Huskurer som bekämpar mjäll och seborré

Förutom att få håret att glänsa verkar äppelcidervinäger också naturligt antiseptiskt. Det kan också hjälpa dig att eliminera fett och minska förekomsten av mjäll.
Huskurer som bekämpar mjäll och seborré

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Mjäll och seborré är två mycket vanliga problem i hårbotten, vilka kan drabba människor i alla åldrar. De skapar problem som kan orsaka stora besvär och olägenheter för de som lider av dem. I den här artikeln berättar vi hur du bekämpar mjäll och seborré naturligt.

Om du drabbas av mjäll kan det bero på att du har en torr hårbotten. De små lösa partiklarna som bildas brukar falla ner på axlarna och om vi bär mörka kläder syns det tydligt. De som lider av det känner sig som regel mycket obekväma med tillståndet. De  gör vad de kan för att dölja det. I fallet med seborré är problemet ännu allvarligare. I hårbotten bildas sårskorpor som flagnar, vilket orsakar rodnad, klåda och håravfall.  I vissa fall kan det leda till någon form av infektion.

Vad orsakar mjäll?

Mjäll kan orsakas av flera faktorer. Följande är några av dem:

 • Närvaro av svamp
 • Dålig kost
 • Överdriven stress
 • Användningen av behandlingar och kemikalier (som hårfärg, till exempel)

I denna artikel kommer vi att rekommendera några effektiva huskurer för att bekämpa mjäll och seborré.

Minska symtomen av seborré med ren honung

Denna mycket effektiva huskur är baserad på ren honung från bin eftersom vetenskapliga studier har visat att honung har en läkande kraft vid denna typ av hårbottenproblem. En grupp av personer som hade detta problem utsattes för en behandling med honung och uppnådde en allmän förbättring redan efter en kort tid.

För att bereda denna huskur gör du helt enkelt en blandning av 90% ren honung och 10% varmt vatten. Applicera den på hela hårbotten med en lätt massage. Täck sedan huvudet med en handduk och låt den verka i minst tre timmar. Därefter sköljer du med varmt vatten. Behandlingen bör göras varje dag i en månad. Därefter kan du göra den en gång i veckan i ytterligare sex månader. Med denna behandling kommer symtomen och obehagen gradvis att försvinna. Efter sex månader kommer alla problem att ha försvunnit helt och hållet.

Fler behandlingar och rekommendationer

Maskros

 • Bered en infusion genom att lägga några maskrosblad i en kopp kokande vatten. Låt svalna och drick. Denna infusion bör drickas tre gånger per dag tills du märker av en förbättring.
 • En annan infusion som är till hjälp för att lösa dessa problem i hårbotten är varianten med åkerfräken. Använd samma procedur som ovan och ta endast en sked av den torkade växten per kopp med vatten. Drick det en gång om dagen.
 • När du har problem med överflödigt fett i håret kan du koka ett gäng cypresskvistar i en liter vatten. När vattnet svalnat masserar du in det i hårbotten. Därefter tvättar du håret som vanligt.
 • Människor som har hårbottenproblem måste välja livsmedel med stor omsorg för att inte förvärra symtomen. Du bör till varje pris undvika livsmedel som innehåller mycket fett. Fettrika livsmedel är allt som är stekt eller bearbetat samt de flesta såser. Det är bra att äta alla slags grönsaker. Särskilt de som är rika på selen och zink som gurka, squash, lök, sparris, aubergine, fikon, nötter, med flera.

Huskurer som bekämpar mjäll

Äppelcidervinäger

 • För att minska produktionen av mjäll är det mycket effektivt att gnugga hårbotten med äppelcidervinäger. Applicera genom att försiktigt massera den på din hårbotten med fingrarna. Låt den verka i tjugo minuter och skölj sedan med rikligt med varmt vatten. Du kan utföra denna behandling två till tre gånger per vecka.
 • Tea tree-olja kan också vara effektiv när du bekämpar mjäll. Denna naturprodukt har antibakteriella egenskaper. Den är antiseptisk, svampdödande och har antibiotiska egenskaper. Den ger dig stort hopp om en snar lösning på dina problem.
 • En annan huskur som ger bra resultat på kort tid är en blandning av äppelcidervinäger, rosmarin och mynta. För att bereda den behöver du en liter äppelcidervinäger, några färska rosmarinkvistar och några färska myntakvistar. Häll äppelcidervinägern i en flaska med plastkork, tillsätt kvistarna av rosmarin och mynta, förslut flaskan väl och ställ den i ett mörkt utrymme vid rumstemperatur. Låt den stå där i minst tjugo dagar. Sila sedan blandningen och häll den in en annan flaska. Massera in den in hela din hårbotten och låt den verka i femton eller tjugo minuter. Tvätta sedan håret som vanligt.
 • Slutligen är det rekommenderat att du tvättar håret ofta när du bekämpar mjäll. På detta sätt kan undvika utveckling av fett som kan förvärra utseendet och tillståndet på håret och hårbotten.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aburjai, T., & Natsheh, F. M. (2003, November). Plants Used in Cosmetics. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1363
 • Ranganathan, S., & Mukhopadhyay, T. (2010). Dandruff: The most commercially exploited skin disease. Indian Journal of Dermatology55(2), 130. https://doi.org/10.4103/0019-5154.62734
 • Burlando, B., & Cornara, L. (2013). Honey in dermatology and skin care: A review. Journal of Cosmetic Dermatology12(4), 306–313. https://doi.org/10.1111/jocd.12058
 • Surya Prabha, M., Sravani, A., Spandana, A., Ramarao, N., & Santhosh Aruna, M. (2014). Formulation and evaluation of herbal hair powder against dandruff. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research28(2), 43–47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.