Huskurer med citron

Citroner är utmärkta rengörare för våra kroppar. De eliminerar gifter, rensar och är otvivelaktigt en av de bästa bundsförvanterna för hälsan.
Huskurer med citron
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Citronen… uppfriskande smak och fantastiskt vårdande krafter. En frukt som beundrats sedan urminnes tider för sina hälsosamma egenskaper och för dess syrliga smak som kompletterar en oändlig mängd rätter. På 1600-talet lastade engelsmännen inledningsvis sina skepp med citron för att förebygga skörbjugg – en sjukdom som orsakas av allvarlig brist på vitamin C. Därefter upptäcker man citronens helande krafter. Därför listar vi här några huskurer med citron.

Fördelar med citronkonsumtion

Citroner är vänner vi alltid bör ha vid våra bord, och dess träd bör finnas i alla trädgårdar eller på alla balkonger. Här ger vi dig därför en liten genomgång över vilka möjligheter citron erbjuder på ett enkelt och ekonomiskt sätt. Låt oss ta en titt.

Hjärt- och kärlsystemet

När man har drabbats av arterioskleros och arteriell hypertension är citron en fantastisk bundsförvant. Det är eftersom den hjälper till att eliminera fetter, tar bort hinder i cirkulationssystemet och löser upp gifter i vår kropp och blodplasma. Det är utan tvekan utmärkt att börja dagen med ett glas citronsaft innan frukost.

Levern, tarmarna och gallblåsan

Den stimulerar utsöndring av galla och hjälper oss smälta fetter snabbare. Den är oersättlig för personer som lider av lever- och gallblåsesjukdomar, eftersom den förstärker avgiftningen – den skyddande funktion som levern står för.

Feber, förkylning och halsont

Tack vare dess innehåll av vitamin C och antiseptiska egenskaper passar citron perfekt för att behandla tappad röst, halsfluss och alla typer av krämpor i luftvägarna. Det är perfekt att dricka ett glas varmt vatten med honung och citron.

Stärker vårt immunförsvar

De innehåller näring så som vitamin C, B, E samt mineraler som kalium, magnesium, kalcium och sulfur, vilket gör citron till en fantastiskt frukt som kan stärka vårt immunförsvar och höja mängden vita blodceller.

Hantera artrit

När det kommer till att hantera gifter är citron perfekt. Du kan behandla allt från artrit till gikt. Den löser upp kristallerna och alla andra orenheter, vilket till exempel lindrar smärtorna från sjukdomen.

Huskurer med citron

Citroner erbjuder utmärkt skydd mot infektioner. Drick till exempel ett glas naturlig citronsaft innan måltider för att känna dig mer vaken. Njut av dessa huskurer med citron.

Kur för diarré

Detta är perfekt om du lider av icke-smittsam diarré. Det räcker med att du dricker saften från tre citroner utspätt i 1,5 liter vatten. Blanda med lite socker och en nypa salt. Denna blandning utgör en enkel oral lösning som du kommer klara dig på under tiden citronens sammandragande egenskaper läker dig.

Kur för högt blodtryck

Daglig konsumtion av citronsaft är väldigt bra för att reglera blodtrycket. Man har till exempel bevisat att ett glas saft från denna frukt (en citron pressad i ett glas vatten) är en perfekt start på dagen för personer som vill rensa sina kroppar och förbättra cirkulation såväl som blodtryck.

Kur för mun- och halsinfektioner

Citron har antibakteriella egenskaper. Den förhindrar exempelvis bakteriekolonier och höjer ditt naturliga försvar. Vidare, glöm heller inte citronens C-vitaminer när du lider av dessa åkommor.

Kur för att lugna nerverna och sova bättre

Vid läggdags är det perfekt att dricka ett avkok på citronblommor. Det är tillräckligt att lägga tre av dessa i kokande vatten och låta det stå i några minuter.

Kur för viktnedgång

Det är vanligt att börja morgonen med en enkel smoothie som ger oss tillräckligt med näring och energi för att starta dagen och hålla igång tills nästa måltid: ta lättyoghurt, en ananasring och saften från en citron och mixa dem tillsammans. Den resulterande smoothien är utsökt och mer än mättande.

Kur för att lindra matsmältningsproblem

Drick en kopp te gjort på citronblommor efter lunch och middag. Du kommer snart märka förbättringen.

Kur för hosta

Värm först upp lite honung och lägg till saften från en citron i 12 cl varmt vatten. Drick därefter blandningen långsamt. Det är också vanligt att använda vitlöksklyftor, och i så fall ska du skära två av dem på hälften och slutligen låta dem ligga några timmar i citronsaft. Smaken kan verka lite stark, men att äta dessa citrondränkta vitlöksklyftor är mycket bra för att lindra hosta.

Vilken av dessa huskurer med citron har du aldrig hört talas om? Vilka tänker du implementera i ditt dagliga liv?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
  • Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016. 
  • Albert Ronald Morales. Frutoterapia: Bienestar y vida. Editorial Edaf, S.L., 2014. 
  • Sari, Aysel & Selim, Nevzat & Dilek, Melda. (2012). Effect of lemon juice on blood pressure. Journal of Experimental and Clinical Medicine. 29. 38-41. 10.5835/jecm.omu.29.01.010.
  • Food Sci Nutr. 2016 Jan; 4(1): 103–109. Published online 2015 Jul 30. Phytochemical, antimicrobial, and antioxidant activities of different citrus juice concentrates. doi: 10.1002/fsn3.268
  • Fundación Española de Nutrición. Limón. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/limon.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.