Tvätta med hemgjorda och naturliga medel

Tvätta med hemgjorda och naturliga medel

Senaste uppdateringen: 31 december, 2018

Hur mycket tid spenderar du varje vecka på rengörings- och hushållsprodukter? De flesta köper många olika produkter för att bleka och tvätta kläder, få bort obehagliga lukter, och många använder mjuk- och sköljmedel… Men sanningen är att du kan göra allt detta med enkla, hemgjorda medel: vinäger, citron och bakpulver är de bästa hjälpmedlen.

Upptäck hur du kan tvätta med dessa naturliga hemgjorda knep!

Hur man bleker kläder

Tvätta kläder naturligt

Som du säkert redan vet är klor det vanligaste kemiska blekmedlet. Inte nog med att kemikalier är dåliga för miljön, de skadar även kläderna genom att försvaga fibrerna. Må vara att de gör dina kläder bleka och rena, men de håller inte lika länge. Och om du inte är försiktig kan du få fläckar och märken, från till exempel stänk av klor.

Detta händer inte med bakpulver, citron eller ens väteperoxid. Lär dig mer nedan.

1. Vita gardiner

Köksgardiner brukar ofta bli smutsiga på grund av os och stekfett. En bra behandling är att lägga dem i badkaret. Fyll upp badkaret med varmt vatten och lägg i en matsked bakpulver. Låt gardinerna ligga tills vattnet blir kallt. Efter det kan du tvätta dem som vanligt. Du kommer att märka skillnaden.

2. Bordsdukar

Det är mycket enkelt, nästan samma teknik som med gardiner. Lägg dem i varmt vatten och ha i lite väteperoxid på fläckarna. De kommer vara lättare att få bort och dukarna kommer att bli helt vita utan att skada tyget.

 3. Kläder

Blanda ut en matsked bakpulver i ett glas vatten och häll detta på kläderna när du lägger dem i tvättmaskinen (använd aldrig bakpulver direkt på kläder utan att späda ut det. Det kan skada tyget. Det är bäst att lösa upp det i vatten). Tvätta som vanligt med tvättmedel. Du kan också göra samma sak med citronsaft.

2. Få bort obehagliga lukter från kläder

Bikarbonat för att tvätta

Du har säkert varit med om detta någon gång: du tar ut tvätten ut tvättmaskinen och märker att en del skjortor fortfarande har kvar en viss svettlukt. Nu är du tvungen att tvätta dem igen! Men hur kan man undvika denna situation? Det är enkelt. Det finns tre metoder:

Blanda vatten och bakpulver. Lös upp en halv tesked i ett halvt glas vatten. Blanda väl och applicera detta på de mest utsatta områdena, till exempel armhålor. Tvätta som vanligt med tvättmedel.

Vitvinsvinäger. Blanda ett halvt glas vinäger med ett glas vatten och häll i en sprayflaska. Spraya de mest utsatta områdena med denna blandning och låt verka i 10 minuter. Tvätta sedan som vanligt.

Citronsaft. Du känner säkert redan till detta naturliga rengöringsmedel, som är bra för att neutralisera svettlukt. Blanda saften från en halv citron med lika mycket vatten. Applicera på de värsta områdena med en trasa eller en svamp. Låt verka i 10 minuter och lägg sedan i tvättmaskinen.

3. Enkla knep för att tvätta bort fläckar på kläder

Hängande tvätt

1. Oljefläckar

Ett enkelt knep är att använda talk på kläder med oljefläckar. Lägg det på fläcken så att det absorberas. Låt verka i en dag och tvätta sedan.

3. Tuggummi

Det finns två intressanta knep som du kan prova. Det första kan verka lite konstigt: lägg plagget med tuggummi i frysen. Tuggummit kommer att stelna och det är lätt att ta bort det då. Kommer du att prova det? Den andra metoden är mer känd. Du applicerar lite bensin och kan sedan ta bort tuggummit utan problem.

3. Sminkfläckar

Ibland får vi smink på kläderna; det kan vara läppstift eller foundation. Hur får man bort det utan att lämna ett spår? Enkelt. Blanda lika delar vinäger och vatten. Applicera och låt verka i en halvtimme. Tvätta sedan som vanligt.

4. Blodfläckar

Blodfläckar brukar vara svåra att få bort. En enkelt knep är väteperoxid. Häll lite på området och låt verka i en halvtimme. Tvätta sedan som vanligt. Du kommer inte att se ett spår av fläcken.

Vi hoppas att dessa enkla knep har varit till nytta. Berätta gärna om dina egna knep!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.