Vad gör behån för nytta?

Efter många års forskning har en undersökning i Frankrike nått slutsatsen att ett vanligt kvinnligt klädesplagg, som har ansetts vara det viktigaste bland kvinnans underkläder, inte gör någon nytta.

Professor Jean-Denis Rouillon, från Université de Franche-Comté i Franrike, har bekräftat att behån inte gör någon nytta, utan faktiskt kan skada brösten hos folk som bär dem.

De här slutsatserna är baserade på undersökningar som har gjorts under femton år. Under den här perioden bedrev universitet i Besançon, som ligger i östra Frankrike, sin forskning genom att följa och undersöka flera förändringar som skedde i bröst på 35 kvinnor som frivilligt anmälde sig till undersökningen. Kvinnorna var mellan 18 och 35 år.

Under det första stadiet märkte läkare att brösten hos kvinnor som inte bar en behå var mycket fastare och hade mindre bristningar än hos dem som använde behå varje dag.

Verktygen som forskarna använde under undersökningen var helt enkelt en anordning för att mäta avståndet mellan två motsatta sidor på ett föremål och en räknesticka.

Den viktigaste bland slutsatserna som undersökningens forskare nådde visar att genom att bära det här populära klädesplagget hindrar man inte brösten från att börja hänga under årens gång. Istället påskyndar det faktiskt processen. Professor Rouillon bekräftar att det inte är nyttigt för bröst att fråntas tyngdkraft från en medicinsk, psykologisk och anatomisk ståndpunkt. Istället gör det att de har en tendens att hänga mer.

Bröst

Professorn stöttar bestämt hypotesen att det är musklerna som håller brösten på plats. Genom att bära det här klädesplagget förlorar musklerna sin funktion och då tappar bysten sin fasthet. Han hävdar också att kvinnor som aldrig använt en behå hade styvare bröstvårtor jämfört med kvinnor som använde behå regelbundet.

Men man bör ha i åtanke att kvinnor som burit det här klädesplagget i många år inte borde sluta göra det, för resultatet blir inte bra.

Professorn betonar att undersökningen gjordes under många år och hundratals kvinnor medverkade. De representerar inte hela världens befolkning. Men undersökningen bekräftar att bröstens position inte förvärras genom att sluta bära behå. Det förbättrar avsevärt bröstens position.

En av kvinnorna som medverkade i undersökningen, och är 28 år, bekräftade att hon slutade bära behå för två år sedan och mår väldigt bra. Hon upplever mindre smärta i ryggen och andas bättre eftersom hon känner sig friare.

Vissa tidigare undersökningar vid universitetet i Portsmouth i England visade att majoriteten av kvinnor skadar brösten genom att ha fel behå-storlek.

MER FÖR DIG