Dålig lukt i trånga utrymmen? 2 ingredienser kan hjälpa dig

Du kan snabbt bli av med fukt och dålig lukt i hemmet med dessa två vanliga och naturliga ingredienser. Du kommer imponeras av hur effektiva de är!
Dålig lukt i trånga utrymmen? 2 ingredienser kan hjälpa dig

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Att kliva in i hemmet eller ett rum och känna av en dålig lukt är inte roligt. Det är inte bara obehagligt, utan kan till och med vara skadligt för hälsan i vissa fall. Men det finns två naturliga ingredienser som kan hjälpa dig att bli av med dålig lukt i trånga utrymmen.

Det är en enkel ekvation: dåliga lukter i hemmet orsakas ofta av fukt. Annars kan de komma från specifika föremål i hemmet. Detta fostrar givetvis en miljö där bakterier och kvalster frodas. Ibland är dessa mikroorganismer de värsta fienderna för folks allergier eller astma. Forskning har till exempel visat att heltäckningsmattor kan förvärra astman hos drabbade personer.

Det är därför lätt att förstå hur det kan påverka din hälsa. Men en annan viktig anledning att tackla dålig lukt är att det helt enkelt är oangenämt.

För ditt och dina gästers välbefinnande vill vi presentera två magiska ingredienser. Genom att använda dem kommer du bli av med dålig lukt i trånga utrymmen med väldigt lite ansträngning.

Dålig lukt i kylen

Eliminera dålig lukt i trånga utrymmen med två ingredienser

Dålig lukt tenderar att dyka upp när man åker på semester eller är borta länge av en annan anledning. Det uppkommer även om du inte ventilerar hemmet under dagen eller om du inte släpper in solljus. Fukten ansamlas och sätter sig på alla platser den kan komma åt. Den kan drabba dina väggar, dina kläder (speciellt smutsiga), skor och gardiner.

Därför är det första du bör göra för att eliminera dålig lukt i trånga utrymmen att ventilera och hålla dem rena.  Gör luftfräschare och golvrengöring till dina bästa vänner.

När du är klar med det kan du använda två naturliga ingredienser för att förebygga att lukterna kommer tillbaka.

Vit kol (binchō-zumi-kol)

Vit kol från Japan

Vit kol är perfekt för att bli av med dålig lukt. Den är inte bara naturlig, utan ej förorenande. Genom att använda den kan du dessutom undvika att använda kommersiella och giftiga produkter. Du kan hitta vit kol i vissa butiker eller på nätet. Därefter är det bara att använda den i rum, kylskåpet, garderober eller andra utrymmen där det luktar illa.

1 gram vit kol kan likställas med 250 kvadratmeters absorptionskapacitet. Detta gäller lyckligtvis inte bara dåliga lukter, utan även andra substanser som är dåliga för din hälsa och som du kanske inte ens är medveten om existerar. Allt detta gör det till en fantastisk naturlig ingrediens.

Vit kol kommer från en ek vid namn Quercus phillyraeoides. Eken genomgår en process av måttlig förkolning och blandas med sand, jord och aska, vilket ger den dess vitaktiga nyans.

Du kanske undrar vad du ska göra med kolen när lukten väl är borta? Du kan enkelt “förnya” kolen genom att lämna den i solen i några timmar. Där kommer den torka och därmed släppa ifrån sig sin fukt och dåliga lukt, och vara redo att återanvändas.

Fascinerande, eller hur?

Kamfer

Fördelar med kamfer

Kamfer är en vitaktig substans som liknar salt. Den kommer från Laurus camphora, även känt som kamferträd.

Kamfer är en substans med många användningar, inklusive att eliminera odörer. Den har dessutom smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper.

Så hur kan man använda kamfer för att bli av med dålig lukt i trånga utrymmen?

  • Du kan använda alla dess former. Detta inkluderar eteriska oljor, i solid form, som vätska och till och med som pulver eller i bollar.
  • Ett alternativ är att blanda det med vatten och golvrengöringsmedel. Kamfer har en härlig arom och skapar en avslappnande atmosfär när du är klar.
  • Vidare kan du använda den som sprej genom att hälla lite i en sprejflaska. Kombinera den bara med lite vatten och en eterisk olja.
  • Avslutningsvis kan du använda kamferbollar i dina skåp och garderober. Placera dem bara på strategiska platser och säg farväl till lukter som orsakas av fukt.

Kom ihåg att måttlighet är nyckeln. Att inhalera stora mängder kan vara skadligt för hälsan. Därför är det viktigt att bara använda några droppar.

Att eliminera dåliga lukter från trånga utrymmen kommer vara lekande lätt. På bara några minuter kommer hushållet lukta gott och det kommer vara mer njutbart att komma hem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rutala, W. (1996). Desinfectantes de uso hospitalario. In Mayhall Hospital Epidemiology and Infection Control. Maryland: G. Baltimore.
  • Carrasco, S. (2017). 5 objetos en casa que acumulan millones de bacterias : Su Médico.
  • Adams, H. S. (1956). UN PROYECTO DE PROGRAMA DE PROTECCION DE LOS ALIMENTOS PARA LOS PAISES QUE NO LO TIENEN. PSP.
  • Analiza Calidad. (2006). Microorganismos indicadores. Microbiología de Los Alimentos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.