9 fördelar för kroppen med att äta äpplen

december 7, 2019
Äpplen gör dig mätt, hjälper dig att kontrollera aptiten och suget, och förbättrar även din matsmältning. Och det är bara några av deras fantastiska egenskaper!

Äpplen är bland de populäraste frukterna i världen, inte bara för att de är tillgängliga året runt, utan också för att de är så allsidiga och packade med näringsämnen. Äpplen innehåller antioxidanter och massor av naturliga fibrer, som främjar god matsmältning och hjälper till att eliminera gifter. Det mest uppseendeväckande är att du genom att äta äpplen kan underlätta din viktnedgång, eftersom de är mättande och hjälper till att minska matsug. Eftersom många fortfarande inte vet hur fantastisk det faktiskt är att äta äpplen vill vi berätta om dem i detalj.

1. Att äta äpplen förbättrar den kardiovaskulära hälsan

friskt hjärta

En enda portion äpplen ger dig avsevärda mängder fytokemikalier – naturliga substanser som har en antioxidativ effekt och skyddar kroppen från påverkan av fria radikaler. Det håller dina celler friska, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar såväl som cancer.

Äpplen innehåller även lösliga fibrer, sänker nivåerna av dåligt kolesterol (LDL) i blodet och förebygger också bildandet av plack i artärerna.

2. De har en vätskedrivande effekt

Äpplen står ut på grund av det höga kaliuminnehållet – en viktigt mineral som har en vätskedrivande effekt på kroppen. Det betyder att när du äter äpplen uppmuntrar du elimineringen av kvarhållna vätskor och uppsvälldhet. Personer med inflammatoriska åkommor, såsom hypertoni, rekommenderas att äta äpplen.

3. Äpplen håller tänderna friska

ett leende med friska vita tänder

Att äta äpplen regelbundet har otroliga fördelar för din tandhälsa. Eftersom du producerar saliv när du tuggar på äpplen kontrollerar konsumtionen bakterietillväxt som kan leda till hål. Ett äpple för sig självt må inte ersätta bra tandhygien, men det är väldigt hjälpsamt när du inte har en tandborste till hands.

4. Att äta äpplen minskar risken för Alzheimers sjukdom

Den höga koncentrationen av antioxidanter i äpplen har kopplats till sänkt risk för kognitiva sjukdomar såsom AlzheimersUtöver det skyddas du mot cerebralt åldrande i förtid tack vare äpplenas påverkan på fria radikaler.

5. De hjälper dig att nå en hälsosam vikt

person med ena foten på en våg

Folk som äter äpplen som en del av sin kost kan se avsevärda förbättringar i sina försök att gå ner i vikt. Det finns inga ”mirakulöst” fettförbrännande livsmedel, men näringsexperter anser att äpplen är till stor hjälp för att tappa vikt. Regelbunden konsumtion gör att suget efter mat blir mindre med tiden och det hjälper till att kontrollera ditt kaloriintag.

Vidare ger äpplen näring åt de goda bakterierna i din grovtarm och stödjer snabb förbränning.

6. Äpplen optimerar leveravgiftningen

Leverproblem är resultatet av ohälsosamma matvanor och konstant utsättning för miljömässiga gifter. Även om organet kan avgifta sig självt kan det bli överbelastat och fullt av gifter, vilket försvårar dess arbete. Som tur är kan ett glas äppeljuice ge din levers avgiftande processer den ”skjuts” de behöver för att jobba utan problem.

7. De stärker ditt immunförsvar

immunförsvar

Vitaminerna och de essentiella mineralerna i äpplen är ditt immunförsvars bästa vänner.

Det betyder att ett äpple om dagen minskar din risk för till exempel:

  • Andningssjukdomar
  • Infektioner
  • Andra åkommor kopplade till spridningen av virus, bakterier och svamp

8. De försäkrar frisk, ungdomlig hy

Alla äppelsorter innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler som förbättrar utseendet på din hud.

Både extern applicering som en mask såväl som att äta äpplen hjälper till att minimera oxideringsskada på cellerna, vilket är den huvudsakliga faktorn i för tidigt åldrande. Mineralerna förbättrar blodets syresättning, vilket är nyckeln till rensande och förnyande processer.

9. Att äta äpplen uppmuntrar god matsmältning

Att äta äpplen uppmuntrar god matsmältning

Äpplen och äppelskal innehåller en typ av fiber vid namn pektin som stödjer matsmältning. Denna ger näring åt tarmslemmet och hjälper till att kontrollera pH-obalanser i magen, vilket sänker risken för att därför utveckla diverse sjukdomar. Vidare spelar de en skyddande roll mot flera typer av cancer och kroniska problem, som till exempel förstoppning.

Som du precis lärt dig finns det många anledningar att börja äta äpplen mer regelbundet. Gör dem till en del av din kost och märk skillnaden själv!

Huvudbild från wikiHow.com

Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-1

Tsao, R. (2015). Apples. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00040-4

White, B. A., Horwath, C. C., & Conner, T. S. (2013). Many apples a day keep the blues away – Daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. British Journal of Health Psychology. https://doi.org/10.1111/bjhp.12021