6 läkande och nyttiga fördelar med honung

6 läkande och nyttiga fördelar med honung
Sofía Quintana Alonso

Granskad och godkänd av sjukgymnasten Sofía Quintana Alonso.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Farorna med socker har varit så mycket på nyheterna att många felaktigt tror att allt “sött” automatiskt är dåligt för kroppen. Men det är skillnad på socker och socker. Där raffinerat socker kan vara skadligt för hälsan, finns det bättre naturliga alternativ. Naturen ger oss faktiskt en god mängd naturligt socker, vilket du hittar i frukt, rotfrukter och honung. Lär dig om 6 fördelar med honung här nedan!

1. Stimulerar immunförsvaret

En av de största naturliga hälsofördelarna med honung är att den är laddad med vitaminer, mineraler och enzymer som skyddar kroppen från bakterier och stärker immunförsvaret. Symptom på förkylningar och influensa, såsom hosta, halsbränna och förstoppning, lindras om du äter honung eller tillsätter det i något annat.

För att stärka immunförsvaret tillsätter du 1 till 2 teskedar med honung i varmt vatten varje dag. För en extra boost kan du tillsätta lite färsk citronsaft och en nypa kanel.

2. Kan hjälpa dig gå ner i vikt

Att dricka varmt vatten med citron eller honung på tom mage det första du gör på morgonen är den viktigaste delen i många avgiftningsmetoder. Att göra detta varje dag är ett av de bästa sätten att rensa levern, eliminera gifter och bli av med kroppsfett.

För bästa resultat blandar du 1 tesked honung och saften från en citron i hett vatten varje morgon innan frukost. Detta är även en väldigt tillfredsställande och lugnande dryck att avsluta dagen med.

3. Minskar risken för hjärtsjukdomar

Minskar risken för hjärtsjukdomar

Honung blandat med kanel har bevisats hjälpa till med återhämtningen av ådror och vener i hjärtat. Det sänker också kolesterolvärdet i blodet med upp till 10%. När du äter det regelbundet kan denna blandning minska risken för hjärtinfarkt och till och med förebygga att du får en till. För att ta del av dessa fördelar blandar du 1 till 2 teskedar honung med 1/3 tesked kanel i varmt vatten och dricker det en gång om dagen.

4. Lindrar matsmältningsbesvär

För de som lider av matsmältningsbesvär kan de antibakteriella egenskaperna hos honung minska magsyrorna och förbättra matsmältningen. Honung neutraliserar dessutom gaser, vilket gör det till den bästa naturliga behandlingen för de som äter för mycket.

Att äta en eller två teskedar honung före varje måltid är det bästa sättet att undvika matsmältningsbesvär. Har du dock redan ätit för mycket, drick istället varmt vatten med honung och citronjuice i för att hjälpa maten att ta sig igenom tarmen.

5. Fördelar med honung: minskar trötthet

Minskar trötthet

Det naturliga sockret i honung är en hälsosam källa av kalorier och energi. Utöver det tillfredsställer honung dessutom sockersuget. Den naturliga energin vi får av honung bekämpar trötthet. Istället för att sträcka dig efter kaffe, kakor eller choklad när du är trött borde du försöka äta en tesked rå honung.

6. Hjälper mot finnar och missfärgningar på huden

Tack vare dess bakteriedödande och svampdödande egenskaper är honung den ultimata hudvårdsprodukten. Lägg lite rå honung direkt på finnar och missfärgningar och låt huden absorbera den under natten. Tvätta sedan direkt av det på morgonen – om du gör det regelbundet kommer du märka hur honungen förbättrar din hud.

Honung är även en effektiv behandling för andra hudproblem, såsom eksem, psoriasis och ringorm. Även om honung inte kan bota dessa, kan det hjälpa till att lindra inflammationer och återfukta huden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.