5 anledningar att inte ge dina barn chokladshakes

Butiksköpt chokladmjölk kan verkligen påverka dina barns hälsa. För att inte ge dina barn potentiellt onyttiga ingredienser är det bäst att göra drycken hemma med hjälp av yoghurt och naturliga produkter.
5 anledningar att inte ge dina barn chokladshakes

Senaste uppdateringen: 03 september, 2019

Du har kanske tröttnat på nyheter där man varnar om farorna med viss mat. När problemet har att göra med dina barns hälsa är det dock lite viktigare. Idag vill vi prata om klassiska chokladshakes, eller chokladmjölk, vilket i stort sett alla barn älskar. De är vanligtvis en favorit bland de små, antingen som dessert eller som mellanmål när de kommer hem från skolan.

Som förälder har du säkert läst om de näringsrika ingredienser som finns i chokladmjölk.

Allt kan verka positivt, men du vet att det också finns konserveringsmedel i det. Finns det något annat du inte vet om? I dagens artikel vill vi gå igenom det.

1. Karragenan – något som inte rekommenderas för barn i mat

Om du aldrig hört talas om karragenan kan vi säga att det är en naturlig produkt som görs på olika alger. Alger i mjölkprodukter? Det är sant. Trots att det är ett naturligt livsmedel ska du veta att Världshälsoorganisationen rekommenderar att inte ge det till dina barn, bland annat på grund av dessa effekter:

 • Förändringar i tarmfloran
 • Dålig matsmältning
 • Gaser
 • Diarré

Du kanske undrar vad det rekommenderade dagliga intaget är för barn, men i dagsläget har man dessvärre inte kommit överens om det.

2. Chokladshakes innehåller kasein

Chokladshake

Det känner du säkert redan till. Chokladshakes är fortfarande mjölkprodukter, så de är rika på kasein – ett mjölkprotein.

Effekterna av det på kroppen varierar stort från person till person, men hos barn observeras ofta följande effekter:

 • Irriterad tarm
 • Påverkat immunförsvar
 • Allergier
 • Eksem eller bronkit, vilket influeras av en allergi mot denna mjölkprodukt

Alla barn kommer inte att uppleva denna allergi eller reaktion, men det är ett faktum att du ändå åtminstone borde reglera deras konsumtion.

3. Chokladshakes innehåller för mycket socker

Du kommer inte överraskas av att höra att chokladshakes innehåller socker, men visste du att en portion på 200 ml innehåller nästan 30 g socker?

Det är verkligen på tok för högt, och det blir ännu värre om dina barn dricker det regelbundet.

 • Socker leder till insulinresistens, så du löper risken att dina barn drabbas av metaboliska syndrom och diabetes.
 • Socker ökar också koncentrationen av galla i avföringen och bakterieenzymer i grovtarmen.
 • Chokladshakes innehåller majssirap, vilket är en typ av sötningsmedel. Det kan orsaka leverskada i det långa loppet.
 • Du löper också risken att få barn som lider av fetma.

4. Chokladshakes ger inte barn starka ben

Chokladshakes

Det är vanligt för mjölkföretag som producerar dessa drycker att påpeka fördelar med fraser såsom “de främjar bentillväxt” eller “dina barns ben kommer att växa sig starkare.”

 • Informationen ska dock noggrant kontrolleras och tas med en stor nypa salt. Kalciumet i chokladmjölk är inte lätt att absorbera. Det är faktiskt vanligare att det förloras.
 • Amy Lanou, chef för Nutrition Center for the Committee of Physicians for Responsible Medicine, påpekar att länderna med högst andel osteoporos är de där folk dricker mer paketerad mjölk – alltså shakes av denna typ.
 • Chokladshakes är inte en bra källa till kalcium. Vanlig yoghurt eller till och med kalcium från vegetabiliska källor är ett bättre alternativ.

5. Chokladshakes kanske inte ens smakar som choklad

Smaken är helt konstgjord. Tillverkarna använder faktiskt ofta kemikalier och andra aromatiska ämnen som påminner om choklad, utan att använda den riktiga varan. Samma sak gäller andra smaker, såsom jordgubb och vanilj.

Det är vanligt att dryckerna innehåller substanser såsom hydrolyserat vegetabiliskt protein eller mononatriumglutamat. Och ett annat faktum är ännu mer oroande: mattillverkare behöver inte avslöja ingredienserna de använder för att skapa dessa smaker.

De är konfidentiella formler för att de ska kunna konkurrera med andra märken.

Det är till exempel vad som händer med Coca Cola.

Det finns nyttigare alternativ

Bärshakes
 • Du behöver inte sluta med mjölkprodukter, men det är värt att dricka de nyttigaste varianterna som du vet har mer kalcium och som också tar hand om barnens tarmflora: du kan göra en smoothie med naturlig, naturell yoghurt och tillsätta lite kakaopulver och lite havregryn. De kommer älska det.
 • Vegansk växtmjölk är också ett väldigt lämpligt alternativ.
 • En annan idé är att göra naturliga juicer hemma.

Avslutningsvis vill vi påpeka att en chokladshake då och då inte utgör någon risk. Faran kommer när det blir en daglig vana.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Shang Q., Jiang H., Cai C., Hao J., et al., Gut microbiota fermentation of marine polysaccharides and its effects on intestinal ecology: an overview. Carbohydr Polym, 2018. 179: 173-185.
 • Klingbeil E., La Serre CB., Microbiota modulation by eating patterns and diet composition: impact on food intake. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2018. 315: 1254-1260.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.