Att skilja på ren honung och uppblandade varianter

Att skilja på ren honung och uppblandade varianter

Senaste uppdateringen: 24 november, 2018

Honung är tack vare sitt höga mineral- och vitamininnehåll välkänd för sina positiva hälsoegenskaper. Dessvärre är det inte alltid ren honung som säljs i butikerna.

Honung är ofta uppblandad, vilket betyder att den blandas med glukoslösningar eller lågkvalitativ honung med högre vattenhalt som har tagits från celler som inte helt täckts med vax. Här kommer några enkla tester du kan genomföra hemma för att se om din honung är av hög kvalitet och ren, eller om den är oren med hög vattenhalt.

Läs på etiketten

Det första du ska göra innan du köper en burk honung är att läsa etiketten och kolla om ingredienserna inkluderar “isoglukos” (HFCS) eller kommersiell glukos – två tillsatser som ofta används för att späda ut honung och förebygga att den stelnar.

Honungens stelnande

All honung är flytande, men med tiden så stelnar, eller “kristalliseras”, den till en substans som påminner om socker. Om du köper en burk honung som redan är kristalliserad är den ren. Om din honung är flytande kan du vänta några dagar för att se om den stelnar eller kasta in den i frysen för att snabba på processen. Om honungen aldrig kristalliseras är risken stor att det är uppblandad honung.

Trick för att veta om din honung är ren

Här kommer några enkla trick som kan vara användbara för att kolla om honungen du har köpt är ren eller om den på något sätt blandats upp eller har hög vattenhalt.

  • Ta en matsked honung och lägg den i ett glas vatten. Om honungen löses upp är den inte ren. Ren honung bör hålla ihop som en massa när den sätts i vatten.
  • Ta lite honung och blanda den med vatten. Placera sedan fyra eller fem droppar vinäger i lösningen. Om den blir bubblig kan honungen ha blandats med gips.
  • Ta lite honung på en sked och låt den sedan falla från skeden. Honung med hög vattenhalt faller snabbt. Mogen honung av hög kvalitet kommer stanna på skeden och falla väldigt långsamt.
  • Tänd en tändsticka och försök bränna lite av honungen. Om den tänds och brinner är den ren. Oren eller lågkvalitativ honung innehåller ofta extra vatten som förhindrar att den brinner.
  • Om du har jod hemma tar du lite honung, blandar den med vatten och lägger till några droppar jod. Om lösningen blir blå har honungen blandats upp med någon typ av stärkelse eller mjöl.
  • Ta en bit gammalt, hårt bröd och sänk ner den i honungen. Om brödet efter tio minuter fortfarande år hårt så är honungen ren. Om det finns mycket vatten i honungen kommer brödet mjukna.

Som du kan se kan dessa enkla tester hjälpa dig bekräfta kvaliteten på honungen du har köpt, så att det blir enklare att välja den renaste och mest högkvalitativa. Detta hjälper dig i sin tur att dra mest nytta av att ha honung i din diet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.