En massa saker du inte visste om ägg

En massa saker du inte visste om ägg
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Ägg är en mycket vanlig del av många människors kost eftersom de erbjuder en hel del näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och proteiner. Våra kroppar kan inte producera dessa näringsämnen själva, så vi måste få dem från maten vi äter.

Därtill har vi också äggens låga kaloriinnehåll. Detta livsmedel är viktigt för personer med särskilda kostbehov som ungdomar, gravida kvinnor, äldre, lakto-ovo-vegetarianer och personer som följer en kalorifattig diet. Eftersom de är så näringsrika har vi sammanställt en lista över saker du säkert inte känner till om ägg!

Färgen

Ett intressant fakta är att deras färg bestäms av hönan som lägger dem. Det vill säga om hönan är brun till färgen kommer äggen ha samma färg, medan en vit höna lägger ägg med vita skal. Detta beror på genetiska faktorer.

Hur vet du om det är färskt?

Hur vet man om det är färskt?

Tvärtemot vad vissa kanske tror​​ är det verkligen lätt att räkna ut huruvida äggen är färska eller inte. Du behöver helt enkelt bara sänka ner dem i vatten och se om de flyter. Om de flyter är äggen dåliga.

Hälsosam tillagning

När du steker ägg tillsätter du en hel del fett, vilket förändrar äggets naturliga egenskaper, liksom de hos oljan eller smöret. Därför är den bästa tillagningen att koka dem i ca 10 minuter. Detta lämnar alla äggets ursprungliga egenskaper intakta.

Gulan

Gulan kan variera i nyans

Alla som någonsin ätit ägg har troligen märkt att vissa äggulor är ljusare än andra. Denna färg är ett resultat av hönans kost, samt om hon vuxit upp i ett hönshus, utomhus eller i en bur.

Att äta ägg under graviditeten

Det är mycket viktigt för kvinnor att äta ägg under graviditeten eftersom de, tack vare mängden kolin, bidrar till hjärnans utveckling hos barnet under graviditeten.

Fördelar för äldre människor

För äldre människor har äggen följande fördelar: de förebygger för synförsämring, liksom muskelförlust och grå starr.

Produktion och konsumtion

Över 1 biljon ägg produceras varje år

Cirka 1,2 biljoner ägg produceras i världen varje år. En person äter i genomsnitt 173 stycken per år, och även om det kan vara svårt att tro konsumeras ca 40% av den totala världsproduktionen av ägg i Kina.

Hur många ägg lägger en höna?

Personer som vill skaffa höns frågar sig ofta hur många ägg en höna lägger. Nå, här är svaret: i genomsnitt lägger en höna mellan 250 och 270 stycken per år, men i vissa särskilda fall kan de lägga upp till 300 per år.

Olika storlekar

Det kan ofta vara svårt att avgöra exakt varför äggen är stora eller små, men i grunden beror det på hur gammal hönan är – de äldre hönsen tenderar att lägga de större äggen.

Hur länge står de sig?

Ägg kan hålla i många veckor

Äggen är ätbara en väldigt lång period – vanligtvis kan du förvara dem i tio veckor. Efter denna gräns gör du bäst i att kasta dem.

Kan du tvätta ägg?

Vi rekommenderar att inte tvätta dem eftersom det kan skada äggskalet, vilket fungerar som en barriär för mikroorganismer. Det kan skada ägget och göra dig sjuk. Om du behöver tvätta dem är det okej, men se till att göra det max en timme innan du tillagar dem så att du kan undvika potentiell kontaminering.

Kan du äta ägg som har knäckts?

Detta är inte att rekommendera eftersom sprickorna tillåter mikroorganismer att komma in i ägget, vilket kan göra dig sjuk. Ibland har ett ägg en spricka så liten att vi inte ens märker att den är där, så du bör vara mycket uppmärksam på detta när du tillagar ägg så att du inte drabbas av problem efteråt.

Kom ihåg…

Att tillsätta ett ägg till din dagliga kost kommer inte ha några negativa effekter på kroppen. Du bör dock ha i åtanke att de näringsmässiga egenskaperna hos äggen beror på hur de är tillagade. Till exempel – vilket alternativ tror du är bäst, ett kokt eller ett stekt ägg? Uppenbarligen det första alternativet. Känn dig fri att lägga till ett gott och näringsrikt ägg till frukost varje dag!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.