Tips för att avgifta kroppen från socker

Tips för att avgifta kroppen från socker
Nelton Abdon Ramos Rojas

Granskad och godkänd av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

De flesta av oss älskar godsaker, speciellt kakor och choklad. Det är väldigt vanligt att trycka i sig dessa sötsaker med familj och vänner, men vi tänker inte ofta på hur dessa “godsaker” kan skada vår hälsa, och vi har inte alltid kontroll över vårt intag. Ibland går det så långt att vi kan behöva avgifta kroppen från socker.

När det kommer till sockrig mat eller bakelser är det viktigt att veta att denna mat lätt absorberas av kroppen och tas upp av blodet mycket snabbare än vanligt socker. Det är här insulinutsöndringen börjar.

När du äter mat med höga mängder förfinat socker ger du kroppen praktiskt taget ingen som helst näring. Det sägs ofta att denna mat har “tomma kalorier” eftersom det inte ger dig energin du behöver för att utöva dina kroppsfunktioner.

socker

När du vill ta hand om dig själv och är medveten om att en balanserad kost är det bästa du kan göra för att behålla hälsan, borde du äta bra mängder med grönsaker och fullkorn som båda ger näring och kolhydrater. Till skillnad från förfinat socker släpps dessa kolhydrater långsamt ut i blodet och används som bränsle för att ge dig energin du behöver för att alla dina kroppsfunktioner ska fungera.

Av den anledningen och många andra måste du försöka undvika dessa mängder av förfinat socker i din kropp, då de inte ger dig någon som helst näring. För att göra detta borde du avgifta kroppen från socker, så läs vidare för att lära dig några tips:

Tips på hur du kan avgifta kroppen från socker

vattenmelon är renande

Det första du borde göra för att börja ta hand om dig själv och undvika att äta sockriga produkter är att bli av med alla frestelser. Det betyder att det inte borde finnas några typer av godsaker i huset eller någon plats du går till. På så sätt kommer du inte känna att du vill äta det. Viljestyrkans kraft!

Du bör byta ut socker mot nyttiga  produkter, såsom valnötter och andra nötter som. Dessa är inte bara väldigt goda, utan kan dessutom vara väldigt hjälpsamma för att du inte ska känna sötsug mellan måltider.

avgifta kroppen från socker
Att dricka avgiftande smoothies låter dig effektivt eliminera gifter från kroppen.

Frukter så som vattenmelon, bananer, och jordgubbar kan också vara väldigt hjälpsamma för att stoppa sötsuget. Vanilj, kanel, eller mandelextrakt är bra för att lägga till lite sötma till drycker. Dessa enkla steg är utmärkta för att undvika sötsaker.

Vi rekommenderar också att våra läsare tittar på följande avgiftande smoothies och juicer.

Kom ihåg…

Du bör ha i åtanke att alla produkter du äter varje dag innehåller socker i någon utsträckning, och därför är det bra att veta hur du kan välja produkter som har mindre mängder och förhindrar att du får i dig de produkter som innehåller mer socker, såsom söta flingor, kakor, karameller och choklad.

Det kommer förmodligen vara lite svårt att hålla dig borta från dessa utsökta delikatesser i början, men om du verkligen vill förbättra din hälsa eller förhindra framtida problem kommer du ha viljestyrkan att försöka hålla dig borta från sötsaker för alltid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Morales, L. G., Romero, L. M. B., & Puig, J. G. (2013). Azúcar y enfermedades cardiovasculares. Nutricion Hospitalaria.

  • World Health Organisation. (2015). Guideline: Sugars intake for adults and children. WHO. https://doi.org/978 92 4 154902 8

  • Berkey, C. S., Rockett, H. R. H., Field, A. E., Gillman, M. W., & Colditz, G. A. (2004). Sugar-added beverages and adolescent weight change. Obesity Research. https://doi.org/10.1038/oby.2004.94


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.