Håravfall på grund av stress: Upptäck eteriska oljor

Stress kan ha många negativa effekter på din kropp, håravfall är en av de. Lär dig hur du kan minska håravfall och vilka eteriska oljor du bör använda.
Håravfall på grund av stress: Upptäck eteriska oljor

Senaste uppdateringen: 05 oktober, 2019

Stress är ofta en av de värsta fienderna för vår hälsa. En av de mest kända är utan tvekan håravfall. Psykoemotionella faktorer orsakar förändringar i kroppen och även i håret, vilket gör att håravfall på grund av stress blir allt vanligare bland kvinnor.

Det är värt att poängtera, för vårt lugn, att dessa problem ofta är temporära och att man kan använda enkla råd för att få håret att växa som vanligt igen. En bra stresshantering och några enkla huskurer kan vara till stor hjälp. Vi ska idag dela med oss av de bästa eteriska oljorna för att regenerera ditt hår vid stressituationer.

Håravfall på grund av stress

håravfall på borste

Man vet att nära 70% av den kvinnliga befolkningen har lidit av detta problem. Det är mycket vanligt att man går igenom episoder av stress och ångest som ändrar kroppen, och håret får då inte tillräckligt med näring.

Det är viktigt att tänka på att håret kan lida av två typer av stress:

 • Intern stress: Orsakas av trötthet, orosmoment, övertid på jobbet, sömnbrist, hormonförändringar…
 • Extern stress: Vi bör tänka på att det finns element som kan skada hårets hälsa. Vilka är det? Kontaminering, solen, färgning av håret, tänger… Detta är element som irriterar och förstör håret, och man bör även tänka på effekten av kemiska produkter.

De bästa eteriska oljorna för att motverka håravfall på grund av stress

Masker som är gjorda med en vegetabilisk bas är ett fantastiskt alternativ som är effektivt för att behandla håravfall på grund av stress. De är närande och stimulerar växten och hårets hälsa. För att dra nytta av dem så applicerar du bara lite i håret med en mjuk massage.

Om du är konsekvent med behandlingen kommer du märka hur håret sakta men säkert börjar växa igen. Så tveka därför inte att införskaffa dessa eteriska oljor i specialiserade skönhetsbutiker eller hälsokostbutiker. De är för det mesta inte dyra och du kan applicera dem på många sätt. Det är värt besväret.

Låt oss kika på dem i detalj.

Eterisk nyponolja och olivolja

Nyponolja

Du kan hitta nyponolja i vilken naturbutik som helst. Den är rik på vitaminer och mineraler, och ger näring åt och stimulerar håret.

 • För att dra nytta av dess egenskaper tar du fram en glasburk och häller i 20 ml eterisk nyponolja samt 60 ml olivolja. Skaka därefter burken ordentligt så att oljorna blandas.
 • Tvätta sedan först håret med ljummet vatten, nästan kallt, för att därefter applicera denna blandning med en massage. Låt verka under 5 minuter och tvätta därefter håret som vanligt.
 • Det är idealiskt om du gör detta 3 gånger per vecka. Det är en perfekt behandling för håravfall.

Eterisk olja av rosmarin och timjan

Timjan olja

Kombinationen av eterisk rosmarinolja och timjanolja är en väldigt klassisk huskur som är effektiv mot detta problem. Du kan hitta dessa oljor på naturapotek. De är ekonomiska och idealiska oljor för att ge näring åt håret.

Gör så här:

 • Skölj håret i kallt vatten.
 • Ta fram en burk och häll i 30 ml eterisk rosmarinolja och 30 ml eterisk timjanolja. Blanda ordentligt för att därefter applicera det i håret.
 • Gör en ordentlig massage för att det ska appliceras ordentligt. Låt verka under 5 minuter och tvätta därefter håret som vanligt.
 • Du kan utföra denna behandling 3 gånger per vecka.

Eterisk kokosolja och eterisk cederolja

Kokosolja

Vi älskar kokosolja och vi har många gånger pratat om dess många fördelar, och vi är därför säkra på att denna huskur kommer att vara givande. Den är idealisk för huden, för att motverka och behandla akne och även för att behandla håravfall på grund av stress.

Om vi blandar kokosolja med cederolja kommer vi få en bra huskur för detta problem. Hur kan vi dra nytta av dessa oljor? Vi förklarar:

 • Vi kommer att applicera dessa oljor i vått hår även här. Det är viktigt att man först duschar håret med kallt vatten, för om vattnet är varmt så kommer oljorna att förlora många av sina egenskaper.
 • Blanda 30 ml eterisk kokosolja med 30 ml eterisk cederolja i en burk. Rör om ordentligt och applicera därefter i hela håret. Gör en djup massage för att näringen ska sprida sig ordentligt i håret och låt det sedan verka under 5 minuter. Efter denna tid tvättar du håret som vanligt och avslutar till sist processen med ditt föredragna balsam.

Du kommer att se hur håret börjar att växa bättre. Välj de oljor som du tycker bäst om eller de som är enklast att hitta. Det handlar om att vara konsekvent för att lyckas motverka detta problem. Glöm ej heller bort att hantera dina känslor på ett bra sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Hadshiew, I. M., Foitzik, K., Arck, P. C., & Paus, R. (2004). Burden of hair loss: Stress and the underestimated psychosocial impact of telogen effluvium. Journal of Investigative Dermatology123(3), 455–457. https://doi.org/10.1111/j.0022-202X.2004.23237.x
 • Rushton, D. H. (2002). Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology.
 • Hadshiew, I. M., Foitzik, K., Arck, P. C., & Paus, R. (2004). Burden of hair loss: Stress and the underestimated psychosocial impact of telogen effluvium and androgenetic alopecia. Journal of Investigative Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.0022-202X.2004.23237.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.