Därför är det bra att dricka vatten på tom mage

Vatten utgör 75% av dina muskler, 90% av hjärnan, 22% av skelettet och 83% av blodet. Att dricka vatten på tom mage hjälper kroppen att eliminera gifter och kan också bidra till viktminskning.
Därför är det bra att dricka vatten på tom mage

Senaste uppdateringen: 31 maj, 2021

Du vet redan att det är bra att dricka vatten eftersom din kropp behöver mycket vatten varje dag för att hållas återfuktad och fungera ordentligt. Denna viktiga vätska är full av fördelar för din hälsa som ofta går obemärkta. Detta trots att vatten är helt avgörande för livet på jorden.

Enligt experterna utgörs 75% av musklerna, 90% av hjärnan, 22% av skelettet och 83% av blodet av vatten. Med dessa siffror i åtanke förstår du hur viktigt det måste vara att dricka tillräckligt med vatten varje dag för att hålla dig frisk.

För ännu större effekt är det rekommenderat att du dricker minst 4 glas vatten varje morgon. Du bör göra detta direkt du stigit upp och innan du äter frukost. I dagens artikel utforskar vi några av fördelarna med varför det är bra att dricka vatten på tom mage.

Varför det är bra att dricka vatten på tom mage

Att dricka vatten på morgonen kan förbättra din hälsa om du gör det till en daglig vana. Alla kroppens organ behöver vatten för att fungera ordentligt. Den bästa tidpunkten på dygnet att förse dem med vätska är direkt på morgonen.

När du dricker vatten på fastande mage bidrar det till att avlägsna gifter och annat avfall som ansamlas i kroppen. Risken är att detta annars kan påverka din hälsa negativt. Så genom att dricka vatten det första du gör på dagen hjälper du till att rena kroppen och även öka ämnesomsättningen.

Vatten på fastande mage innebär även andra viktiga fördelar. Bland annat reglering av kroppstemperaturen, återfuktning av vitala organ samt bättre upptag av näringsämnen och syresättning av cellerna.

En annan orsak till varför det är bra att dricka vatten tom mage är för att det kan underlätta viktminskning. Detta eftersom det ger en mättnadskänsla som bromsar din önskan att äta mer än du borde.

Hur dricker du vatten på rätt sätt?

Det är viktigt att veta hur du dricker vatten på rätt sätt för att bäst dra nytta av alla dess fördelar. Enligt experter bör du dricka två liter vatten om dagen varav 4 glas direkt när du stiger upp på morgonen. Men du bör inte dricka hela denna rekommenderade mängd under alltför kort tid eftersom det kan få negativa snarare än positiva effekter. För bästa effekt, måste du smutta det långsamt och gradvis under hela dagen.

Att lära sig att dricka vatten på tom mage varje dag är en vana som du kan utveckla med tiden. Helst bör du försöka dricka det minst en timme innan du äter frukost. Vi fortsätter att säga fyra glas, men detta är bara ett generellt riktmärke. Den optimala mängden är i själva verket ganska individuell och beror bland annat på hur aktiv eller stillasittande du är.

Vattnet du dricker under dagen ska vara fritt från fluor, kalk och andra kemikalier. Det är bäst att dricka vatten som är rumstempererat eller något svalare. För att öka dess återfuktande effekter kan du tillsätta lite citronsaft.

Vattenterapi

I Japan är konsumtion av vatten på tom mage ganska populärt. Japanerna tror på något som kallas “vattenterapi”, som godkänts av Japan Medical Association (JMA).

Det har bevisats att detta hjälper till att bekämpa sjukdomar och hälsoproblem, gamla som nya, inklusive huvudvärk, hjärtproblem, artrit, epilepsi, fetma, bronkit, astma, tuberkulos, hjärnhinneinflammation, njur- och urinvägsproblem, kräkningar, gastrit, diarré, hemorrojder, diabetes, förstoppning, ögonsjukdomar, cancer, menstruationsproblem samt sjukdomar i öron, näsa och hals.

Hur utförs japansk vattenterapi?

  • Direkt när du stiger upp på morgonen bör du dricka fyra glas vatten innan du borstar tänderna eller äter något. Drick långsamt och ta korta pauser mellan varje glas.
  • Nu kan du borsta tänderna och komma igång, men försök att inte äta under kommande 45 minuter.
  • När 45 minuter har gått kan du äta din vanliga frukost.
  • Efter frukosten ska du inte äta något under de kommande två timmarna.
  • Om du inte tror att du klarar att dricka fyra glas vatten omedelbart när du vaknar kan du prova att börja med ett glas eller två och sedan öka ditt intag tills du når den rekommenderade mängden.

Effekter av vattenterapi

Japansk vattenterapi har inga negativa biverkningar

Japansk vattenterapi har inga negativa biverkningar, men medan du anpassar dig till förändringarna i ditt intag kanske du känner ett behov av att urinera oftare.

Vissa upplever också symtom från detox, som klåda, yrsel, huvudvärk, illamående, orolig mage, diarré med mera. Men dessa är normala symtom som uppstår när din kropp eliminerar gifter och bekämpar skadliga ämnen som du måste bli av med.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.