Hur man behandlar vanliga orala problem

Hur man behandlar vanliga orala problem

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Många komplikationer kan uppstå i munnen och drabba allt från tandköttet och tänderna till läpparna eller slemhinnorna. Det är viktigt att skydda och ta hand om alla dessa vitala element för att förhindra vanliga orala problem, så som hål i tänderna, halitos (dålig andedräkt), gingivit och munsår.

Hur du håller din mun frisk

Fler än hälften av alla människor i världen har orala problem. Detta kan bero på dålig hygien eller för få besök hos tandläkaren. Du måste genomgå regelbundna undersökningar för att i tid upptäcka oegentligheter i de känsligaste delarna av din kropp. Detta kan förhindra smärta, obehag och sår i munnen, samt hjälpa dig till god hälsa. För att förebygga de vanligaste orala problemen så ska du ha följande råd i åtanke:

  • Minska sockerkonsumtionen: Det skapar plack vilket i sin tur ökar risken för hål och attacker mot tandemaljen. Minska mängden kolsyrade drycker eller kaffe, eftersom dessa är två av de största fienderna för tänderna. Att äta stekt eller för varm mat kan skapa temperaturkontraster som gör munnen känsligare.
Borsta tänderna tre gånger per dag
  • Borsta dina tänder tre gånger per dag: Morgon, efter lunch och innan du går och lägger dig. Borsta i tre minuter varje gång. Använd tandtråd, tungskrapa och en munskölj. Använd inte för mycket blekningsmedel och gör en professionell rengöring en gång om året.
  • Ha uppmärksamhet på läkemedlen du tar: Preventivmedel, antibiotika, lugnande medel, analgetika, antihistaminer och antidepressiva medel som konsumeras under längre tid kan få munnen att producera mindre saliv och lämna den utan skydd.
  • Behandla känsligt tandkött: Om ditt tandkött blöder när du borstar tänderna, äter ett äpple eller en bit bröd, så bör du gå till en tandläkare för lämplig behandling.
Ta hand om din mun för att motverka orala problem

Hur man behandlar vanliga orala problem

Hål i tänderna

Hål i tänderna är de farligaste och vanligaste “intimfienderna” i munnen. De orsakas av bakterieplack. Detta är den kletiga substans som bildas i munnen efter att man ätit, när matrester blandas med saliv. Den bildar en transparent film över tänderna, och när den kommer i kontakt med bakterier i munnen så jäser sockret och bildar syror som attackerar tänderna. Den bästa metoden mot denna typ av orala problem är att du borstar tänderna efter att du har ätit och uppsöker en läkare om du har hål så att de kan lagas (om de inte behandlas i tid så kommer de orsaka smärta eftersom de kan gå ner i nerven).

Gingivit

Gingivit, å sin sida, är en oral sjukdom som en stor andel av den vuxna befolkningen lider av. Det orsakas av bakterier som inflammerar tandköttet och orsakar blödningar efter att du har borstat eller ätit viss mat. Det orsakas av dålig hygien och kan botas genom att gå till en tandläkare för specialistbehandling. Det finns speciellt framtagna tandkrämer eller geler för att behandla det. Om man inte behandlar det så kan man utveckla periodontit. Detta är en åkomma som har värre symptom och till och med kan förstöra benet som stödjer tänderna.

Periodontit kan förstöra tandbenet

Halitos

Halitos, även känt som dålig andedräkt, kan orsakas av en oral obalans som i sin tur orsakas av något annat, som hål, bristfällig hygien, otillräcklig salivavsöndring eller magproblem.  Mynta är en av de mest effektiva huskurerna för denna jobbiga “odör” från munnen.

Munsår

Munsår är orala problem som ofta kan orsakas av andra anledningar, såsom stress, kryddstark mat, någon stark hygienartikel, frekvent bitande på insidan av läpparna, att ha skadat sig på en matbit etc. De dyker upp när ditt försvar är lågt och mikroorganismerna som lever i munhålan börjar föröka sig onormalt. De bildar isolerade sår och måste skiljas från herpesviruset, eftersom behandlingarna är annorlunda. De kan även dyka upp hos personer som har tandställning. De försvinner generellt av sig själva, men om de inte läker inom några dagar eller veckor så kan du behöva hjälpa ditt immunförsvar. En av de mest välkända naturliga botemedlen för munsår är att använda honung som ett antiseptiskt och antimikrobiellt preparat. Applicera den direkt på tungan tillsammans med salvia, kolsyrat vatten eller saltvattensbaserad munskölj.

Brännande tunga kan botas med mynta

Brännande tunga

Att ha en brännande känsla på tungan, eller “brännande tungsyndrom”, orsakar en brännande smärta. Kvinnor i klimakteriet är primärt de som drabbas av detta. Andra symptom utom denna brännande känsla kan vara avdomnad, bitterhet, torrhet och en metallisk smak. Det kan botas med mynta, som är en antiseptisk och uppfriskande ört. Bered ett avkok och skölj med detta flera gånger per dag. Du kan även använda dig av de kombinerade egenskaperna av vitlök och lök. Gör en blandning av de båda ingredienserna och applicera på tungan i några sekunder. Skölj sedan med kallt vatten. Smärtan och inflammationen kommer inom kort försvinna.

Torr mun

Avslutningsvis så är “torr mun” en förhållandevis vanlig åkomma som orsakas av stress, oro, depression, vissa infektioner, rökning, diabetes, immunförsvarsproblem, att man tar antidepressiva eller antihypertensiva medel, samt uttorkning. Symptomen kan vara en brännande känsla, smärta, dålig andedräkt, förändringar av smaker samt hål i tänderna. Du kan använda följande tre recept för att behandla torr mun: kamomill (avkok med kamomillblommor som stimulerar salivkörtlarna), grönt te (för att förebygga uppkomst av torr mun tack vare dess antibakteriella egenskaper) och ingefära (ökar mängden saliv och tar samtidigt bort dålig andedräkt).

Stress kan orsaka orala problem
Foton från Daniela Vladimirova, db Photography, Demi-Brooke, Miranda Granche, SuperFantastic, Bradley Gordon och Stuartpilbrow.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.