Hur du gör din armhåla ljusare på naturlig väg

Hur du gör din armhåla ljusare på naturlig väg
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Regionen runt din armhåla är väldigt känslig, och vissa kvinnor vill dölja det faktum att den har mörkare hud än den på armarna på grund av att de använder deodoranter, rakar sig, svettas, etc.

Vi ska gå igenom de möjliga anledningar och botemedlen för att göra din armhåla ljusare.

Rikligt svettande

Om detta är orsaken för dina mörka armhålor så måste du veta att svett är ett av kroppens sätt att eliminera gifter, vilket är anledningen till att det inte är bra att använda produkter som helt stoppar svettandet – ja, det existerar faktiskt sådana produkter på marknaden.

För att naturligt kontrollera ditt svettande så ska du använda följande botemedel:

 • Konsumera sammandragande livsmedel, såsom grönt te eller avkok av avokadokärna.
 • Avkok av salvia kan inte bara drickas utan appliceras externt.
 • Du bör frekvent rengöra dina armhålor med rödlersvatten (lös upp en bit lera i vatten och tvätta din armhåla med det. Använd en kompress för detta.).
 • Använd lummersporer eller växtsvavel. Dessa absorberar svett och förhindrar samtidigt den bakterietillväxt som är ansvarig för dålig lukt. De förhindrar även irritation och att utslag bildas. Applicera i området där du svettas mest varje morgon och kväll, men undvik öppna sår.
 • Ha i åtanke att nervositet och annan emotionell stress kan öka svettandet.
salvia – Fernando Stankuns

Ansamling av döda celler i din armhåla

Hud regenererar kontinuerligt sig själv, men ibland kan döda hudceller börja samlas på de övre hudlagren. För att förhindra detta så ska du varsamt exfoliera med en bit bikarbonat varje eller varannan vecka. Gör det alltid innan hårborttagning för att undvika irritation. Efteråt blöter du området med vatten och applicerar en fuktgivande kräm.

Produkter med alkohol eller starka parfymer

Det är inte rekommenderat att använda produkter som kan vara för aggressiva mot din armhåla. Huden där är väldigt tunn och ännu känsligare om du tar bort håret. Använd naturliga och ekologiska produkter, deodorant av alun, fasta deodoranter, etc.

Hårborttagning

Metoden du använder för hårborttagning kan också mörka dina armhålor, vilket är anledningen till att vi rekommenderar att du hittar ett alternativ till rakning. Det bästa är att använda vax. Efter att ha tagit bort håret så rekommenderar vi även att du använder någon typ av kräm eller gel för att lindra irritationen, såsom aloe vera-gel eller ringblommekräm.

ringblomma – Cuervo_J

Avkok

Detta område på kroppen kan också drabbas av infektioner på grund av dålig hygien, bland annat. Fukt samlas enkelt i området, vilket är varför du måste ta tillräckliga åtgärder för att hålla det rent och torrt. Du kan använda en deodorant som innehåller teträd, som är bakterie- och svampdödande, eller så kan du köpa den eteriska oljan, lägga till denna i en fuktgivande kräm och sedan applicera direkt i armhålorna.

Orsakat av friktion från kläder

Väldigt tajta kläder kan också irritera och göra området mörkare, vilket är anledningen till att du bör undvika syntetiska material som orsakar irritation. Du bör heller inte använda väldigt tajta ärmar eller remmar.

Naturligt blekande substanser

Du kan ha några livsmedel och naturliga produkter hemma som kan hjälpa dig att få vitare armhålor utan att riskera att de blir mörkare.

Citron

Citron hjälper till att eliminera döda celler och gör även området som blivit mörkt vitare med tiden. Den agerar även som en deodorant, så tveka inte att använda detta botemedel dagligen. Hur använder man den? Skär bara citronen på hälften och gnugga den i armhålorna. Lämna det i några ögonblick så att den torkar och klä sedan på dig. Undvik att applicera citron om du nyligen har rakat dig eftersom det kan orsaka en starkt brännande känsla.

Potatissaft

Potatissaft har också vitgörande egenskaper, så om du har en mixer så kan du prova på denna rotfrukt. Mixa juicen från en liten bit potatis och applicera i armhålan med en bomullstuss.

Syresatt vatten

Avslutningsvis så har vi detta blekningsmedel i hemmet, vars egenskaper du säkerligen redan visste om, såsom att bleka hårfärg. Applicera bara lite syresatt vatten i dina armhålor dagligen. Du kommer snart märka att området börjar ljusna.

Foton från Fernando Stankuns och Cuervo_

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • McConaghy, J.R., & Fosselman, D. (2018). Hyperhidrosis: Management Options. American Family Physician, 97(11):729-734.
 • Phiske MM. (2014). An approach to Acanthosis nigricans.
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4144206/
 • Mayo Clinic Staff. (2018). Acanthosis nigricans.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/acanthosis-nigricans/diagnosis-treatment/drc-20368987

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.