8 praktiska sätt att använda Coca Cola

8 praktiska sätt att använda Coca Cola

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Coca Cola är en väldigt populär dryck i hela världen, och vissa säger till och med att det är den mest konsumerade drycken efter vatten. Fler än 200 länder distribuerar Coca Cola, och sedan den skapades 1866 har drycken registrerat högst försäljning i världen. Men utöver att dricka den finns det andra sätt att använda Coca Cola, vilket är vad vi ska tala om idag.

Trots företagets viktiga statistik har det dock även varit källa till kontrovers i många år. Detta på grund av de många bieffekter drycken har för hälsan. Många tester har gjorts på ingredienserna i Coca Cola, och resultaten pekar mot att dryckens höga innehåll av socker och tillsatser kan orsaka allvarliga sjukdomar i det långa loppet.

Trots att många ignorerar detta kan vissa negativa effekter dyka upp endast några timmar efter att man druckit ett enda glas. Vad många fortfarande inte vet är att det finns alternativa sätt att använda Coca Cola som inte skadar din hälsa.

I dagens artikel vill vi dela med oss av de åtta mest intressanta användningarna för Coca Cola, så att du kan prova dem hemma.

1. Ta bort rostfläckar från badkaret

rostfläckar i badkar

Fosforsyran i Coca Cola är den aktiva beståndsdel som hjälper dig att ta bort rostfläckar i badkaret.

Hur gör man?

 • Dränk en grov svamp i drycken och gnugga snabbt över fläcken du vill ta bort.
 • Upprepa flera gånger tills fläcken försvunnit.

2. Ta bort fettfläckar från kläder

När kläder fläckas av feta substanser tror vi ofta att de är helt förstörda och att fläcken inte kommer gå bort. Sanningen är att Coca Cola kan vara ett mycket användbart trick för att ta bort fettfläckar.

Hur gör man?

 • Häll ett glas Coca Cola i tvättmaskinen tillsammans med ditt vanliga tvättmedel och kör en normal tvättcykel.
 • När det är klart kommer du märka att kläderna ifråga är fettfria.

3. Rengör mynt

rengöra mynt

Detta trick kan polera metaller väldigt bra, vilket är goda nyheter för myntsamlare och dylikt.

Hur gör man?

 • Lägg alla mynt eller föremål i en skål och tillsätt drycken.
 • Låt dem ligga i några minuter innan du torkar dem rena med en trasa.

4. Lossa på skruvar

Över tid kan skruvar börja oxidera och bli svåra att skruva ur när det behövs. Du kan visserligen använda en oljig substans för att lossa dem, men även Coca Cola är ett alternativ.

Hur gör man?

 • Fukta skruven med lite Coca Cola och låt verka i någon minut. Fortsätt sedan försöka skruva ur den.

5. Ta bort färg från möbler

torka färgfläckar

När vi målar väggar eller saker i huset är det lätt att spilla på möbler eller golv. Istället för att köpa dyra rengöringsprodukter som är fulla med kemikalier kan du prova att använda den Coca Cola du kanske har i kylen.

Hur gör man?

 • Spreja colan över det fläckade området, låt verka i fem minuter och gnugga sedan ordentligt på området.

6. Rengör kastruller och pannor

Stekpannor och kastruller i köket är mycket jobbiga att rengöra. Eftersom kastruller och pannor samlar på sig fett och matrester kan de över tid anta en svärtad färg. För att få tillbaka den ursprungliga glansen och göra dem helt rena kan du dra nytta av bubblorna i Cola.

Hur gör man?

 • Häll 12 cl Coca Cola i botten på redskapet, värm upp vätskan i fyra minuter, töm redskapet och skölj det sedan.

7. Rengör toaletten

rengör toaletten

Beståndsdelarna i läsken kan ta bort de gulaktiga och fula fläckar som bildas i toaletten.

Hur gör man?

 • Häll en burk Cola i toaletten och låt vara i runt en timme så att fosforsyran kan verka. Efter det rengör du toaletten med en toalettborste.

8. Att använda Coca Cola för att lösa stopp i avloppet

Syrorna i läsken är utmärkta alternativ till de skadliga kemikalier som finns i kommersiella produkter för att rensa stopp i avloppet.

Hur gör man?

 • Häll 5 dl Coca Cola i avloppet. Låt syrorna verka i en timme eller två och häll sedan ned två liter kokande vatten i avloppet.
 • Du kommer få utmärkta resultat och kan även säga farväl till jobbiga odörer.

Har du använt Coca Cola till något annat? Nu när du vet hur användbar den kan vara hemma ska du inte tveka att använda den till annat än som dricka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.