5 symptom på ett försvagat immunförsvar

5 symptom på ett försvagat immunförsvar

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Ditt immunförsvar är den mekanism som din kropp använder för att försvara sig själv mot virus, bakterier och många typer av sjukdomar. Ibland kan man dock drabbas av ett försvagat immunförsvar på grund av olika anledningar: dålig kost, stress eller någon form av sjukdom kan hindra det från att uppfylla sina grundläggande funktioner.

Hur man vet ifall man har ett försvagat immunförsvar

Ditt immunförsvar är ditt försvar mot vissa yttre aktörer som kan komma in i kroppen och skada dig. Det utgörs av ett nätverk av celler, vävnader och organ som arbetar tillsammans för att skydda din kropp. Som du kanske vet kallas de skyddande cellerna för leukocyter eller vita blodceller. De ansvarar för att attackera de organismer som orsakar sjukdomar. Dessa celler hittas i tymus, mjälte och benmärg. Dessa kallas för lymfatiska organ.

Om du av någon anledning har en försämrad nivå av leukocyter kommer du inte att kunna stå emot de externa element som gör dig sjuk. Så det är viktigt att du känner till vissa typer av signaler så att din läkare direkt kan utröna orsaken till ditt tillstånd och hjälpa dig. Låt oss ta en titt på de signaler som finns för ett försvagat immunförsvar.

1. Utmattning

utmattad kvinna

Det stämmer verkligen att utmattning kan ha många olika anledningar. Men då det är frekvent uppkommande, då du vaknar upp på morgonen och känner dig utmattad, då du blir trött för varje liten sak, då temperaturskillnader får dig att bli deprimerad eller illamående, etc… Detta är symptom du bör tänka på.

2. Återkommande infektioner

Urinvägsinfektioner, problem i magen, infekterat och rött tandkött, ständig diarré är alla exempel på att ditt immunförsvar inte hanterar de externa agenter som kommer in i din kropp som det borde. Det producerar inte ett lämpligt motangrepp och kan inte försvara kroppen mot vissa typer av virus och bakterier.

3. Influensa, förkylning och halsont

Förkyld kvinna

Hur ofta blir du förkyld? En gång per månad? Gör det alltid ont i halsen? Får du helt plötsligt influensa? Du bör uppsöka en läkare så att du kan testa din nivå av vita blodkroppar. Ditt immunförsvar kan vara ur spel.

4. Allergier

Vissa personer upplever allergiska reaktioner oftare än andra. De får en dålig reaktion av pollen, damm och miljöfaktorer som direkt påverkar hälsan. Ifall detta är fallet för dig, är det möjligt att du har ett försvagat immunförsvar.

5. Skador som tar lång tid att läka

skador som aldrig läker

Om du har sår på kroppen som inte tycks vilja läka ordentligt, kan det vara ett tecken på att ditt immunförsvar inte fungerar som det ska. Var väldigt försiktig eftersom öppna sår lätt drabbas av infektioner.

Lär dig hur man stärker immunförsvaret

Ha en bra kost

1. Tänk på din kost

Vi känner alla till detta. En bra kost innebär en god hälsa. Men ibland förstår vi bara detta på djupet då ett försvagat immunförsvar har orsakat att vi redan är sjuka. Det är nödvändigt att ha en varierad och balanserad kost som är rik på frukt, grönsaker och magert protein. Den ska även ha låga nivåer av socker, fett och alkohol.

Citrusfrukter är alltid bra för vår hälsa, så glöm inte bort att äta apelsiner, mandariner, papaya, grapefrukt, tomater etc.

2. Få tillräckligt med sömn

Få en vilsam och läkande sömn. Detta är viktigt för att du inte ska få ett försvagat immunförsvar och för att din kropp ska kunna återhämta sig så att den kan utföra nödvändiga funktioner. Sömnlöshet och oroligheter – saker som håller dig vaken – är fiender för din hälsa.

3. Hygien och renlighet

Alla känner vi till detta, men ibland glömmer vi bort det. Att tvätta händerna innan middagen, innan man hanterar mat, efter att man rört vid djur, efter att man kommit hem från att ha varit ute eller efter att man har jobbat…

Det är även viktigt att man har god mathållning. Tvätta grönsakerna som du ska tillaga ordentligt. Lägg ner dem i vatten för att få bort orenheter. Detta är viktigt för att skydda sig själv och undvika att få ett försvagat immunförsvar.

4. Hantera stress på rätt sätt

Stress är inte bara en känsla. Ifall den blir kronisk kan den ge dig stora problem. Gifter kan samlas i din kropp och leda till ett försvagat immunförsvar så att du blir sjuk… Så tänk på detta. Upprätta prioriteter, lär dig att älska dig själv och avvara tid för dig själv samt att göra saker du tycker om.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.