Tips för att hålla hemmet fritt från allergener

Eftersom de flesta bakterier förökar sig i köket är det mycket viktigt att desinficera alla ytor dagligen.
Tips för att hålla hemmet fritt från allergener

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Även om du kanske inte märker det så göder du varje dag miljontals kvalster och andra allergener som gömmer sig i olika delar av hemmet. De är ansvariga för att orsaka allergiska reaktioner som kan påverka hälsan. Det förklarar varför så många familjer numera regelbundet lider av rinit, dermatit och allergisk astma.

Att äta i sängen eller soffan, inte hålla ordning eller låta damm ansamlas i flera veckor är alla vanliga sätt att göda dessa småkryp, som lätt kan spridas i olika miljöer.

Det är därför det är så viktigt att hålla hemmet rent och fritt från allergener. Vet du hur?

Sovrummet

Säng

Sängar tillhör kvalsters favoritplatser eftersom de erbjuder en perfekt miljö för att överleva och spridas i. Svett, värme och små hudflagor skapar en perfekt miljö för att utveckla de vanligaste typerna av allergier.

För att minska denna risk är det bäst att använda lakan i 100% bomull. Dessa måste tvättas varje vecka med varmt vatten (60 °C). Kuddar, täcken och överkast kan tvättas var sjätte månad, men det är en bra idé att vädra dem varje dag genom att hänga dem i ett välventilerat utrymme.

Undvik att låta dina husdjur vistas i sovrummet. De bär på kvalster och fäller hår som kan skapa känslighet hos individer med allergiproblem.

Köket

Skötsel av köket

Köket kräver särskild uppmärksamhet eftersom olika patogener också kan föröka sig. Det är här fukt, värme och matrester koncentreras, vilket gör det till en perfekt plats för bakterier att sprida sig på. Laga maten med lock på dina grytor och kastruller för att minska spridningen av ånga.

Om möjligt bör du se till att ventilera köket för att minska den kondens som bildas när olika ämnen ackumuleras.

Om du diskar för hand bör du vara noga med att torka av tallrikar, bestick och köksredskap ordentligt innan du ställer undan dem. Det är också viktigt att du förvarar all mat i hermetiskt tillslutna burkar, företrädesvis av glas.

Bänkskivor, golv, väggar och andra köksytor måste desinficeras varje dag för att eliminera bakterier och förebygga invasion av kackerlackor eller myror.

Badrummet

Toalettstol

Både dusch och toalett ackumulerar fukt som snabbt gör dem smutsiga och skapar det perfekta hemmet för bakterier.

För att hindra denna fukt från att sprida sig till andra delar av hemmet ska du se till att hålla dörren stängd och använda mattor. Tvätta mattorna regelbundet eftersom de av uppenbara skäl absorberar vatten, vilket i längden skapar en dålig miljö.

Efter att ha varit på toaletten är det bäst att torka alla ytor väl. Det förhindrar att mögel bildas och att insekter tar sig in. När du rengör dessa områden är det en bra idé att använda naturliga ingredienser, såsom ättika och citron, snarare än konventionella rengöringsmedel.

Vardagsrummet

Allergener finns även i vardagsrum

Vardagsrummet måste städas regelbundet för att ta bort damm och andra allergener.

Saker att tänka på för vardagsrummet är:

  • Typen av golv
  • Möbler och kuddar
  • Gardiner
  • Husdjur
  • Prydnadssaker

Golvet måste dammsugas dagligen eftersom det är där den största mängden smuts ackumuleras. Kuddar kan täckas med bomullsöverdrag för enkel, vanlig tvätt. Ett bra alternativ är att välja skinnmöbler eftersom de är lättast att rengöra.

Alla ytor och prydnadssaker måste torkas av minst tre gånger i veckan för att bli av med damm och andra allergener. Husdjur bör inte få ligga i soffor och fåtöljer, och om möjligt bör de hållas borta från vardagsrummet. Om du har återkommande allergier är det bäst att du rådgör med en läkare innan du skaffar husdjur.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 24(4), 201-203. https://www.redalyc.org/pdf/912/91204113.pdf
  • AA. VV. (2015). Guía de limpieza del hogar, The Blokehead.
  • Tabero, Pepa. (2016). Manual de la casa limpia y ordenada, La Esfera.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.