Vegetabiliska oljor för att återfukta ditt hår

Vegetabiliska oljor för att återfukta ditt hår
Abel Verdejo

Granskad och godkänd av fysioterapeut Abel Verdejo.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Många faktorer kan skada din kapillärstruktur, såsom klimatet, hårtorkar, färger, gel-produkter, stress, dålig diet, etc, vilket är anledningen till att det är bra att veta hur man kan återfukta håret.

I denna artikel kommer vi beskriva ett naturligt och ekonomiskt alternativ för att återfukta håret med hjälp av vegetabiliska oljor. De har alla sina specifika fördelar, men samtliga återfuktar ditt hår. Du kommer även slippa använda konstgjorda produkter. Vi kommer förklara vad de är och hur man använder dem.

Dessa oljor är perfekta för personer som har torrt eller skadat hår, eller för att ge det näring efter sommaren alternativt bara då och då. Folk med fett hår bör undvika dem. Folk som har torrt hår med kluvna toppar kan också använda dem, så länge de undviker skalpen.

Svart hår

Sesamolja

Hinduer använder ofta sesamolja för att massera kropp och hår. I det senare fallet så hjälper det till att förebygga flintskallighet och mjäll. Den är väldigt oljig, vilket är anledningen till att du kan använda den för att massera hela ditt hår och din skalp om du har torrt hår. Denna olja är en mycket potent antioxidant som är rik på vitaminer och mineraler. Den är dessutom antibakteriell, antiinflammatorisk och antisvamp.

Sesam

Linolja

Det faktum att linolja innehåller omega 3 gör att den tillhandahåller djup återfuktning av ditt hår. Det är därför du, utöver att konsumera den, även kan använda den externt. Linfrön innehåller även bland annat vitamin E, mucilago, protein och jod.

Den har inte en särskilt oljig textur, vilket gör den lätt att applicera i alla typer av hår. Vi rekommenderar den speciellt för hårtoppar som tenderar att skadas och klyvas.

Mandelolja

Mandelolja är en av de mest välkända och använda. Anledningen till detta är att det är en av de mest ekonomiska oljorna, utan att för den delen ha sämre egenskaper. Den passar perfekt för hår som är mycket skadat och trasigt. Oljan ger den mjukhet och tar bort statiskt och burrigt hår.

Mandlar

Neemolja

Denna olja är inte lika känd som de tidigare, men den har mycket kraftfulla egenskaper som främjar ditt hårs hälsa. Det träd som bär på denna hinduistiska olja har använts i traditionell ayurvedamedicin med stora framgångar. Det kan hittas i fler och fler hälsokostbutiker och örtaffärer.

Oljan innehåller vegetabiliska steroler och viktiga feta oljor – som omega 3, omega 6 och omega 9samt azadiraktinen limonoid som är särskilt fördelaktigt som en bakteriedödare. Neem hjälper till att behandla torrhet, klåda, mjäll, psoriasis, håravfall, löss, etc.

Kokosolja för att återfukta håret

Jungfru-kokosolja kommer med härlig doft och delikat textur, och är hemligheten bakom hur många indiska kvinnor håller sitt hår friskt och vackert. Du kan applicera den i ditt hår och skalp innan du tvättar det, men massera in den väl så att oljan kommer in djupt. Den är väldigt hjälpsam mot mjäll, seborroiskt eksem och allmän klåda eftersom den har antibakteriella egenskaper. Om du har mycket fett hår kan du följa samma procedur men använda kokosmjölk istället.

Kokosolja

Hur man applicerar den

Applicera din utvalda olja på torr hud från mitten av ditt hår till topparna, eller från skalpen och ner om det är väldigt torrt. Tvätta ditt hår som vanligt efteråt.

Folk med kluvna toppar kan även applicera ett par droppar efter schamponering. För folk som har väldigt torrt och matt hår så rekommenderar vi att man använder två eller tre droppar i handflatan. Gnid händerna så att oljan sprider sig och använd sedan händerna för att kamma och massera håret.

Ett annat alternativ för folk med hår som tenderar att vara oljigt är att blanda oljan med naturlig aloe vera-gel i lika delar så att den naturliga inpackningen inte är lika oljig, men möjliggör för dig att återfukta och ge håret näring ändå.

Du kan även lägga till oljorna i inpackningar, schampon eller naturliga hårfärger – såsom de som är hennabaserade – för att återfukta håret.

Bilder från cottonseedoil, sweetbeetandgreenbean och veganbaking.net


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.