Rätt mängd vatten för din kroppsvikt

Om du har problem med att få i dig rätt mängd vatten i enlighet med din vikt kan du prova vatten som smaksatts med frukter eller teer för att göra det godare att dricka. Lägg dock inte till socker.
Rätt mängd vatten för din kroppsvikt

Senaste uppdateringen: 25 september, 2022

Vattenbehovet hos alla personer varierar beroende på deras kroppar, men rent generellt brukar man säga att en vuxen behöver runt två liter om dagen för att bibehålla vätskebalansen, eftersom vatten försvinner med ämnesomsättningen. Runt 60% av din kropp består av denna vätska, och för att den ska kunna fungera normalt måste du bibehålla dessa proportioner.

Det är sant att vatten kan hjälpa dig gå ned i vikt och att det är nödvändigt för att hålla oss återfuktade och vid liv. Vissa gör dock misstaget att konsumera mer än deras kroppar behöver för att kunna genomföra sina funktioner, utan att veta att de egentligen sätter sin hälsa i riskzonen istället för att göra den väl.

Det är därför vi idag vill ge dig lite intressant information så att du kan lära dig att konsumera rätt mängd vatten i enlighet med din kroppsvikt.

Drick vatten i enlighet med din vikt

Trots att få personer tänker på det beror varje persons kroppsvikt till stor del av hur mycket vatten som konsumeras dagligen. En smal person behöver till exempel inte lika mycket som en större person. Då alla har olika kroppsvikt har man dock tagit fram en formel som kan vara väldigt användbar.

Drick vatten

För att få fram rätt mängd vatten att konsumera enligt din kroppsvikt måste du ta din vikt i kg gånger 0,033. Resultatet blir hur många liter din kropp behöver om dagen.

Till exempel: ta en person som väger 52 kg och multiplicera denna vikt med 0,033. Resultatet blir 1,716 eller 1,7 liter vatten om dagen.

Formel att komma ihåg: (Kroppsvikt i kilogram) * (0,033) = Dagliga mängden i liter.

Speciella situationer

 • Om du ägnar dig åt sport eller andra träningsmoment är det rekommenderat att du konsumerar ytterligare en liter vatten per timme du tränar.
 • Om din diet inte inkluderar gott om frukt och grönsaker råder vid dig att konsumera minst två liter vatten om dagen.
 • Tillräcklig hydrering är viktigt om du lider av vissa sjukdomar eller har dåligt immunförsvar. I detta fall är det också bra att dricka mer vatten än normalt.

Rekommendationer för att dricka rätt mängd vatten varje dag

Efter att ha lärt dig denna enkla formel för att fastställa hur mycket vi behöver dricka varje dag är det dags att börja konsumera denna mängd för att bibehålla vätskebalansen och tappa vikt. Eftersom många glömmer att dricka tillräckligt eller bara tycker det är svårt, ska vi nedan ge dig några ytterligare tips för att hjälpa dig nå det dagliga målet.

 • En bra idé är att dricka ett glas vatten innan varje måltid, eftersom det då blir svårare att glömma denna goda vana, och du kommer dessutom hjälpa ämnesomsättningen.
 • Ett annat alternativ du kan använda dig av är att dricka ett glas vatten på morgonen på tom magen, och ytterligare ett innan du går till sängs. Vi råder dig dock att komplettera med mer vatten under dagen för att uppnå rekommenderad mängd.
 • Om ditt problem är att vatten inte smakar något kan det vara en bra idé att bereda naturligt smaksatt vatten utan tillsatt socker. Du kan göra det med frukt, örter eller som te, bland annat.
 • Om du ofta glömmer att du måste dricka en viss mängd vatten kan du göra ett schema med rutor varje dag, för att sedan bocka i dem när du dricker ett glas.

Hur vet jag om jag druckit tillräckligt?

Kallt vatten

Det bästa sättet att veta om du är uttorkad eller tillräckligt hydrerad är genom urinen. För detta är det viktigt att hålla koll på hur ofta du går på toaletten och vilken färg urinen har. Om din urin till exempel är ljust gul indikerar detta att du är tillräckligt hydrerad. Mörkgult urin med stark lukt indikerar å andra sidan att du måste dricka mer vatten.

Om du lägger märke till torr hud och läppar eller om du känner dig trött och ofokuserad under dagliga aktiviteter råder vi dig även att öka din vattenkonsumtion, eftersom detta är tydliga tecken på uttorkning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Edmonds, C. J., & Burford, D. (2009). Should children drink more water?. The effects of drinking water on cognition in children. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2009.02.010
 • Liska D, Mah E, Brisbois T, Barrios PL, Baker LB, Spriet LL. Narrative Review of Hydration and Selected Health Outcomes in the General Population. Nutrients. 2019 Jan 1;11(1):70. doi: 10.3390/nu11010070. PMID: 30609670; PMCID: PMC6356561.
 • Meyer, F., Timmons, B. W., & Wilk, B. (2013). Water, Hydration and Sports Drink. In Nutrition and Enhanced Sports Performance: Muscle Building, Endurance, and Strength. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-396454-0.00038-2
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010 Aug;68(8):439-58. doi: 10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x. PMID: 20646222; PMCID: PMC2908954.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.