8 fördelar med att dricka te på basilika varje dag

december 11, 2018
Utöver att vara fantastiskt för att smälta stora måltider hjälper te på basilika också dig att lindra huvudvärk och motverka stress. Prova det!

Basilika är en väldoftande medicinsk växt som i hundratals år har använts i både köket och som alternativmedicin. Örten tillhör Labiaceae-familjen och har ovalformade blad och vita- eller rosafärgade blommor på sommaren. Te på basilika har fantastiska läkande krafter tack vare dess antibakteriella och antiinflammatoriska komponenter. Det kan även motverka muskelspasmer.

Basilika har ett högt innehåll av eteriska oljor, antioxidanter och andra näringsämnen, vilket gör den fantastisk för din hälsa på många sätt. Men vissa känner inte till dess fantastiska krafter och har ingen aning om hur bra den är för hälsan.

Eftersom te på basilika är ett av de bästa sättet att använda örten, vill vi prata om 8 anledningar till varför du bör dricka det varje dag.

Det förbättrar din respiratoriska hälsa

Kvinna med huvudvärk

Basilika är speciellt bra för ditt respiratoriska system. De antibakteriella, avgiftande och antiinflammatoriska egenskaperna hos basilika hjälper till att rengöra dina luftvägar och tar bort gifter som orsakar sjukdomar.

Basilika tar även bort slem för att lindra symptom vid bronkit och astma. Eftersom det dessutom förbättrar ditt immunförsvar är te på basilika en effektiv lösning för förkylning och influensa.

Skyddar dina njurar

De vätskedrivande effekterna från teet passar perfekt för att ge stöd åt njurarnas funktioner. Det gäller speciellt när vätskor och gifter förekommer i din njurvävnad. Basilikans antiinflammatoriska effekt hjälper dina njurar att göra sitt jobb ordentligt, vilket motverkar infektion och njurproblem.

Dess antioxidanter skapar även en skyddande barriär för att motverka oxidativ skada och gifter, och minskar därmed risken för njursten och kroniska sjukdomar. Som om det inte vore nog ökar teet din urinproduktion, vilket hjälper till att ta bort bakterier som växer i urinvägarna.

Motverkar stress

Kvinna som inte mår bra

Det naturliga basilikaextraktet som kommer från att dricka det som te fungerar som en anti-stresskomponent som får dig att slappna av både fysiskt och mentalt på bara några minuter. Att inta det i små mängder kan hjälpa dig att stoppa överdriven produktion av kortisol (ett stresshormon). Det ökar istället utsöndringen av positiva endorfiner.

Eftersom det motverkar oxidativ stress är det också bra för att optimera prestanda.

Motverkar muninfektioner

De antimikrobiska komponenterna i te på basilika skapar en skyddande barriär mot bakterier som orsakar infektioner och sjukdomar. De rengör din mun på djupet och tar bort matrester som underlättar för bakterier att multiplicera sig. Det är även en huskur för dålig andedräkt och gingivit, samt reducerar inflammation.

Lindrar huvudvärk

Ont  i huvudet

Basilikate är en effektiv lösning för huvudvärk. Dess antiinflammatoriska och lugnande egenskaper hjälper till att optimera cellulär syresättning och förbättra cirkulationen. Det sker både när man dricker det som te och när man applicerar det med varma kompresser.

Motverkar tidigt åldrande

Tack vare dess höga innehåll av flavonoider och tannin är te på basilika toppen för att motverka tidigt åldrande i cellerna. Dessa substanser, tillsammans med örtens eteriska oljor, skyddar vävnader från den nedbrytning som orsakas av fria radikaler. Det hjälper även till att motverka allvarliga sjukdomar.

Det är samtidigt toppen för din hud, eftersom det skyddar mot rynkor och fläckar som kommer med åldern.

Te på basilika förbättrar din matsmältning

Bra för matsmältningen

Basilika är bra för din matsmältning och hjälper till att kontrollera smärtor, gaser och inflammation. Att dricka det som te ger dig hälsosamma tarmbakterier och hjälper till att ta bort avfall. Det är också en fantastisk huskur mot förstoppning, eftersom det reglerar magens pH-värde och stoppar överdriven produktion av magsyror.

Kontrollerar inflammation

Att dricka teet varje dag är ett sätt att balansera kroppens inflammatoriska processer, speciellt om du har skadat dig eller har artrit. Basilika minskar inflammation, stimulerar borttagandet av vätskeretention och hjälper mot smärta.

Är du redo för en kopp te på basilika? Skaffa lite färsk basilika på marknaden och gör teet varje dag för att dra nytta av de många fördelarna.