Hur man behandlar vanliga orala problem

juni 1, 2015

Många komplikationer kan uppstå i munnen och drabba allt från tandköttet och tänderna till läpparna eller slemhinnorna. Det är viktigt att skydda och ta hand om alla dessa vitala element för att förhindra vanliga orala problem, så som hål i tänderna, halitos (dålig andedräkt), gingivit och munsår.

Hur du håller din mun frisk

Fler än hälften av alla människor i världen har orala problem. Detta kan bero på dålig hygien eller brist på besök hos tandläkaren. Du måste genomgå regelbundna undersökningar för att i tid upptäcka oegentligheter i de känsligaste delarna av din kropp. Detta kan förhindra smärta, obehag och sår i munnen, samt leda till god hälsa. För att förebygga de vanligaste orala problemen så ska du ha följande råd i åtanke:

  • Minska sockerkonsumtionen: Det skapar plack vilket i sin tur ökar risken för hål och attacker mot tandemaljen. Minska mängden kolsyrade dricker eller kaffe som du konsumerar, eftersom dessa är två av de största fienderna för tänderna. Att äta stekt eller överdrivet varm mat kan skapa temperaturkontraster som gör munnen känsligare.

Mun

  • Borsta dina tänder tre gånger per dag: Morgon, efter lunch och innan du går och lägger dig. Spendera tre minuter varje gång. Använd tandtråd, tungskrapa och topisk fluorid. Använda inte för många blekningsmedel och gör en professionell rengöring en gång om året.
  • Ha uppmärksamhet på läkemedlen du konsumerar: Preventivmedel, antibiotika, lugnande medel, analgetika, antihistaminer och antidepressiva medel som konsumeras under längre tid kan få munnen att producera mindre saliv och lämna din min utan skydd.
  • Behandla känsligt tandkött: Om ditt tandkött blöder när du borstar tänderna, äter ett äpple eller en bit bröd, så ska du gå till en tandläkare för lämplig behandling.

Mun2

Hur man behandlar huvudsakliga orala problem

Hål i tänderna är de farligaste och vanligaste ”intimfienderna” i munnen. De orsakas av bakterieplack – den kletiga substans som bildas i munnen efter att ha ätit, när matrester blandas med saliv. Den bildar en transparent film över tänderna, och när den kommer i kontakt med bakterier i munnen så jäser sockret och bildar syror som attackerar tänderna. Det bästa är att du borstar tänderna efter att du har ätit och uppsöka en läkare om du har hål så att de kan fyllas (om de inte behandlas i tid så kommer de orsaka smärta eftersom de kan nå nerven).

Gingivit, å andra sidan, är en oral sjukdom som en stor andel av den vuxna befolkningen lider av. Det orsakas av bakterier som inflammerar tandköttet och får det att blöda efter att du har borstat eller ätit specifik mat. Det orsakas av dålig hygien och kan botas genom att gå till en tandläkare för specialistbehandling. Det finns speciellt framtagna tandkrämer eller geler för att behandla det. Om man inte behandlar det så kan man utveckla periodontit – en åkomma som har värre symptom och till och med kan förstöra benet som stödjer tänderna.

Mun3

Halitos, även känt som dålig andedräkt, kan orsakas av en oral obalans som i sin tur orsakas av något annat än hål, bristfällig hygien, otillräcklig salivavsöndring eller magproblem.  Mynta är en av de mest effektiva huskurerna för denna jobbiga ”arom” från munnen.

Munsår dyker kan ofta orsakas av andra anledningar, såsom stress, kryddstark mat, en stark hygienartikel, frekvent bitande på insidan av läpparna, att ha skadat sig på en matbit, etc. De dyker upp när ditt försvar är lågt och mikroorganismerna som lever munhålan börjar proliferera onormalt. De bildar isolerade sår och måste skiljas från herpesviruset, eftersom behandlingarna är annorlunda. De kan även dyka upp hos personer som har tandställning. De försvinner generellt av sig själva, men om de inte läker inom flera dagar eller veckor så kan du behöva hjälpa ditt immunförsvar. En av de mest välkända naturliga botemedlen för munsår inkludera honung som ett antiseptiskt och antimikrobiellt preparat. Applicera den direkt på tungan tillsammans med salvia, kolsyrat vatten eller saltvattensbaserat munskölj.

Mun4

Att ha en brännande känsla på tungan, eller ”brännande tungsyndrom”, orsakar en brännande smärta. Kvinnor i klimakteriet är primärt de som drabbas av detta. Vissa symptom inkluderar en brännande känsla, avdomnad, bitterhet, torrhet och en metallisk smak. Det kan botas med mynta, som är en antiseptisk och uppfriskande ört. Bered ett avkok och skölj flera gånger per dag med det. Du kan även nyttja vitlök och löks kombinerade egenskaper. Gör en blandning av de båda ingredienserna och applicera på din tunga i några sekunder. Skölj sedan med kallt vatten. Smärtan och inflammation kommer inom kort försvinna.

Avslutningsvis så är ”torr mun” en förhållandevis vanlig åkomma som orsakas av stress, oro, depression, vissa infektioner, rökning, diabetes, immunförsvarsproblem, att man tar antidepressiva eller antihypertensiva medel, samt uttorkning. Symptomen inkluderar en brännande känsla, smärta, dålig andedräkt, förändringar av smaker samt hål i tänderna. Du kan använda tre recept för att behandla torr munsyndrom: kamomill (avkok med kamomillblommor som stimulerar salivkörtlarna), grönt te (för att förebygga uppkomst av torr mun tack vare dess antibakteriella egenskaper) och ingefära (ökar mängden saliv och tar samtidigt bort dålig andedräkt).

Mun5

Foton från Daniela Vladimirova, db Photography, Demi-Brooke, Miranda Granche, SuperFantastic, Bradley Gordon och Stuartpilbrow.
MER FÖR DIG