Tips för att Rengöra Hemmet med Bikarbonat

maj 11, 2015

Bikarbonat sägs ha tusentals användningar och det finns många praktiska exempel. Det är väldigt användbart att rengöra hemmet med bikarbonat, speciellt om du letar efter mer naturliga alternativ istället för rengöringsprodukter med kemikalier. I denna artikel kommer vi att berätta för dig hur du kan dra nytta av fördelarna med bikarbonat.

Varför Man Bör Rengöra Hemmet med Bikarbonat

Först och främst, vem tycker inte om att ha varje del av hemmet vackert och rent? För att kunna uppnå detta mål måste vi tyvärr nästan alltid rengöra våra hem med kemiska produkter. Det har dock visat sig att de inte är så värst bra för hälsan eftersom de är giftiga, orsakar irritation i näsgångarna och på din hud, samt en del andra problem.

Det är därför kontraproduktivt att rengöra ditt hem så det är fritt från virus och bakterier, medan du samtidigt själv blir sjuk istället p.g.a. de rengöringsprodukter du använder. Du behöver inte utsätta din kropp och din familj för dessa skadliga produkter eftersom du kan rengöra hemmet med bikarbonat.

Rengöra hemmet med bikarbonat

Det finns tusentals recept med bikarbonat för matlagning, men i detta fallet kommer vi att rengöra hemmet med bikarbonat och samtidigt undvika att du utsätter dig för skadliga kemikalier. Bikarbonat är fantastiskt när det gäller att neutralisera och ta bort dålig lukt i praktiskt taget hela ditt hem. Den kan även användas för att absorbera fett- eller oljefläckar. Den tonar ner vatten så att du inte måste använda så mycket tvättmedel och rengör olika typer av ytor.

I nästan varje fall behöver du bara blanda 1 liter vatten med en halv dl bikarbonat. I vissa fall kan du behöva mäta upp specifika proportioner. Du kommer även att behöva en svamp eller en borste för att få din rengöring mer effektiv. En annan god nyhet är att du hjälper miljön genom att inte utsätta den för några nedbrytande produkter som innehåller gifter för vattnet och marken, när du väljer att rengöra hemmet med bikarbonat.

Rengöra hemmet med bikarbonat - sked

Bikarbonat och dess Användning i Hemmet

Här följer några exempel på hur man kan rengöra hemmet med bikarbonat. Den blir till ett naturligt alternativ för rengöring, avfettning eller desinficering, och du behöver inte köpa kemikalier i affären:

  • Rengöra rör: De produkter som vanligtvis används för att rengöra rören i ditt hem brukar vara väldigt skadliga; till den grad att du inte bör överskrida en viss dos då du använder dem. Du bör ej heller äta dem eller inandas dem. Ett bra alternativ är därför att hälla i bikarbonat, och därefter vinäger, i dina rör för att rensa dem. Låt detta stå under 15 minuter och du kommer därefter att börja se bubblor p.g.a. den kemiska reaktionen mellan dessa två element. Skölj därefter med rent varmt vatten.

Rengöra hemmet med bikarbonat

  • Rengöra leksaker: Barnleksaker är alltid fulla av smuts och kan innehålla en obegränsad mängd bakterier och virus. För att förhindra att dina barn blir sjuka då de leker med dem, lägg ner leksakerna i en skål med en lösning av 4 matskedar bikarbonat i fyra liter vatten. Låt det stå under natten och skölj av nästa morgon. Om de har fastnat kan du använda en svamp eller borste.
  • Som mjukmedel: De som du köper i affären ger dina kläder en parfymerad lukt, men skapar ett lager av fett på fibrerna för att kompensera för tvättmedlet. Använd en och halv dl bikarbonat som ett ekologiskt mjukmedel. Tänk på att detta inte är ett tvättmedel.
  • Absorberar dålig lukt: En av egenskaperna hos bikarbonat är att den hjälper till att neutralisera organiska odörer, som de hos djur, mat eller svett. Du kan använda bikarbonat för att ta bort odörer från fötter och skor, från tvättkorgar, hundens kudde, kattlådan, i frysen etc. Den kommer inte att ha någon effekt på syntetiska odörer, som parfymer, tobak eller luftrenare.

Rengör hemmet med bikarbonat

  • Tvätta mattor: Lägg till ordentligt med bikarbonat på den matta som du vill rengöra, låt det stå under natten, och dammsug den på morgonen. Detta är ett fantastiskt sätt att ta bort hund- & kattlukt samt fläckar från mat och dryck. Du kan även göra likadant på mattan i din bil.
  • Rengöra ugnen: Du behöver endast spruta vatten på insidan och därefter täcka ytan med ett par matskedar bikarbonat. Stäng luckan och låt det stå under natten. Om den inte var oerhört smutsig kommer den att skina nästa dag. Om den har gamla fläckar kommer du att behöva tvätta den med en våt trasa med tvål och vatten och skölja av med vatten.
  • Ta bort kackerlackor: Om dessa insekter har invaderat ditt kök eller ditt badrum, måste du se till att blanda bikarbonat och socker (1 matsked av varje) och lägga i en behållare i rummet där du vill att de ska försvinna.
  • Bevarar mat: Lätt lite bikarbonat på toppen av en burk eller flaska och låt den stå i kylen. Maten kommer att hålla längre.

Bilder: Liesi, athriftymrs.com, solylunafamilia, Scott Rubin, Kate Ter Haar, Rex Roof.

MER FÖR DIG