Därför är det bra att dricka vatten på tom mage

Vatten utgör 75% av dina muskler, 90% av hjärnan, 22% av skelettet och 83% av blodet. Att dricka vatten på tom mage hjälper kroppen att eliminera gifter och kan också bidra till viktminskning.

Du vet redan att din kropp behöver mycket vatten varje dag för att hållas hydrerad och fungera ordentligt. Denna viktiga vätska är full av fördelar för din hälsa som ofta går obemärkta; detta trots att vatten är helt avgörande för livet på jorden.

Enligt experterna utgörs 75% av musklerna, 90% av hjärnan, 22% av skelettet och 83% av blodet av vatten. Med dessa siffror i åtanke förstår du hur viktigt det måste vara att dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla dig frisk.

För ännu större effekt är det rekommenderat att du dricker minst 4 glas vatten varje morgon direkt efter att du gått upp och innan du äter frukost. I dagens artikel kommer vi att utforska några av fördelarna med att dricka vatten på tom mage.

Fördelar med att dricka vatten på tom mage

Att dricka vatten på morgonen kan förbättra din hälsa om du gör det till en daglig vana. Alla kroppens organ behöver vatten för att fungera ordentligt, och den bästa tidpunkten på dygnet att förse dem med näring är när du stiger upp på morgonen.

Konsumtion av vatten på fastande mage bidrar till att avlägsna gifter och annat avfall som ansamlas i kroppen och som kan påverka din hälsa negativt. Så genom att dricka vatten det första du gör på dagen hjälper du till att rena kroppen och även öka din ämnesomsättning.

När du dricker vatten på fastande mage får du även andra viktiga fördelar, som reglering av kroppstemperaturen, hydrering av dina vitala organ samt bättre upptag av näringsämnen och syresättning av dina celler.

På samma sätt kan intag av vatten på tom mage också bidra till viktminskning eftersom det ger dig en mättnadskänsla som bromsar din önskan att äta mer än du borde.

Hur dricker du vatten på rätt sätt?

Dricker vatten

Det är viktigt att veta hur du dricker vatten på rätt sätt för att dra nytta av alla dess fördelar. Enligt experter bör du dricka två liter vatten om dagen varav 4 glas direkt när du stiger upp på morgonen. Men du bör inte dricka hela denna rekommenderade mängd under alltför kort tid eftersom det kan få negativa snarare än positiva effekter. För att få ut det mesta av vattnets fördelar måste du smutta det långsamt och gradvis under hela dagen.

Att lära sig att dricka vatten på tom mage varje dag är en vana som du kan utveckla med tiden. Helst bör du försöka dricka det minst en timme innan du äter frukost. Vi fortsätter att säga fyra glas, men detta är bara ett generellt riktmärke. Den optimala mängden är i själva verket ganska individuell och beror bland annat på hur aktiv eller stillasittande du är.

Vattnet du dricker under dagen ska vara fritt från fluor, kalk och andra kemikalier. Det är bäst att dricka vatten som är rumstempererat eller något svalare. För att öka dess hydrerande effekter kan du tillsätta lite citronsaft.

Vattenterapi

I Japan är konsumtion av vatten på tom mage ganska populärt. Japanerna tror på något som kallas ”vattenterapi”, som godkänts av Japan Medical Association (JMA).

Det har bevisats att detta bekämpar sjukdomar och hälsoproblem, gamla som nya, inklusive huvudvärk, hjärtproblem, artrit, epilepsi, fetma, bronkit, astma, tuberkulos, hjärnhinneinflammation, njur- och urinvägsproblem, kräkningar, gastrit, diarré, hemorrojder, diabetes, förstoppning, ögonsjukdomar, cancer, menstruationsproblem samt sjukdomar i öron, näsa och hals.

Hur utförs japansk vattenterapi?

  • Direkt när du stiger upp på morgonen bör du dricka fyra glas vatten innan du borstar tänderna eller äter något. Drick långsamt och ta korta pauser mellan varje glas.
  • Nu kan du borsta tänderna och komma igång, men försök att inte äta under kommande 45 minuter.
  • När 45 minuter har gått kan du äta din vanliga frukost.
  • Efter frukosten ska du inte äta något under de kommande två timmarna.
  • Om du inte tror att du klarar att dricka fyra glas vatten omedelbart när du vaknar kan du prova att starta med ett glas eller två och sedan öka ditt intag tills du når den rekommenderade mängden.

Effekter av vattenterapi

Isvatten och citron

Japansk vattenterapi har inga negativa biverkningar, men medan du anpassar dig till förändringarna i ditt intag kanske du känner ett behov av att urinera oftare.

Vissa upplever också symtom från detox, som klåda, yrsel, huvudvärk, illamående, orolig mage, diarré, med mera. Men dessa är normala symtom som uppstår när din kropp eliminerar gifter och bekämpar skadliga ämnen som du måste bli av med.

MER FÖR DIG