Få vitare tänder med naturliga produkter

oktober 13, 2018

Det finns i dagsläget många tandbehandlingar för att hålla tänderna vita och skinande. Dessa använder sig dock av grova produkter som kan skada tandemaljen – något som inte kan lagas. Du behöver dock inte använda dessa extrema metoder. Om du vill få vitare tänder så ska du inte tveka att prova följande naturliga produkter.

Hur blir tänderna fläckade?

Dina tänders emalj är något porös och ”fylls” med maten vi äter. Det är därför dina tänder kommer se lila ut under kort tid efter att du ätit blåbär eller druckit rödvin. Detta är inte ett problem eftersom fläckarna försvinner när du borstar tänderna. Det finns dock andra livsmedel och drycker som kan fläcka tänderna permanent, vilket ger dina tänder en gul eller brunaktig nyans som verkligen inte är attraktiv.

Färgade drycker såsom kaffe, te eller läsk placerar sig i listan över ”fläckmakare” för tänder. Cigaretter och dålig munhygien är också farliga för leendet eftersom de gör tänderna mer porösa.

Vita tänder

Syra från vissa livsmedel kan också skada tänderna på vissa sätt. Att äta kött, mejeriprodukter, ägg, citrusfrukter, raffinerat socker, öl, konstgjorda sötningsmedel, drycker med kolsyra eller vegetabiliska oljor förvärrar situationen. Vi kan även inkludera sötsaker i denna lista, och framförallt hur frekvent man konsumerar dem.

Ett typiskt misstag är att borsta tänderna direkt efter att man har ätit. Detta kan förhindra att vissa hål formas, men det ger inte din tandemalj tillräckligt med tid för att återhämta sig.

Å andra sidan så finns det livsmedel som naturliga hjälper till att göra dina tänder vitare. Bland dessa hittar vi frukter och grönsaker, såsom päron, äpplen, morötter, pepparfrukter, blomkål, sallad, broccoli och spenat. Vissa av dem är bra på grund av deras fibrer, medan andra innehåller näringsämnen som skapar en skyddande film för emaljen och hindrar den från att fläckas.

Borsta tänderna

Ostar är även de bra eftersom de innehåller proteiner och fetter som neutraliserar syror från annan mat. Det är också för att de stimulerar produktionen av saliv, vilket innehåller fosfor och kalcium som ger emaljen mineraler.

Hemrecept för att få vitare tänder

 • Gnugga under 45 sekunder insidan av ett apelsinskal – den vita delen – mot dina tänder. Detta kallas för märg och innehåller en substans som gör dina tänder vitare. Borsta en halvtimme senare.
 • Skapa en kräm av jordgubb och bikarbonat. Jordgubbarna fungerar som ett naturligt vitgörande medel. Allt du behöver göra är att krossa bären och blanda dem med den andra ingrediensen. Applicera på dina tänder och låt det sitta i 20 minuter innan du sköljer. Vänta i ytterligare 30 minuter och borsta sedan som normalt. Använd inte denna blandning för ofta (om möjligt, endast en dag i veckan eller varannan vecka).
Leende kvinna

 • Ät en skiva papaya om dagen tillsammans med ett äpple. Dessa frukter är utmärkta för att stärka tandköttet och samtidigt göra dina tänder vitare.
 • Gnugga en bit träaska på din tandborste och tvätta sedan av den med varmt vatten. Borsta sedan som normalt med borsten.
 • Lätt två matskedar salviablad i 25 centiliter kokande vatten. Låt det svalna och använd det sedan som för att skölja munnen efter varje måltid. Du kan även tugga ett blad efter att ha ätit.
 • Blanda två matskedar syresatt vatten med en matsked vatten. Blöt en bomullstuss i det och gnugga mot dina fläckade tänder. Skölj med gott om vatten.
 • Skapa en jämn smet med en matsked öljäst, två teskedar salt och lite vatten. Borsta med denna blandning som du skulle med en vanlig tandkräm.
 • Gnugga dina tänder med insidan av ett bananskal i två minuter. Göra detta så många gånger du vill varje dag. Det innehåller salicylsyra, vilket är ett utmärkt vitgörande medel för emaljen.
 • Gör ett pulver av natriumbikarbonat och placera det på din tandborste. Borsta varje tand med det. Detta kan kännas konstigt (precis som träaskan), men många personer är säkra på att detta är det bästa botemedlet för att få vitare tänder.

Bikarbonat för vitare tänder

Många av de huskurer som beskrivs ovan är väldigt effektiva om du vill få pärlvita tänder. Alla är vi dock överens om att det inte finns något bättre medel än bakpulver. Detta är den mest organiska och hälsosamma alternativet för att få vitare tänder, och du kan dessutom börja borsta tänderna med det om du vill.

Allt du behöver är 1/4 matsked bikarbonat i en kopp och att blöta din tandborste med kranvatten. Doppa den i bikarbonatet så att det fastnar på borsten, och borsta sedan som med en vanlig tandkräm. Om du får för mycket på borsten så ska du inte oroa dig – det försvinner om du sköljer med vatten.

Kom dock ihåg att du inte bör göra detta flera gånger under månaden eftersom överdriven användning kan skada emaljen. Kom ihåg att göra allt i måttliga mängder och var försiktig när du gör det. Vi rekommenderar att göra detta en gång varannan vecka och sedan minska detta till en gång per månad – inte oftare.

Råd för att få de vitaste tänderna

 • Håll alltid din mun ren
 • Borsta inte för hårt
 • Använd tandtråd
 • Sluta röka
 • Minska ditt intag av kaffe, te och läsk.
 • Drick med sugrör.

I dagsläget finns det många hemma-kit för blekning av tänderna, men Råd&Rön varnar att man ännu inte har full koll på hur de påverkar tändernas hälsa.

Foton från Marco Alexandre, torbakhopper, D. Sharon Pruitt, Rupert Taylor Price, JavCon 117, Rory McLeod och Katy Warnery.