Smarta sätt att använda bamyl mot mjäll

Tack vare dess antimikrobiella och svampmotverkande egenskaper kan bamyl faktiskt hjälpa dig att motverka mjäll. Fortsätt läsa för att få reda på hur man gör.
Smarta sätt att använda bamyl mot mjäll
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Mjäll, eller pityriasis, är helt enkelt ansamlingen av döda hudceller på skalpen. En stor andel människor lider av det, både män och kvinnor. Det är jobbigt eftersom det kan vara både fult och kliande. I extrema fall kan det leda till håravfall. De goda nyheterna är att man kan använda bamyl mot mjäll.

Hur man använder bamyl mot mjäll

Bamyl, eller aspirin som det kallas i många länder, har på senare tid visat sig vara en effektiv lösning för mjäll. Detta smärtlindrande medel innehåller acetylsalicylsyra, som har antimikrobiella och svampmotverkande krafter och därmed kan motverka mjäll.

Externt bruk på skalpen är även bra för att minska inflammation och rodnad samt exfoliera och syresätta hudcellerna, bland annat. Om du vill säga farväl till detta problem en gång för alla ska du prova att använda bamyl mot mjäll.

1. Schampo med bamyl

Först och främst ska du välja ett schampo med så låg mängd kemiska tillsatser och dofter som möjligt eftersom dessa två bara kommer förvärra tillståndet. Följ sedan stegen nedan.

schampo gjort på bamyl i långt hår

Ingredienser

 • 3 matskedar schampo
 • 3 bamyltabletter

Instruktioner

 • Ta först schampot och kombinera med de pulveriserade tabletterna. Ställ åt sidan under tiden.
 • Blöt håret och tvätta sedan med schampoblandningen. Gnugga därefter in i skalpen i fem minuter. Kom ihåg att du behöver komma djupt ned i hårsäckarna.
 • Låt slutligen verka i fem minuter till, varpå du tvättar med en riklig mängd vatten. Du kan använda ditt normala balsam eller ett som tagits fram för mjäll.
 • Tvätta håret med ditt hemgjorda mjällschampo minst två gånger i veckan. Du kommer märka av mindre klåda och gradvis se mindre mjäll, tills det till slut försvinner helt.

2. Bamylsprej

Aspirintabletter

Ingredienser

 • 9 bamyltabletter
 • 5 dl vatten

Instruktioner

 • Krossa först bamylen till ett pulver och tillsätt i vattnet, som du tidigare värmt upp. Låt därefter svalna och häll sedan i en sprejflaska.
 • Varje kväll innan läggdags sprejar du blandningen i ditt hår, från skalp till toppar.
 • På morgonen tvättar du slutligen håret med mjällschampot vi beskrev ovan.
 • Alternativt kan du använda sprejen igen efter att du tvättat håret med mjällschampo.

Innan du börjar använda bamyl mot mjäll kan det vara bra att testa det för allergier eller andra reaktioner. För att göra det applicerar du lite av bamylschampot i håret. Om allt verkar normalt efter några timmar kan du fortsätta.

Ytterligare rekommendationer för mjäll


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.