Hur du rengör och desinfekterar madrassen

Utöver att eliminera fukt, smuts och alla typer av bakterier och även kvalster kommer bikarbonat göra att din madrass luktar som ny igen.
Hur du rengör och desinfekterar madrassen

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Vet du hur många kvalster som just nu lever i madrassen? Mellan 100 000 och 10 000 000 beroende på hur gammal den är. Detta är en direkt risk för vår hälsa. Det är även möjligt att detta kommer ge dig allergi och problem med insomnia utan att du vet att detta problem “sover” i din madrass varje dag.

Vad kan vi göra? Experterna rekommenderar att vi byter madrass vart tionde år, men detta kan också bero på dess kvalitet och hur du upplever din madrass. Oavsett hur länge du har den är det viktigt att desinfektera madrassen för att undvika kvalster och sjukdomar. Vi kommer i denna artikel förklara för dig hur du kan desinfektera madrassen . Det är verkligen enkelt!

Varför det är viktigt att rengöra och desinfektera madrassen?

desinficera madrassen

Du kanske ibland hört talas om studier som rekommenderar att du inte bäddar sängen, eller att du åtminstone väntar några timmar innan du bäddar. Denna teori har en viss poäng. Det är viktigt att du öppnar fönstren för att få in luft i rummet. Enligt immunologerna kommer följande saker ske:

 • Kvalsterna kommer dö.
 • Tänk på att kvalster är leddjur med exoskelett. Därför kommer de då de dör lämna efter sig rester som kan vara till problem för personer med allergi.
 • Vanligtvis byter vi lakan varje vecka för att bli av med kvalster. Men hur gör vi med madrassen? Det samlas mycket kvalster även i sängen, både döda och levande, med tanke på dess exoskelett. Det är därför viktigt att desinficera madrassen minst en gång per månad.

Kvalsters effekt på vår hälsa

 • Kvalster är små mikroskopiska spindeldjur som enkelt kan gå från dina lakan till madrassen. Detta innebär att även om du byter lakan regelbundet kan det ändå finnas farliga kvalster i din madrass.
 • Allergiska reaktioner har två orsaker: från kvalsters avföring och dess döda kroppar. Därför bör du lufta ut och vädra så att de inte ger dig hälsoproblem.
 • Ett av de vanligaste problemen för din hälsa är allergi. Symtomen börjar oftast med vattniga, röda ögon, nysningar, astma, hosta, snuva och halsont.
 • Ifall du vaknar upp med svullna ögon kan kvalster vara orsaken.
 • Hudproblem, insomnia och huvudvärk är också symtom som vi bör tänka på. Ifall din madrass är mer än 10 år gammal kommer detta påverka din hälsa ifall du inte väljer att desinficera madrassen.

Tips för att rengöra och desinfektera madrassen

desinficera madrassen

Vad behöver jag för att rengöra och desinfektera madrassen?

 • Ett glas bikarbonat (250 g)
 • 5 droppar essentiell tea tree-olja.
 • En plastbehållare med lock
 • Ett durkslag eller en sil

Hur gör jag?

 • Det är väldigt enkelt. Det första vi gör är att dra av våra lakan och sedan placerar vi madrassen på en solig plats där det finns ordentligt med utrymme för att rengöra och desinficera den. Det bästa är så klart en balkong eller en terrass.
 • Varför använder vi bikarbonat? Eftersom det är ett fantastiskt och ekonomiskt alternativ som hjälper oss i den dagliga städningen. Med bikarbonat kan vi ta bort fukt, odörer och bli av med alla typer av bakterier, smuts och kvalster. När det gäller den essentiella tea tree-oljan är denna bra för att desinfektera madrassen. Du kan hitta den på naturapotek. Den är inte dyr och den har många användningsområden: för att desinfektera händerna, rengöra badrummet eller köket… Den har en god lukt och kommer även få din madrass att lukta som ifall den vore helt ny.
 • Det vi kommer göra är väldigt enkelt. Ta fram en plastbehållare och lägg i 250 g bikarbonat. Lägg därefter till 5 droppar av oljan och rör om så att detta blandas ordentligt. Nu är det nästan klart!

För att avsluta:

 • Sprid nu ut denna blandning på madrassen med hjälp av silen. Gör det först på ena sidan och låt det verka i någon timme. Vänd sedan på madrassen och upprepa. På detta sätt kommer vi kunna desinfektera den.
 • Du behöver nu bara dammsuga madrassen för att avlägsna all smuts som fastnat på bikarbonaten. Som du ser är detta trick väldigt enkelt och du bör upprepa processen en gång per månad. Du kommer nu att kunna sova bättre och mer hälsosamt – något som du kommer märka på morgonen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.