Naturliga huskurer för att motverka torrhosta

Det är viktigt att dricka gott om rumstempererade vätskor för att hålla vätskebalansen i kroppen och lindra halsirritation. Honung är en viktig komponent i många hostbehandlingar.
Naturliga huskurer för att motverka torrhosta

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det kallas för torrhosta när den inte ackompanjeras av slem. Torrhosta måste därför behandlas med en kur som lossar slemmet så att det kan elimineras.

För snabb lindring av torrhosta finns det flera effektiva och naturliga kurer som lindrar problemen i luftrören. Eftersom hosta oftare inträffar på natten blir det svårt att sova för både personen som hostar och andra i dennes närhet.

Vitlök

Vitlök är ett fantastiskt naturligt botemedel för torrhosta eftersom dess antibakteriella egenskaper hjälper till att lindra många problem i kroppen, inklusive i luftvägarna. Det är en väldigt effektiv kur för att få bort blockeringar i luftrören.

Vitlök

Hur man gör en huskur med vitlök

Först krossar du tio vitlöksklyftor och lägger dem i 25 centiliter olivolja över natten. Nästa dag silar du vätskan och häller den i en förseglad burk. Ta en matsked dagligen på tom mage tills det tar slut. Efter några skedar kommer du märka skillnaden.

Eukalyptus- och citronånga

Ånga är utmärkt för att bli av med slem och är utan tvekan en av dina bästa vapendragare när du vill rensa luftvägarna och eliminera hosta. För att göra ett ångbad kokar du upp en liter vatten med eukalyptus– och citronblad. Du kan även byta ut dem mot saften från flera citroner. Det är redo när det börjar koka. Sänk värmen och täck ditt huvud med en handduk. Placera huvudet över behållaren och ångan som reser sig från den, men var försiktig så du inte bränner dig. Handduken gör det enklare att andas in ångorna och rensa luftrören för att få slut på hostan.

Hemgjord hostmedicin

Ingredienser

 • En glasburk, helst med lock
 • En citron, skuren i skivor
 • Ren honung
 • Skivad ingefära
 • Kokande vatten

Beredning

Kombinera citronskivorna, ingefäran och honungen i glasburken. Stäng burken och ställ den i kylskåpet tills innehållet blir som gelatin. För att servera lägger du en tesked i en kopp kokande vatten. Förvara i kylskåp i 2-3 månader.

Ytterligare kurer för att behandla torrhosta

Morötter
 • Drick varm morotsjuice 2-3 gånger dagligen.
 • Skär tre lökar i skivor och lägg dem i ett vattenbad i minst två timmar. Ta sedan bort dem från värmen och låt dem svalna. Ta två matskedar var tredje timme.
 • Koka 25 centiliter vatten med tre matskedar linfrön i fem minuter. Ta bort dem från hettan och lägg till lite citronsaft och en matsked honung. Detta bör drickas tre gånger om dagen.
 • Riv några rädisor och lägg till runt fem matskedar honung. Låt det stå (övertäckt) i fyra timmar. Konsumera flera gånger under dagen.
 • Drick ett avkok på anisfrön tre gånger per dag. Lägg till lite krossade anisfrön i 25 centiliter kokande vatten, låt det stå täckt i flera minuter, sila och drick sedan medan det är varmt.

Fler tips

 • Drick gott om vätskor, men se till att de är rumstempererade. Du ska inte dricka något som är kallt.
 • Om hostan inte har försvunnit efter en vecka bör du rådfråga en läkare. Låt den inte vara för länge eftersom komplikationer kan uppstå. Sök omedelbart läkarvård om hostan kommer med feber och/eller bröstsmärtor eller om du har svårigheter att andas.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.