Förebygg håravfall med 5 effektiva metoder

Om vi lider brist på järn eller zink ser vårt hår svagt och skört ut. Fiskolja och öljäst är exempel på kurer som ger håret nödvändiga mineraler och vitaminer.
Förebygg håravfall med 5 effektiva metoder
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Håravfall och andra problem med håret är något som oroar oss alla. Många uppvisar tecken på att de börjar tappa hår då det tunnas ut lite i taget. Men kan man råda bot på detta tillstånd? Det är sant att våra genetiska uppsättningar har mycket att göra med det, men man kan dra nytta av andra faktorer för att motverka håravfall. Förebygg håravfall med fem följande effektiva lösningar.

Förebygg håravfall naturligt med dessa knep

1. Förebygg håravfall med rätt kost

Förebygg håravfall genom att äta rätt

Att vi får i oss tillräckligt med näring och inte lider någon brist på mineraler hjälper med all säkerhet till att hålla håret friskt. Vid till exempel järnbrist ser håret svagt och skört ut, vilket leder till att det lättare faller av. Samma sak händer vid zinkbrist.

Om man har brist på ett annat viktigt ämne – biotin – kan detta också göra att man drabbas av håravfall, svaga naglar och hudproblem. Och var kan vi hitta biotin som ett bra och effektivt komplement? Notera följande:

 • Nötlever: Oroa dig inte, det innehåller inte mycket fett. Men det innehåller stora mängder biotin, mineraler och vitaminer som är viktiga för håret. Det är värt det.
 • Ägg
 • Fiskolja
 • Bryggjäst
 • Nötter
 • Jordgubbar
 • Råris
 • Tomater
 • Bananer
 • Ärtor

En annan faktor som inte får försummas är cystein. Detta är en basisk aminosyra för hårväxt. Den får håret att växa och stärker det. Det innebär egentligen inga större besvär att se till att få i sig det. Det återfinns i följande livsmedel:

 • Ägg
 • Kalkon
 • Kyckling
 • Broccoli

2. Förebygg håravfall med äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger stimulerar hårbotten

Här är en riktigt enkel och effektiv huskur. Äppelcidervinäger främjar cirkulationen, vilket stimulerar och syresätter hårbotten. Därför är det en bra idé att använda det för att massera hårbotten. Blanda bara en en deciliter äppelcidervinäger med en deciliter vatten. Applicera i blött hår, massera i 5 minuter och skölj sedan med varmt vatten. Varför inte göra det två gånger i veckan?

3. Förebygg håravfall med nässlor

Nässla är populärt i många kommersiella produkter

Detta är ett knep värt att lägga på minnet. Nässla (brännässla) är en medicinalväxt som använts sedan urminnes tider och har många tillämpningar. Den stimulerar och stärker kapillärerna. Många schampon och krämer är gjorda på nässlor. Så hur drar man bäst nytta av dem? Med en infusion. Tillsätt ca fem nässelblad till ett par deciliter kokande vatten. Låt stå tills temperaturen sjunker. När den är behagligt varm appliceras infusionen i fuktigt hår i 20 minuter. Gör det gärna två gånger i veckan. Resultaten är tydliga.

4. Förebygg håravfall med aloe vera

Aloe Vera

Förvånad? Säkert inte. Varje dag upptäcks nya förmåner hos denna underbara medicinalväxt. Aloe vera tränger ner i hårbotten där den läker och reparerar samt stimulerar hårväxt genom att ge ifrån sig näring. För att dra nytta av den är allt som behöver göras att extrahera den genomskinliga gelen från en bit av växten. Blanda den därefter med ett par deciliter hett vatten för att späda ut den, och massera sedan in den i fuktigt hår. Låt det verka i ungefär tjugo minuter och sedan är det klart! Skölj med varmt vatten och tvätta sedan håret med vanligt schampo. Varför inte göra detta två gånger i veckan? Det fungerar utmärkt!

5. Förebygg håravfall med kokosmjölk och morot

Morötter innehåller B-vitamin

Dessa två är effektiva näringsämnen för håret. Både kokosmjölk och morötter innehåller vitamin B, vilket är viktigt för hårets hälsa och tillväxt. Skär en medelstor morot i bitar och blanda det med mjölken i en mixer. Mixa ordentligt tills blandningen påminner om en milkshake med en attraktiv orange färg. Sedan använder du den som en återfuktande tonic.

Liksom ovanstående huskurer ska även denna appliceras i fuktigt hår. Applicerar den lite i taget genom att massera ordentligt, men långsamt, och låt den sedan verka i 20 minuter. För att det ska bli lättare att ha kvar i håret kan du använda en duschmössa. Skölj efteråt med varmt vatten och tvätta normalt. Mycket enkelt och användbart. Det bästa är om du gör det två dagar i veckan.

Lycka till med att prova på dessa kurer för att förebygga håravfall!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.