Motverka allergier med 4 hemgjorda trick

24 februari, 2019
Eukalyptus, citron och basilika är effektiva för behandling av allergier, och det bästa är att de inte har några negativa bieffekter!

De flesta av oss drabbas någon gång under året av allergier. Om du provat allt men inte gillar läkemedel vill vi idag dela med oss av fyra hemgjorda trick du kan använda för att motverka allergier när du drabbas.

En allergisk reaktion sker när immunförsvaret svarar på ett överdrivet sätt mot vissa substanser i kroppen. Dessa substanser kallas för allergen. Immunförsvaret hjälper till att skydda och försvara kroppen mot främmande aktörer, men ibland reagerar det på ett överdrivet sätt på vissa substanser eller saker som kan anses vara säkra.

Det finns även flera typer av allergier och varje bör behandlas individuellt.

De olika typerna av allergier är:

 • Matallergier
 • Insektsallergier
 • Årstidsbundna allergier
 • Ögonrelaterade allergier
 • Latexintolerans

Vissa av dessa kan lindras med hjälp av huskurerna nedan. Det rör sig om en serie små, enkla trick som du kan använda för att motverka dem.

Lär dig 4 hemgjorda trick för att motverka allergier

1. Eukalyptus – en stor hjälp

Eukalyptus lindrar allergier

Eukalyptus är berömd för sina slemlösande egenskaper. I Amerika och andra regioner i världen är det vanligt att folk kokar och inhalerar ångor från bladen för att lindra förkylningar och allergier. Växten producerar även en koncentrerad olja som kan användas på bröstet och masseras in för att rensa luftvägarna. Vidare har den fantastiska mukolytiska och avtäppande effekter.

Eukalyptus innehåller gräsolja, vilket har smärtlindrande och antiinflammatoriska egenskaper; det verkar även slemlösande, vilket hjälper till att rensa kroppen på gifter och skadliga mikroorganismer som agerar som allergen.

Det är värt att notera att eukalyptusolja verkar som en effektiv behandling för infektioner i de övre luftvägarna, vilket försämrar hållbarheten för smittoämnen.

2. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger ger lindring

Till att börja med är äppelcidervinäger utmärkt för att lösa upp slem, vilket gör det lättare att andas. Enligt det internationella forskningssamarbetet Natural Standard är vinägern dessutom användbar för behandling av halsont, bihåleinflammation och förkylningar.

Var dock försiktig: ta två matskedar äppelcidervinäger i 2 1/2 dl vatten tre gånger om dagen, och undvik att ta för mycket. Det är ett användbart trick för att motverka allergier, och du kan använda det hemma när som helst. Det finns inga direkta bieffekter associerade med det, så det är upp till dig att prova och se hur effektivt det är för dig.

3. Citronsaft

Citronsaft dränerar lymfsystemet

Citronsaft hjälper till att dränera lymfsystemet och lindrar andningsproblem. Att dricka det dagligen bekämpar även tillväxten av bakterier samt stimulerar immunförsvaret.

Vidare kan du använda citronsaften och skalet, lägga till lite vatten och applicera på ytor i hemmet för att desinfektera omgivningen. Den eteriska oljan kan också döda bakterier och ta bort allergiutlösare i luften. Du kan alltså dra nytta av både saften och den koncentrerade oljan från skalet.

4. Basilikaolja

Olja från basilika

Eterisk basilikaolja minskar det inflammatoriska svaret på allergener. Oljan är även kompatibel med binjurarna, som är involverade i produktionen av fler än 50 hormoner som stärker nästan alla kroppsliga funktioner.

På så sätt hjälper basilika kroppen att reagera korrekt på hot genom att öka tillförseln av blod till hjärnan, hjärtat och musklerna. Den hjälper dig även att avgifta kroppen på bakterier och virus samtidigt som den bekämpar inflammation och trötthet.

Glöm inte att basilikaolja kan vara ett 100% effektivt antimikrobiellt medel mot bakterier och mögel som kan ge upphov till astma och andningsskador. Vad väntar du på? Prova och upplev de positiva fördelarna utan bieffekter!

 • Agroalimentaria, F. V. para la S. (2002). Alergias e Intolerancias Alimentarias. Invenio. https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2007.05.003
 • Vicente-Herrero, M. T., Ramírez Iñiguez de la Torre, M. V., Capdevila García, L. M., López-González, A. A., & Terradillos García, M. J. (2012). Las alergias en salud laboral. Aspectos preventivos. Semergen. https://doi.org/10.1016/j.semerg.2011.10.014
 • Garrote, A., & Bonet, R. (2004). Alergias y antialérgicos. Offarm.
 • Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). (2014). Assessment report on Eucalytus globulus Labill., Eucalyptus polybractea R.T. Baker and/or Eucalyptus smithii R.T. Baker, aetheroleum. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-eucalytus-globulus-labill-eucalyptus-polybractea-rt-baker/eucalyptus-smithii-rt-baker-aetheroleum_en.pdf
 • International Journal of Medical and Pharmaceutical Case Reports. Allergic Contact Dermatitis Caused by Both Eucalyptus Oil and Spruce Oil. https://www.journalijmpcr.com/index.php/IJMPCR/article/view/21264
 • Fish & Shellfish Immunology. Volume 67, August 2017, Pages 441-448. Apple cider vinegar boosted immunomodulatory and health promoting effects of Lactobacillus casei in common carp (Cyprinus carpio). https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1050464817303388
 • European Journal of Clinical Nutrition volume 59, pages1266–1271(2005). Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. https://www.nature.com/articles/1602238
 • IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Lemon (Citrus limon) Juice Has AntibacterialPotential against Diarrhea-Causing Pathogen. https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/217/1/012023/pdf