Naturligt och hemmagjort tvättmedel

Naturligt och hemmagjort tvättmedel

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2019

Alla vet om det: kemikalierna som finns i våra sköljmedel och tvättmedel är bland de värsta skadliga ämnena som finns för miljön. TV-reklam säljer det till oss baserat på hur gott det luktar och hur bra det får bort fläckar. Men finns det ett alternativ som är precis lika effektivt och inte alls lika skadligt? Ja! Vi kommer förklara hur du kan göra ett naturligt hemmagjort tvättmedel i denna artikel.

Förmånerna med att göra ditt eget naturliga tvättmedel

Det handlar inte bara om att hitta ett billigare alternativ. Vi pratar inte om att börja leva som en hippie. Vad vi menar är bara att du kan börja omringa dig själv med hälsosammare ämnen som tar hand om din hälsa.

Kom ihåg att det finns många skadliga substanser som absorberas av dina kläder med alla dessa såpor och tvättmedel. De skadar inte bara din hud, samt dina barns hud, utan dessa kemikalier kan sakta men säkert även orsaka andra sjukdomar som vi inte är medvetna om. Du kommer inte bara ta hand om planeten med denna typ av tvättmedel utan också ta hand om din hälsa.

Vi borde nämna att detta tvättmedel är 100% bionedbrytbart. Det kommer få dina kläder mjuka och rena, men skillnaden är att när du tar ut det från tvättmaskinen kommer du inte känna den där tvättlukten. Men det är mer naturligt och hälsosamt, så oroa dig inte!

Hur du gör ett naturligt hemmagjort tvättmedel

Vad du behöver:

 • Ett rivjärn eller en matberedare
 • En våg för att mäta vikter
 • 75 g naturell tvål
 • 1 glas bikarbonat
 • 1 1/2 l vatten
 • Ett stort glas eller en 2-litersbehållare att hälla ditt tvättmedel i
 • 20 droppar eterisk olja, vilken du än vill ha i ditt tvättmedel och något som ger det en fräsch doft. Lavendel, nypon…

Hur du gör

 • Det kommer inte ta längre än 15 minuter. Det första du gör är att riva den naturliga tvålen. Om du gör detta för hand kan det vara svårt, vilket är anledningen till att vi rekommenderar att du använder en köksrobot så att du inte gör illa dig.
 • Vad är nästa steg? När tvålen är riven lägger du det i behållaren du använder. Lägg sedan i bikarbonaten.
 • Värm nu upp en och en halv liter vatten. Det måste koka, så var extra försiktig så att du inte bränner dig när du häller det i behållaren eller flaskan du valt.
 • Gör det sakta och vispa lite då och då så att alla ingredienser blandas väl. När det är blandat häller du i 20 droppar eterisk olja. Du kommer märka att det luktar gott, plus att det är helt organiskt och naturligt. Tro det eller ej, men nu är det klart!
 • Vi borde nämna att tvättmedlets textur kommer ändras efter en vecka, men oroa dig inte – det funkar precis lika bra och du kan använda det tills det tar slut. Mängden tvättmedel du borde ha i tvättmaskinen är samma som du skulle haft i med annat tvättmedel. Du kommer se ett otroligt resultat!

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.