Rengöra hemmet med bikarbonat - Här är fördelarna!

Rengöra hemmet med bikarbonat - Här är fördelarna!

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Bikarbonat sägs ha tusentals användningar och det finns många praktiska exempel. Det är väldigt användbart att rengöra hemmet med bikarbonat, speciellt om du letar efter mer naturliga alternativ istället för rengöringsprodukter med kemikalier. I denna artikel ska vi berätta för dig hur du kan dra nytta av fördelarna med bikarbonat.

Varför man bör rengöra hemmet med bikarbonat

Först och främst, vem tycker inte om att ha varje del av hemmet vackert och rent? För att kunna uppnå detta mål måste vi tyvärr nästan alltid rengöra våra hem med kemiska produkter. Det har dock visat sig att denna typ av rengöringsmedel inte är så värst bra för hälsan. De är giftiga och orsakar irritation i näsgångarna och på huden, samt en del andra problem.

Det är därför kontraproduktivt att rengöra ditt hem så det är fritt från virus och bakterier, medan du samtidigt själv blir sjuk istället p.g.a. de rengöringsprodukter du använder. Men du behöver inte utsätta din kropp och din familj för dessa skadliga produkter. För du kan lika effektivt rengöra hemmet med bikarbonat!

Rengöra hemmet med bikarbonat

Det finns tusentals recept med bikarbonat för matlagning, men i detta fall ska vi använda produkten till att rengöra hemmet. Förutom att det blir rent, undviker du utsätta dig för skadliga kemikalier. Bikarbonat är fantastiskt när det gäller att neutralisera och ta bort dålig lukt i praktiskt taget hela ditt hem. Den kan även användas för att absorbera fett- eller oljefläckar. Med bikarbonat i vattnet behöver du inte använda så mycket tvättmedel, och du kan rengöra olika typer av ytor.

I nästan varje fall behöver du bara blanda 1 liter vatten med en halv dl bikarbonat. I vissa fall kan du behöva mäta upp specifika proportioner. Du kommer även att behöva en svamp eller en borste för att kunna rengöra mer effektivt. En annan positiv aspekt är att du hjälper miljön genom att inte utsätta den för några nedbrytande produkter som släpper ut gifter i mark och vatten.

Rengöra hemmet med bikarbonat - sked

Bikarbonat och dess användning i hemmet

Här följer några exempel på hur man kan rengöra hemmet med bikarbonat. Detta är ett effektivt, naturligt alternativ för rengöring, avfettning eller desinficering, och du behöver inte använda minsta kemikalie:

 • Rengöra rör: De produkter som vanligtvis används för att rengöra rören i ditt hem brukar vara väldigt skadliga. Vanligtvis har de en anvisning om en maxdos du inte bör överskrida då du använder dem. De är även skadliga om du äter eller inandas dem. Detta problem finns inte med bikarbonat. Häll därför i bikarbonat, och därefter vinäger, i dina rör för att rensa dem. Låt medlen verka under 15 minuter. Därefter kommer du att börja se bubblor p.g.a. den kemiska reaktionen mellan dessa två ämnen. Skölj därefter med rent, varmt vatten.
Rengöra hemmet med bikarbonat
 • Rengöra leksaker: Barnleksaker är alltid fulla av smuts och kan innehålla obegränsade mängder bakterier och virus. För att förhindra att dina barn blir sjuka då de leker med dem, lägg ner leksakerna i en skål med en lösning av 4 matskedar bikarbonat i fyra liter vatten. Låt det stå under natten och skölj av nästa morgon. Om smutsen sitter fast kan du använda en svamp eller borste.
 • Rengöra ugnen: Du behöver endast spruta vatten på insidan och därefter täcka ytan med ett par matskedar bikarbonat. Stäng luckan och låt det stå under natten. Om den inte var oerhört smutsig kommer den att skina nästa dag. Om den har gamla fläckar kommer du att behöva tvätta den lite mer noggrant. Ta en våt trasa med tvål och vatten och skölj sedan av med vatten.
 • Som mjukmedel: De som du köper i affären ger dina kläder en parfymerad lukt, men skapar ett lager av fett på fibrerna för att kompensera för tvättmedlet. Använd en och halv dl bikarbonat som ett ekologiskt mjukmedel. Tänk på att detta inte är ett tvättmedel.

Tar bort lukt

 • Absorberar dålig lukt: En av egenskaperna hos bikarbonat är att den hjälper till att neutralisera organiska odörer, som de hos djur, mat eller svett. Du kan använda bikarbonat för att ta bort odörer från fötter och skor, från tvättkorgar, hundens kudde, kattlådan, i frysen etc. Den kommer inte att ha någon effekt på syntetiska odörer, som parfymer, tobak eller luftrenare.
Rengör hemmet med bikarbonat
 • Tvätta mattor: Häll ut ordentligt med bikarbonat på den matta som du vill rengöra, låt det verka under natten, och dammsug den på morgonen. Detta är ett fantastiskt sätt att ta bort hund- & kattlukt samt fläckar från mat och dryck. Du kan även göra likadant på mattan i bilen.
 • Ta bort kackerlackor: Om dessa insekter har invaderat ditt kök eller ditt badrum, blanda bikarbonat och socker (1 matsked av varje) och låt stå i en behållare i rummet där du vill att de ska försvinna.
 • Bevarar mat: Lätt lite bikarbonat på toppen av en burk eller flaska och låt den stå i kylen. Maten kommer att hålla längre.

Dessa var våra tips på hur du kan rengöra hemmet med bikarbonat! Som du ser funkar det överallt. Prova själv, du kommer förvånas över hur effektivt det är! När du dessutom inser hur ekonomiskt detta alternativ är, kommer du bli än mer motiverad att sluta köpa de kemiska fabrikaten.

Bilder: Liesi, athriftymrs.com, solylunafamilia, Scott Rubin, Kate Ter Haar, Rex Roof.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Adhikari S. Additives and Preservatives Used in Food Processing and Preservation, and Their Health Implication. In Food Chemistry, M. Sen (Ed.). 2021; https://doi.org/10.1002/9781119792130.ch2.
 • Barna P. Sodium Bicarbonate. Burst Stomachs and High Sodium. Journal of Clinical Gastroenterology. 1986; 8(6): 697.
 • Lizarbe Iracheta M. Bacterias y virus ¿cómo nos defendemos? Rev. R. Acad. Cienc. Exact. Fís. Nat. (Esp). 2009; 103(1): 115-172.
 • Ubillus Lombeida C. Propuesta para la fabricación y comercialización de un desinfectante que no posea químicos, a base de vinagre de manzana, bicarbonato y limón en la ciudad de Guayaquil. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.