Förebygg håravfall med 5 effektiva metoder

· augusti 31, 2015
Om vi lider brist på järn eller zink ser vårt hår svagt och skört ut. Fiskolja och öljäst är exempel på kurer som ger håret nödvändiga mineraler och vitaminer.

Håravfall och andra problem med håret är något som oroar oss alla. Många uppvisar tecken på att de börjar tappa hår då det tunnas ut lite i taget. Men kan vi råda bot på detta tillstånd? Det är sant att våra genetiska uppsättningar har mycket att göra med det, men vi kan dra nytta av andra faktorer för att motverka håravfall. Förebygg håravfall med fem följande utmärkta förslag.

Förebygg håravfall naturligt med dessa knep

1. Förebygg håravfall med rätt kost

Förebygg håravfall genom att äta rätt

Att få i oss tillräckligt med näring och inte lida någon brist på mineraler kommer med all säkerhet hjälpa oss att hålla vårt hår friskt. Vid till exempel järnbrist ser håret svagt och skört ut, vilket leder till att det lättare faller av. Samma sak händer vid zinkbrist.

Om vi lider brist på ett annat viktigt ämne – biotin – kan vi också drabbas av håravfall, svaga naglar och hudproblem. Och var kan vi hitta biotin som ett bra och effektivt komplement? Notera följande:

 • Nötlever: Oroa dig inte, det innehåller inte mycket fett. Men det innehåller stora mängder biotin, mineraler och vitaminer som är viktiga för håret. Det är värt det.
 • Ägg
 • Fiskolja
 • Bryggjäst
 • Nötter
 • Jordgubbar
 • Brunt ris
 • Tomater
 • Bananer
 • Ärtor

En annan faktor som inte får försummas är cystein. Detta är en basisk aminosyra för hårväxt. Den får håret att växa och stärker det. Det är värt besväret att se till att vi får i oss det. Det återfinns i följande livsmedel:

 • Ägg
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Broccoli

2. Förebygg håravfall med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger stimulerar hårbotten
Här är en riktigt enkel och effektiv huskur. Äppelcidervinäger främjar cirkulationen, vilket stimulerar och syresätter hårbotten. Därför är det en bra idé att använda det för att massera hårbotten. Blanda bara en halv kopp äppelcidervinäger med en halv kopp vatten. Applicera i blött hår, massera i 5 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Varför inte göra det två gånger i veckan?

3. Förebygg håravfall med nässlor

Nässla är populärt i många kommersiella produkter
Detta är värt att komma ihåg. Nässla (brännässla) är en medicinalväxt som använts sedan urminnes tider och har många tillämpningar. Den stimulerar och stärker kapillärerna. Många schampon och krämer är gjorda på nässlor. Så hur kan vi dra nytta av det? Med en infusion. Tillsätt ca fem nässelblad till en kopp kokande vatten. Låt stå tills temperaturen sjunker. När den är behagligt varm appliceras infusionen i fuktigt hår i 20 minuter. Vi kan göra det två gånger i veckan. Resultaten är tydliga.

4. Förebygg håravfall med aloe Vera

Aloe Vera
Förvånad? Troligen inte. Varje dag upptäcks nya förmåner hos denna underbara medicinalväxt. Aloe vera tränger ner i hårbotten där den läker och reparerar samt stimulerar hårväxt genom att ge ifrån sig näring. För att dra nytta av den är allt vi behöver göra att extrahera den genomskinliga gelen från en bit av växten. Därefter blandar vi den med en kopp hett vatten för att späda ut den, innan vi masserar in den i vårt fuktiga hår. Vi låter det verka i ungefär tjugo minuter och sedan är vi klara! Skölj med varmt vatten och tvätta sedan håret med vanligt schampo. Varför inte göra det två gånger i veckan? Det fungerar utmärkt!

5. Förebygg håravfall med kokosmjölk och morot

Morötter innehåller B-vitamin
Dessa två är effektiva näringsämnen för håret. Både kokosmjölk och morötter innehåller vitamin B, vilket är viktigt för hårets hälsa och tillväxt. Skär en medelstor morot i bitar och blanda det med mjölken i en mixer. Mixa ordentligt tills blandningen påminner om en milkshake med en attraktiv orange färg. Sedan använder du den som en återfuktande tonic.

Liksom ovanstående huskurer ska även denna appliceras i fuktigt hår. Vi applicerar den lite i taget genom att massera ordentligt, men långsamt, och låter den sedan verka i 20 minuter. För att det ska bli lättare att ha kvar i håret kan du använda en duschmössa. Efteråt sköljer vi  med varmt vatten och tvättar normalt. Mycket enkelt och användbart. Det bästa är om du gör det två dagar i veckan.

Vi hoppas att du har haft nytta av denna artikel om sätt att förebygga håravfall!