Sirap på morötter mot förkylning, hosta och influensa

Utöver att ha en positiv effekt på symtom vid influensa kan denna morotssirap även motverka förstoppning samt har antiinflammatoriska egenskaper och en lugnande effekt som hjälper till att motverka spänningar.
Sirap på morötter mot förkylning, hosta och influensa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Utöver att fungera perfekt i en mängd olika rätter uppskattas morötter även för sina näringsegenskaper, som exempelvis kan förbättra huden samt synen. Det kanske inte är alla som känner till det, men morötter kan nyttjas mot förkylning, hosta och influensa, eftersom de främjar luftrörshälsan.

Morötter tillför även en stor mängd C-vitamin och B-vitaminer som stärker immunförsvaret för att hjälpa kroppen mot mikroorganismer.

Varför är det så bra med en sirap på morötter mot förkylning?

små morötter

Sirap på morötter görs med ett intressant recept där man kombinerar de medicinska egenskaperna med de hos honung och citron för att motarbeta respiratoriska åkommor, som:

Morot är rik på A-vitamin, men är även en bra källa till C-vitamin och B-vitaminer samt kalcium, järn, kalium, natrium och fosfor. Morötter innehåller mycket antioxidanter som motverkar fria radikaler, och är därför bra mot degenerativa och kroniska sjukdomar som cancer.

Recept på sirap med morötter för förkylning

glas

En av de största fördelarna med denna huskur är att alla livsmedlen som används är väldigt ekonomiska och något som de flesta har hemma. Utöver att vara 100% naturlig är sirapen ett perfekt alternativ för att motverka symtom utan att man ska behöva löpa risk för bieffekter.

Ingredienser

Tillredning

 • Skär morötterna i skivor och lägg dem i en glasburk.
 • Ha i citronjuicen och även honungen.
 • Sätt på ett lock och låt stå i minst 24 timmar innan du använder det.

Hur tar man det?

 • Ta en liten matsked 2 gånger per dag.
 • Du kan späda ut det i ett halvt glas ljummet vatten.

Vilka andra fördelar har huskuren?

ögon

Utöver att vara en fantastisk huskur för att motverka influensa och förkylning har sirapen även andra viktiga egenskaper:

 • Skyddar tandemaljen och motverkar karies
 • Förhindrar förstoppning tack vare det höga innehållet av fibrer
 • Lindrar halsbränna, reflux och gastrit
 • Har anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper leder, ben och muskler
 • Är naturligt energigivande på grund av sitt innehåll av kalium, fosfor och vitaminer
 • Stimulerar cellernas reparation och gynnar hud, hår och naglar
 • Vid regelbundet intag förbättras synen
 • Hjälper till att bryta ner njursten
 • Har en lugnande effekt och minskar stress och nervositet

Kontraindikationer

Eftersom kuren innehåller mycket honung borde den inte tas av personer med höga blodsockernivåer, eller de som har fått diagnosen diabetes. Honung har ett högt glykemiskt index som kan försämra tillståndet om det tas i för stora mängder.

Kuren rekommenderas ej heller för de som tar någon form av vätskedrivande medicin, eftersom den har en liknande effekt.

Morötter innehåller betakaroten vilket har många fördelar för kroppen, men man borde inte överdriva. Även om det fattas vetenskapliga bevis tros det att man kan överbelasta de organ i kroppen som syntetiserar A-vitamin om man intar detta näringsämne i överdrivna mängder.

Kommer du prova denna sirap med morötter mot förkylning?

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Alasalvar, C., Grigor, J. M., Zhang, D., Quantick, P. C., & Shahidi, F. (2001). Comparison of volatiles, phenolics, sugars, antioxidant vitamins, and sensory quality of different colored carrot varieties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf000595h
 • Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot-A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0310-7
 • Siedentopp, U. (2010). La miel: producto alimenticio y medicinal eficaz contra la inflamación, la tos y la ronquera. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(10)70013-2

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.