingredienser: vegetabilisk olja och en typ av växtbaserad mjölk. Det är också bra att lägga till lite salt och citron eller vinäger.

Det är viktigt att se till att alla ingredienserna har rumstemperatur, bara för att vara på den säkra sidan. Recept kommer antagligen inte fungera om oljan har rumstemperatur och sojamjölken är kall.

Ingredienser

  • En nypa salt
  • Några droppar citron (minst 3 ml)
  • 1/2 dl växtbaserad mjölk (helst sojamjölk)
  • 1 dl oliv- eller solrosolja (ca 180-190 g)

Tillredning

  • Häll den växtbaserade mjölken och citrondropparna i en mixer.
  • Mixa alla ingredienserna.
  • Sänk hastigheten på mixern och häll i oljan lite i taget.
  • Blandningen kommer till slut att få den önskade konsistensen och då lägger du till en nypa salt.
  • Det är bäst att servera majonnäsen i ett glas. Ät det inom 3 dagar.

Du kan dessutom lägga till andra ingredienser för att variera lite, beroende på vad du använder majonnäsen till. Du kan exempelvis få en godare majonnäs genom att lägga till vitlök  eller lite koriander eller persilja.

Du kan även använda en smaksatt olja. Som du kan se är majonnäs en riktigt användbar dressing och den veganska varianten är inget undantag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.