Lindra ledsmärtor med 5 testade botemedel

Lindra ledsmärtor med 5 testade botemedel
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Lider du av ledsmärtor? Det har kanske hänt dig någon gång: du vaknar upp trött, som om du har ansträngt dig hela natten. Bara att röra på händerna gör ont, och att gå nedför trappan gör ont i knäna. Men det går att lindra ledsmärtor på väldigt effektiva sätt.

Vi ger dig fem beprövade metoder för att lindra ditt lidande och minska smärtan.

Tips för att lindra ledsmärtor

Många lider av ledsmärtor på grund av reumatism, artrit och osteoartrit. Det är inte i alla fall som dessa smärtor kan lindras. Men det kan gå att lära sig att leva med den med hjälp av några strategier som har lindrande effekter.

Vi bör alltid följa vad våra läkare säger och inte överdriva användningen av antiinflammatoriska medel. Detta på grund av att de kan orsaka skadliga bieffekter. Vi kan försäkra dig att det finns naturliga botemedel som kan hjälpa!

1. Ingefära dagligen

Lindra ledsmärtor med ingefära - det ger inga bieffekter

En nyligen genomför studie från University of Miami visade att två kapslar ingefära varje dag kan lindra ledsmärtor och inflammation. Fördelarna med ingefära är större än med ibuprofen (och utan bieffekterna som orsakar magsmärtor och cirkulationsrisker). Ingefära kan hittas i de flesta butiker, samt hälsokostaffärer eller örtaffärer, och det rekommenderas att du konsumerar den dagligen. En matsked ingefära två gånger dagligen med ett glas vatten uppfyller den rekommenderade dosen.

2. Varning för vissa livsmedel

Undvik laktos om du har ledsmärtor

Notera följande livsmedel: det är bäst att eliminera dem från din kost eller konsumera dem i små kvantiteter.

 • Laktos: Detta innehåller mjölkprotein, vilket kan bidra till ledinflammation. Även om du verkligen älskar mjölk och yoghurt borde du försöka att gradvis ta bort dem från din kost för att hjälpa dig förbättra din livskvalitet.
 • Rött kött: Försök att helt och hållet sluta äta rött kött. Det är inte hälsosamt rent generellt och kan även orsaka kolesterolproblem i artärerna.
 • Vete: Överraskad? Vete och andra grödor innehåller gluten vilket kan orsaka ledsmärtor och inflammation hos personer som lider av artrit. Vad är lösningen? Minska mängden gluten i din kost lite i taget tills du helt kan eliminera det. Detta bör ge dig lindring. Det finns vissa som inte upplever någon påverkan alls, men å andra sidan finns det många som hävdar att deras livskvalitet förbättrats efter att de eliminerat gluten från sin kost.
 • Ägg: Se till att din konsumtion av detta livsmedel, som innehåller kolesterol i gulan, inte är för stor. Det kan bland annat förvärra inflammation i lederna. Trots att det är sant att ägg är nyttiga och innehåller mycket protein kan de ofta ge oönskade bieffekter.
 • Varning för potatisväxter: Känner du till termen? När vi talar om potatisväxter refererar vi till tomater, pepparfrukter, aubergine mm. Dessa råa grönsaker kan orsaka stelhet i det muskuloskeletala systemet, migrän och ledinflammation. Detta på grund av en giftig alkaloid vid namn solanin – en beståndsdel som kan orsaka inflammation hos framförallt personer som redan lider av sjukdomen. Den bästa grönsaken du kan konsumera är morötter.

3. Morgonte

Drick en kopp te på morgonen

Är du ett fan av grönt te ? Om så är fallet har du tur! Dess antioxidanter har visat sig förebygga och bekämpa artrit och lindra ledsmärtor. Glöm inte att dricka det varje morgon!

4. Vitamin E: Din största bundsförvant

Vitamin E är bra när manhar artrit

Vi är säkra på att du hört talas om vitamin E och dess fantastiska effekter rent generellt samt när det kommer till att bekämpa artrit. Det är perfekt att ta två kapslar om dagen, vilka du kan köpa på ditt lokala apotek eller i hälsokostbutiker. Du kan även hitta vitamin E i bladgrönsaker, men för att få en ordentlig dos rekommenderas det att du tar två kapslar dagligen.

5. Livsmedel som minskar smärta och förbättrar humöret

Quinoa kan drickas som mjölk

Det är viktigt att förbättra din livskvalitet. Detta kan inte uppnås utan bra näringsintag, eftersom näringsämnen inte bara kommer minska din smärta, utan även hjälpa till att förbättra ditt humör. Så vad är riktlinjerna?

 • Ät färsk mat (frukt och grönsaker): Säg nej till frusen och färdiglagad mat som kan innehålla kemikalier som förvärrar ledinflammation.
 • Torkade frukter: Nötter som mandlar, pistasch mm. ger oss mycket energi och är väldigt nyttiga.
 • Citronsaft: Det ger oss antioxidanter och är mer effektivt om det dricks på morgonen.
 • Fiskleverolja: Denna klassiska källa för bland annat omega-3 har visat sig vara effektiv för att lindra ledsmärtor. Glöm inte bort detta, och ät gärna en tesked om dagen.
 • Ekologisk äppelcidervinäger: Den hjälper helt enkelt till att lindra smärtan och rekommenderas även för din hälsa.
 • Quinoa och amarant: Har du provat någon av dessa tidigare? De är superlivsmedel och utmärkta grödor som tillhandahåller fantastiska fördelar varje dag. De kan dessutom lindra ledsmärtor.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.