Förvaringssängar ditt barn kommer att älska

Hurra för den som uppfann förvaringssängen! Har du tänkt på alla fördelar som finns med förvaringssängar för barn och vilka olika varianter som finns?
Förvaringssängar ditt barn kommer att älska

Senaste uppdateringen: 25 september, 2018

Detta är en vanlig scen i barnrummet: kläder kastade överallt, omkringströdda skolgrejer, leksaker, böcker, videospel – allting i en salig röra… Det är omöjligt att hitta någonting i ett sådant kaos. Då är förvaringssängar din räddning! De är perfekta för att organisera upp i stökiga rum.

Det är många föräldrar som använder justerbara sängar till sina barn, speciellt när de har små sovrum. Den stora fördelen med dem är alla lådor och fack.

Om du gillar idén och är intresserad av att investera i en förvaringssäng (eller bygga en), är den här artikeln för dig. Ta en titt på några av de alternativ som finns, så att du sedan kan välja ut den modell som skulle passa dina barn bäst. Det finns förvaringssängar för alla, både flickor och pojkar, stora och små. Det finns också en del trevliga alternativ som passar för tonåringar, så åldern spelar verkligen inte någon roll.

Varför förvaringssängar?

Som vi nämnde tenderar barnens rum att vara röriga – minst sagt. Så vadsomhelst som kan hjälpa dem att hålla ordning och som kan öppna upp lite utrymme är något att tänka på.

Förvaringsbäddar passar för barn i alla åldrar

Precis som alla andra typer av förvaringsmöbler är dessa sängar ofta justerbara, vilket betyder att du kan flytta om delarna enligt dina behov för stunden. Så när du inte längre har plats för sängen som den står, behöver du inte skaffa en ny. Bara montera om den på ett annat sätt.

Förvaringssängar för barn och tonåringar

1. Våningssängar med lådor

Vi börjar med en av de typer av sängar som har mest förvaringsmöjligheter för ett barnrum: våningssängen. Om du har mer än ett barn, kan detta vara värt en tanke. De sparar mycket utrymme.

Dessa förvaringssängar har två sängar där den ena är lite snett under den andra. Underslafen har lådor undertill, och nattduksbordet är vanligtvis 40 till 50 cm högt. Vid fotändan finns en stege upp till överslafen, och även denna kan ha lådor under varje trappsteg.

Samtidigt som lådorna fungerar som stöd för överslafen, finns här även stora lagringsmöjligheter för till exempel kläder. Du kan måla lådorna i olika färger för att ge dem en personlig stil. Med denna typ av förvaringssängar har du två sängar och flera lådor, allt på bara ett par kvadratmeter.

2. Hörnsängar

Det speciella med denna typ av förvaringssängar är placeringen. Med två sängar som står mot varandra i ett hörn, finns det flera fördelar: för det första så kan du under varje säng ställa lådor eller till och med en extra madrass för gäster. Ett annat alternativ är att förvara barnens skor i mindre lådor direkt på golvet eller på utdragsmekanismer.

I hörnutrymmet mellan huvudändorna på sängarna kan du ställa ett nattduksbord eller en annan låda för att förvara kläder eller maskeradutstyrsel, till exempel. Om du vill spara utrymme kan detta alternativ med hörnsängar hjälpa dig på god väg. Även här kan du måla i olika färger för att piffa upp med en egen stil.

Piffa upp barnsängen med färger

3. Förvaring i sänggaveln

Dessa typer av förvaringssängar är ännu ett bra sätt att spara utrymme när man bor trångt. Här är förvaringen antingen placerad i sänggaveln eller i en lång, smal hylla bakom sängen. Om du väljer det senare alternativet, kommer du även att ha utrymme undertill som du också kan använda för lagring. Du kan placera gaveln på hjul så att det blir lättare att få tillgång till de förvarade föremålen.

4. Sängskåp

Sist men inte minst finns det också sängar som man viker upp och in i ett skåp. Detta sparar en massa plats; du kan använda det extra utrymmet för en annan möbel, eller bara för att få mer utrymme att röra sig på. En annan stor fördel med sängskåp är att de oftast är billigare.

Om du letar efter sätt att skapa mer utrymme i barnens små rum, är förvaringssängar någonting som bör stå högst upp på listan. Dina barn kommer att älska dem eftersom de är så unika och söta. Och även du kommer att känna glädje av dem eftersom barnens rum snabbt kommer bli mycket mer städade och prydliga!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • マイケル I.ノートン. (2009). IKEA効果:努力と執着の関係. Harvard Business Review.
  • Salas, K., & Cortabarría, L. (2014). Análisis competitivo del sector madera y muebles de la región Caribe de Colombia. Prospect. https://doi.org/10.1016/j.spinee.2014.04.022
  • Toledo, R. C. (2009). muebles de madera , Guatemala. Revista Iberoamericana.
  • Martinez Del Rio De Redo, M. (1984). Muebles TT – Furniture. In Franz Mayer: una colección.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.