10 nya & överraskande användningar för olivolja

10 nya & överraskande användningar för olivolja

Senaste uppdateringen: 08 februari, 2019

Extra jungfruolivolja finns i köken hos miljontals människor runt om i världen, som använder den för dess goda smak. Men känner du till alla fördelar och användningar för olivolja?

Du har säkert en flaska ståendes någonstans, utan någon koll över de många sätt du kan använda den. Eftersom vi vill att du ska veta hur användbar olivolja är för din hälsa, skönhet och hemskötsel ska vi i dagens artikel dela med oss av tio överraskande användningar.

Främjar viktnedgång

Olivolja är en nyttig typ av fett som kan hjälpa dig tappa vikt. Den höjer din ämnesomsättning för att bränna mer fett samtidigt som du känner dig mätt och nöjd. I medelhavsdieten används oljan som en dressing till sallader, kokta grönsaker, såser och till och med till bröd istället för smör, och det är bara några av de sätt du kan använda den inom matlagning.

Smärtlindrare

Olja

Tack vare sitt höga innehåll av oleocanthal agerar olivolja som ett naturligt antiinflammatoriskt medel som kan lindra diverse typer av smärtor. En studie fann att regelbunden konsumtion kan minska inflammationen som associeras med vissa kroniska sjukdomar.

Förebygger kognitiv försämring

Hjärnfunktion

De enkelmättade fetterna i olivolja kan hjälpa till att senarelägga eller till och med förebygga kognitiv försämring, vilket har kopplats till mentalsjukdomar såsom Alzheimers.

Förebygger diabetes

Att tillsätta olivolja i din diet kan även hjälpa till att senarelägga eller förebygga utvecklingen av typ 2-diabetes. Hur? Oljan hjälper till att balansera kroppens insulinnivåer, vilket minskar risken för att drabbas av höga blodsockernivåer.

Stärker immunförsvaret

Immunförsvar

Ditt immunförsvar ansvarar för att hålla kroppen fri från sjukdomar och infektioner som kan orsaka förkylningar och influensa. När ditt immunsystem försvagas är det mer sårbart för diverse typer av sjukdomar. Antioxidanterna i extra jungfruolivolja stärker immunförsvaret, och de kan inte hittas i någon annan olja.

Olivolja lindrar blöjeksem

Det är en naturlig, varsam och säker ingrediens som kan lindra symtomen från blöjeksem. Den lindrar irritation och främjar hudens hälsa på det drabbade området.

Det är en naturlig fuktgivare

fet-hy

För att bibehålla frisk hy är det viktigt att dagligen tillföra fukt via ingredienser som både håller den ren och regenererar den. Olivolja är en av de fantastiska fuktgivare som hjälper till att bevara hudens elasticitet, förebygger åldrande i förtid och skyddar den från solskador.

För att använda oljan behöver du bara applicera några droppar på huden tillsammans med en eterisk olja du tycker om.

Hjälper dig att sluta röka

Olivolja är ett utmärkt stöd för alla som vill sluta röka. Att konsumera fem droppar extra jungfruolivolja varje morgon innan frukost hjälper till att bekämpa effekterna från nikotin i kroppen och minskar ångest.

Olivolja tämjer frissigt hår

Tämjt-hår

Lockigt hår kan vara en utmaning när det kommer till att styla och göra det lent. Istället för kemiska produkter och geler för att tämja friss och strån som inte ligger där de ska kan du prova att använda lite olivolja för att forma din frisyr. Häll några droppar i handen och applicera i håret.

Produkten kan även användas som behandling för torrt hår och skalp eftersom den hydrerar och förseglar kluvna toppar, bekämpar mjäll och ger håret glans.

Bekämpar snarkningar

Flera studier har visat att konsumtion av olivolja kan hjälpa till att minska denna irriterande vana som kan driva din partner till vansinne. Konsumera några droppar extra jungfrolivolja varje kväll innan du går till sängs. Denna naturliga ingrediens smörjer halsmusklerna och förebygger snarkningar.

Detta kanske intresserar dig
5 behandlingar med olivolja för huden
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
5 behandlingar med olivolja för huden

Många känner fortfarande inte till att man även kan använda olivolja för huden. Den kan till och med ersätta många konventionella hudprodukter.