10 tips för att förebygga halsbränna

10 tips för att förebygga halsbränna
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Skriven och verifierad av Kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Halsbränna är en brännande känsla som börjar i magen och rör sig uppåt tills den når halsen, vilket leder till en bitter eller sur smak i munnen. Detta sker oftast ungefär en timme efter att du har ätit färdigt. I den här artikeln ger vi dig 10 tips på hur du enkelt kan förebygga halsbränna.

Alla drabbas vi av halsbränna då och då. Tillståndet kan uppstå när vi äter vissa typer av livsmedel eller tar vissa typer av mediciner (som läkemedel mot högt blodtryck, p-piller, orala anxiolytika, mm.) eller i vissa livssituationer, som till exempel graviditet. Det största problemet med halsbränna är att om den förekommer ofta och lämnas obehandlad kan den utvecklas till gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). Detta tillstånd kännetecknas av skador på matstrupens innervägg som uppstår på grund av syran som tär på dess yta.

Hur man kan förebygga halsbränna

Magsäck
  • Först och främst bör du undvika kaffe, alkoholhaltiga drycker, kolsyrade drycker, citrusfrukter, kryddstark mat, choklad, tomater, lök och andra livsmedel som leder till att du drabbas av halsbränna.
  • Direkt efter att du har ätit rekommenderar vi att du försöker undvika hård träning och en framåtböjd kroppsställning. Om du promenerar bör du göra det i långsam och mjuk takt.
  • Gå inte till sängs förrän 2 eller 3 timmar efter att du har ätit, för när du ligger ner kan maten tryckas mot övre magmunnen, medan när du sitter eller står rör sig maten nedåt och bort från matstrupen.
  • Välj lättsmälta maträtter, särskilt till middag. Tunga livsmedel kan orsaka mer halsbränna, särskilt om de innehåller mycket fett eftersom dessa livsmedel är mycket svårare att smälta och kan bromsa din matsmältning.

Sov med huvudet högt, tappa vikt och fler tips…

  • Sov med huvudet i förhöjt läge, ca 15 centimeter över madrassens nivå. Att ha huvudet i en högre position än matstrupen hjälper till att förebygga återflödet av mat och magsyra. Vi rekommenderar inte att du använder fler kuddar för att förebygga halsbränna eftersom det är lätt hänt att en eller flera av dem hamnar ur position när du rör dig i sömnen.
  • Om du är överviktig rekommenderar vi att du försöker gå ner några kilon. Fetma ökar trycket på buken, vilket gör det lättare för mat och magsyra att förflyttas upp till matstrupen.
  • Undvik att bära byxor eller bälten som sitter åt runt midjan.
  • Rök inte. Om du röker rekommenderar vi att du slutar, och det av många olika skäl, men om just detta är anledningen till att du väljer att ta farväl av tobaken är det alldeles utmärkt.
  • Undvik fysisk och emotionell stress. Om du kan bör du börja med några avslappningsövningar, som yoga eller tai chi.
  • Om dina symtom kvarstår bör du tala med din läkare eftersom det finns läkemedel som kan hjälpa dig om dessa rekommendationer inte gör det. Du bör också uppsöka läkare om du märker av några andra gastrointestinala problem.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.