Saker du inte visste om ägg

Ägg är en mycket vanlig del av många människors kost eftersom de erbjuder en hel del näringsämnen så som vitaminer, mineraler och proteiner. Våra kroppar kan inte producera dessa näringsämnen själva, så vi måste få dem från maten vi äter. För att inte tala om äggens låga kaloriinnehåll. Detta livsmedel är viktigt för personer med särskilda kostbehov som ungdomar, gravida kvinnor, äldre, lakto-ovo-vegetarianer och personer som följer en kalorifattig diet. Eftersom de är så näringsrika har vi sammanställt en lista över saker du helt enkelt inte visste om ägg!

Äggets färg

Något intressant att veta om ägg är att deras färg bestäms av hönan som lägger dem. Det vill säga om hönan är brun till färgen kommer äggen ha samma färg, medan en vit höna lägger ägg med vita skal. Detta beror på genetiska faktorer.

Hur vet jag om ett ägg är färskt

Äggvita
Tvärtemot vad vissa människor kanske tror​​ är det verkligen lätt att räkna ut huruvida ett ägg är färskt eller inte. Du måste helt enkelt dränka det i vatten och se om det flyter. Om det flyter är ägget dåligt.

Ett hälsosamt sätt att tillaga ägg

När du steker ägg tillsätter du en hel del fett, vilket förändrar äggets naturliga egenskaper, liksom de hos oljan eller smöret. Därför är det bästa sättet att tillaga ägg att koka dem i ca 10 minuter. Detta kommer lämna alla äggets ursprungliga egenskaper intakta.

Äggulan

Ägg
Alla som någonsin ätit ägg har troligen insett att vissa äggulor är ljusare än andra. Denna färg är ett resultat av hönans kost, samt om hon växte upp i ett hönshus, utomhus eller i en bur.

Att äta ägg under graviditeten

Det är mycket viktigt för kvinnor att äta ägg medan de är gravida eftersom de, tack vare mängden kolin i ägg, bidrar till hjärnans utveckling hos barnet under graviditeten.

Fördelar med ägg för äldre människor

För människor i pensionsåldern har äggen följande fördelar: de förebygger sämre syn, liksom muskelförlust och grå starr.

Produktion och konsumtion av ägg

Ägg 2
Cirka 1,2 biljoner ägg produceras varje år. En person äter i genomsnitt 173 stycken per år, och även om det kan tyckas svårt att tro konsumeras ca 40% av äggen som produceras i världen i Kina.

Hur många ägg lägger en höna?

Personer med höns frågar sig ofta hur många ägg en höna lägger. Tja, här är svaret: i genomsnitt lägger höns mellan 250 och 270 stycken per år, men i vissa särskilda fall kan de lägga upp till 300 per år.

Äggets storlek

Det kan ofta vara svårt att avgöra varför olika ägg är stora eller små, men det beror helt enkelt på hur gammal hönan är – äldre höns tenderar att lägga större.

Hur länge står sig ägg?

Äggvita 1
Du kan äta dina ägg när du vill så länge du har förvarat dem i mindre än tio veckor. Efter denna gräns gör du bäst i att kasta dem.

Kan du tvätta ägg?

Vi rekommenderar inte att tvätta ägg eftersom det kan skada äggskalet, vilket fungerar som en barriär för mikroorganismer som kan skada ägget och göra dig sjuk. Om du behöver tvätta dem är det okej, men se till att göra det en timme innan du tillagar dem så att du kan undvika potentiell kontaminering.

Kan du äta ägg som har knäckts?

Detta är inte att rekommendera eftersom sprickorna tillåter mikroorganismer att komma in i ägget, vilket kan göra dig sjuk. Ibland har ett ägg en spricka så liten att vi inte ens inser att den är där, så du bör vara mycket uppmärksam på detta när du tillagar ägg så att du inte drabbas av problem efteråt.

Kom ihåg…

Att lägga till ett ägg till din kost kommer inte ha några negativa effekter på kroppen. Du bör dock ha i åtanke att de näringsmässiga egenskaperna hos äggen beror på hur de är tillagade. Till exempel – vilket alternativ tror du är bäst, ett kokt eller ett stekt ägg? Uppenbarligen det första alternativet. Känn dig fri att lägga till ett läckert ägg till frukost varje dag!

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG