10 tips på hur du rengör hemmet naturligt

Visste du att det bästa sättet att rengöra din mikrovågsugn och bli av alla bakterier är att värma upp 2 dl vatten och vinäger? Ångan lossar fettet och dödar mikroorganismer.
10 tips på hur du rengör hemmet naturligt

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att städa är inte alltid roligt, men nödvändigt – både för hälsan och hygienen. Om du börjar ta en närmare titt på allt i ditt hem kommer du märka att mer damm ansamlas för varje dag som går, medan andra föremål samlar smuts och luftpartiklar. De goda nyheterna är att det är möjligt att göra din städning enklare och mer behändig, enbart genom att använda några snabba och effektiva trick när du rengör.

Är det dags att städa huset? Innan du börjar bör du läsa dagens artikel för att lära dig några utmärkta tips på hur du rengör hemmet naturligt.

1. Rengör grillen

Rengör grillen

Om det är dags att använda grillen men du inte är säker på om den är ren bör du uppmärksamma det här tipset! Använd inte diskmedel och vatten. Dessa kan absorberas av grillgallret och lämna efter sig en tvålig smak eller doft på maten du tillagar.

Så hur rengör man den på bästa sätt? Skär bara en lök på hälften och gnugga den mot gallret innan du börjar grilla. Lök har antiseptiska och antivirala egenskaper som kan ta bort alla mikroorganismer och även ge din mat en god smak.

2. Diska mixern

Du skrubbar och skrubbar förmodligen din mixer med diskmedel och vatten för att den ska se ut som ny efter användning. Gör inte saker så komplicerade! Häll i 2 dl varmt vatten och lite maskindiskmedel i behållaren och sätt på mixern i några sekunder. Sedan behöver du bara skölja ur.

3. Mikrovågsugnen

När du använder din mikrovågsugn mycket bildas ett lager av fett och matrester som kan främja tillväxten av bakterier. För att försäkra att den blir ordentligt ren och framförallt ta bort mikroorganismerna kan du hetta upp 2 dl vatten och 2 dl vinäger i mikrovågsugnen i fem minuter.

Efteråt låter du den stå i några minuter innan du torkar insidan med hushållspapper.

4. Duschmunstycket

Duschmunstycke

Eftersom detta fuktiga munstycke ofta ignoreras när det kommer till rengöring kan rost- och mineraluppbyggnad inträffa. Gå och ta en titt! Du kommer troligen märka hur smutsigt det är. Men du behöver inte skruva bort det för att rengöra det – knyt bara en plastpåse fylld med vinäger runt det och låt sitta i en timme.

5. Ta hand om din madrass

Då och då är det en bra idé att låta din madrass vädra för att få bort kvalster och bakterier som får den att lukta. För att den verkligen ska bli ren kan du hälla lite vodka i en sprejflaska och lätt spreja hela madrassen.

6. Rengör persienner

Persienner samlar ofta på sig mycket damm och kräver regelbunden rengöring. Ett enkelt sätt att hålla dem som nya är att gnugga med en strumpa och försöka nå alla svåråtkomliga områden.

7. Ta bort matrester från stekpannor

När du rengör dina pannor ska du aldrig använda aggressiva eller avfettande produkter. För både din hälsas och miljöns skull ska du blanda lite vatten med salt och gnugga pannorna med en svamp för att stimulera borttagningen av fett.

8. Diska rivjärnet

Rivjärn

När du river ost är det svårt att helt få bort resterna från rivjärnet, och det sitter nästan alltid lite kvar som eventuellt börjar lukta.

För att säga farväl till detta problem kan du prova att riva en del av en potatis och sedan skölja med vatten. Potatis innehåller oxalsyra – en beståndsdel som hjälper till att ta bort kvarvarande ost.

9. Desinfektera skärbrädor

Det kanske kan vara lite svårt att tro på, men träskärbrädor kan vara smutsigare än allt i ditt badrum. Eftersom de konstant absorberar fukt och matrester kan de skapa den perfekta miljön för bakterier att växa, och de kan till och med ge upphov till sjukdomar.

Se till att alltid rengöra din bräda ordentligt genom att gnugga med lite citronsaft och salt, eller lite väteperoxid.

10. Rengör badkaret

Börjar ditt badkar börja se tråkigt och rostigt ut? Blanda grapefruktjuice och salt för att få ett rengöringsmedel. Eller så kan du gnugga grapefruktens fruktkött direkt mot ytan för att bespara dig ansträngningen att pressa den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ahmed, M., Kabrah, M., Faidah, H., Ashshi, A., Safaa, M., & Turkistani, A. (2016). Antibacterial Effect of Onion. Scholars Journal of Applied Medical Sciences (SJAMS) (Vol. 4). https://doi.org/10.21276/sjams.2016.4.11.53
  • Darshna Yagnik, Vlad Serafin, Ajit J. Shah. (2018). Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
  • Swain, M. (2013, November 18). Oxalic acid. https://www.researchgate.net/publication/258534421_oxalic_acid
  • Dhanavade, D. M., Jalkute, D. C., Ghosh, J., & Sonawane, K. (2011). Study Antimicrobial Activity of Lemon (Citrus lemon L.) Peel Extract. British J. of Pharmacology and Toxicology (Vol. 2).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.